Wat is het Bijzonder Tarief (bt)?

Wat is het Bijzonder Tarief (bt)?
Het bijzonder tarief is bedoeld om te voorkomen dat je te veel of te weinig belasting betaalt op bijzondere beloningen. Wat betekent dit concreet?

Waarom een bijzonder tarief?

Het bijzonder tarief is bedoeld om te voorkomen dat je te veel belasting betaalt op eenmalige uitkeringen en inkomsten (ook wel ‘bijzonder beloningen'). Het bijzonder tarief kan ook voorkomen dat je in een hogere belastingschijf wordt ingedeeld. Kortom, door dit tarief is het mogelijk om op je inkomen te besparen.

Goed om te weten: als we ‘bijzonder tarief' zeggen, dan bedoelen we in feite meerdere tarieven die onder ‘bijzonder tarief' vallen. Het specifieke tarief dat wordt toegepast is namelijk afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van je jaarinkomen.

Wat zijn bijzondere beloningen?

Eenmalige uitkeringen of inkomsten heten ook wel ‘bijzondere beloningen'. Dit zijn betalingen naast je gewone loon. Ze worden apart belast en staan ook apart vermeld op je loonstrook. Eenmalige uitkeringen of inkomsten kunnen zijn:

  • Vakantiegeld
  • Loon voor overwerk
  • Achterstallig loon
  • Een bonus
  • Een dertiende maand
  • Een ontslagvergoeding
  • Een uitkering bij overlijden

Hoe hoog is het bijzonder tarief?

Het bijzonder tarief is mede afhankelijk van je leeftijd en je jaarinkomen. Sowieso geldt: hoe hoger je jaarlijkse inkomen, hoe hoger het bijzonder tarief. Of je wel of geen loonheffingskorting krijgt, is ook van invloed op de hoogte van het bijzonder tarief.

Hoe wordt het bijzonder tarief uitgedrukt?

Het bijzonder tarief wordt altijd uitgedrukt in percentages. Deze variëren van 0% (laagste inkomen per jaar) tot ongeveer 56% (hoogste inkomen per jaar). Bekijk de tabel met de meest actuele gegevens op de website van de Belastingdienst.

Hoe lees je de tabel?

  1. Zoek op waarbinnen jouw jaarloon valt.
  2. Zoek op in welke leeftijdscategorie je valt.
  3. Ga na of je wel of geen loonheffingskorting krijgt.

Voorbeeldberekening 1

  • Je verdient tussen de €11.600 en €21.483 per jaar.
  • Je valt onder de categorie ‘Jonger dan AOW-leeftijd'.

De berekening is voor jou dan als volgt:

  • Krijg je loonheffingskorting? Reken dan 36,93% - 29,86% = 7,07% = het bijzonder tarief.
  • Geen loonheffingskorting? Het bijzonder tarief is dan 36,93%

Voorbeeldberekening 2

  • Je verdient tussen de €22.661 en €37.692 per jaar.
  • Je valt onder de categorie ‘Jonger dan AOW-leeftijd'.

De berekening gaat dan zo:

  • Krijg je loonheffingskorting? Reken dan 36,93% + 3,01% = 39,94% = het bijzonder tarief
  • Geen loonheffingskorting? Het bijzonder tarief is dan 36,93%.

Wat is het jaarloon bijzonder tarief?

Het jaarloon bijzonder tarief is het loon dat je in het vorige kalenderjaar hebt verdiend (zie de link naar bovengenoemde tabel). De belastingdienst gebruikt dit loon om het bijzonder tarief te bepalen (en dus ook om te bepalen hoeveel belasting je betaalt over een bijzondere beloning).

Wie past het bijzonder tarief toe?

Meestal is het de werkgever of de uitkeringsinstantie die het bijzonder tarief automatisch berekent bij het uitbetalen van de bijzondere beloning.

Zit er ook een nadeel aan het bijzonder tarief?

Ja, aan het bijzonder tarief zit ook een nadeel. Als je werkgever of uitkeringsinstantie met een te laag tarief rekent, moet je later alsnog bijbetalen op je belastingen. Wordt er met een te hoog tarief gerekend? Je betaalt dan te veel belasting. Neem contact op met de Belastingdienst als je vermoedt dat er sprake is van een onjuist toegepast bijzonder tarief.

Hebben bijzondere beloningen invloed op toeslagen en heffingskortingen?

Soms kunnen bijzondere beloningen invloed hebben op toeslagen en heffingskortingen. Jouw bijzondere beloning wordt apart belast en dat kan betekenen dat je meer belasting en premies moet betalen. Het gevolg hiervan is mogelijk dat je voor iets anders een lagere toeslag of heffingskorting ontvangt.

Lagere toeslagen of heffingskortingen vermijden? Het kan gunstig zijn om je bijzondere beloning in een ander jaar te laten uitbetalen. Overleg hierover met je werkgever of uitkeringsinstantie en laat je goed informeren over de mogelijkheden.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Arbeidskorting?

De arbeidskorting is een korting op de loonbelasting. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en werk heeft, komt voor deze korting in aanmerking.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Op welke Datum wordt je Salaris gestort?

Je hebt hard gewerkt en het is weer tijd voor je salaris! Maar op welke datum wordt het gestort? Dit verschilt per bedrijf, maar we hebben indicaties.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat is een Mobiliteitsvergoeding voor Werknemers?

Een mobiliteitsvergoeding is een budget dat je van je werkgever krijgt om zelf je woon-werkverkeer en zakelijke reizen te regelen. Hoe werkt dit?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat betekent FTE?

FTE betekent full-time equivalent. Werkgevers gebruiken het als rekeneenheid om de inzet van personeel strategisch te bepalen. Maar hoe dan precies?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Telefoonvergoeding van de Zaak: Wat is het en hoe werkt het?

Je gebruikt je eigen mobieltje voor je werk of je bent dit van plan. Maar geeft je werkgever jou dan een telefoonvergoeding? Zo ja, hoe werkt dit dan?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Telefoon van de Zaak: Hoe krijg je het en hoe werkt het?

Je hebt voor je werk misschien een telefoon nodig. Een telefoon van de zaak dus. Maar hoe krijg je die van je werkgever en wat zijn precies de regels?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check