Heb je Recht op Loon tijdens je Pauze?

Heb je Recht op Loon tijdens je Pauze?
Als je werkt, heb je dan recht op pauze en zo ja, heb je dan ook recht op doorbetaling van loon tijdens je pauze? Ontdek hier wat de wet erover zegt.

Geen recht op loon tijdens pauze

Tijdens je pauzes werk je niet. Volgens de wet heb je dan ook geen recht op doorbetaling van loon. Toch kan in je arbeidscontract of cao staan dat je ook tijdens pauzes recht hebt op loon. In feite zijn werkgevers dus vrij om zelf te beslissen of ze pauzes willen doorbetalen of niet.

Heb je sowieso recht op pauze?

In Nederland hebben we de Arbeidstijdenwet. Deze wet geeft aan dat iedereen die werkt recht heeft op pauze. Hoelang je pauze mag hebben? De wet geeft deze regels op als norm.
  1. Je werkt in een dag langer dan 5,5 uur.
  2. Je hebt dan recht op minstens 30 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in twee kwartier.
  3. Je werkt langer dan 10 uur.
  4. Je hebt dan recht op 45 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in kwartieren.
  5. Ben je gedetacheerd? Je volgt dan de pauzetijden op van het bedrijf waar je werkt.

Mag mijn cao afwijken van de wet?

Je cao mag afwijken van de wet als het gaat om pauzes. Maar volgens de wet moet je dan in elk geval deze regel opvolgen: als je 5,5 uur of langer werkt, moet je minimaal één keer een pauze van 15 minuten krijgen.

Op welke tijdstippen mag je pauze nemen?

De wet zegt niets over specifieke tijdstippen waarop je pauze mag nemen. Tijdstippen zijn inderdaad lastig vast te stellen, want mensen kunnen op zeer verschillende tijden werken (denk bijvoorbeeld aan ploegendiensten).

Waar de wet wél heel duidelijk over is, is dat je geen pauzes mag opnemen aan het begin of aan het einde van een werkdag. Pauzes zijn namelijk bedoeld om tussendoor uit te rusten van het werk.

Mag je werken zonder pauze te nemen?

Volgens de wet mag je maar in twee gevallen werken zonder pauze te nemen:
  1. Je werkt alleen. Je hebt daarnaast ook geen direct contact met een collega die min of meer hetzelfde werk doet als jij. Deze situatie is vooral van toepassing op mensen die thuis werken.
  2. Je kunt geen pauze nemen vanwege de aard van je werk. Een voorbeeld: je werkt bij de politie en je moet een grote opstoot gaan handhaven waarvan niemand precies weet hoelang die gaat duren.
Het geen pauze mogen nemen moet van de wet wel in je cao of bedrijfsreglement staan. Of je werkgever heeft hierover aparte afspraken gemaakt met vertegenwoordigers van het personeel of de ondernemingsraad.

Je werkgever staat geen pauze toe. Wat nu?

Je werkgever staat geen pauze toe, maar is er geen sprake van een bijzondere situatie waardoor je pauze niet kan doorgaan? Je kunt dan een klacht indienen bij de HR-afdeling van je bedrijf. Een klacht indienen kan ook bij je vakbond, de ondernemingsraad of bij de Arbeidsinspectie. Vooral als deze laatste partij een overtreding van de Arbeidstijdenwet vindt, kan je werkgever een boete krijgen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check