Hoe werkt een Projectbonus?

Hoe werkt een Projectbonus?
Een projectbonus is een beloning die je krijgt van je werkgever als je een project met succes hebt afgerond. Hoe komt dit tot stand en hoe werkt het?

Kenmerken van een projectbonus

  1. Je krijgt een beloning voor een succesvolle afronding van een project.
  2. Je krijgt de beloning als individu of als team.
  3. De beloning kan in geld worden uitgekeerd, bijvoorbeeld als extra bedrag op je salaris.
  4. De beloning kan ook in vrije tijd worden uitgekeerd. Je krijgt bijvoorbeeld extra vakantiedagen.
  5. De beloning kan ook in natura worden uitgekeerd. Je werkgever geeft bijvoorbeeld een cadeaupakket of regelt een avondje uit voor het team.
  6. Het doel wordt altijd vooraf bepaald. Je werkgever bepaalt de voorwaarden, al dan niet in overleg met jou of het team.
Kortom, een projectbonus is eigenlijk een vorm van prestatiebeloning.

Wat spreek je met je werkgever af over de projectbonus?

Het is heel belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Je wilt namelijk een discussie en zelfs een conflict over geleverde prestaties voorkomen. De volgende zaken moeten dan ook voor jou of je team en je werkgever duidelijk zijn:

  1. Welk doel moet gehaald worden?
  2. Wanneer moet dit doel zijn behaald?
  3. Wat moet jij of je team precies doen om het doel te bereiken? Wat zijn de prestatiecriteria?
  4. Hoe zorgt je werkgever ervoor dat prestaties meetbaar worden gemaakt? Zijn hier bepaalde instrumenten voor nodig en staan die al tot jullie beschikking?
  5. Hoe zorgt je werkgever ervoor dat jouw prestaties of de teamprestaties objectief worden beoordeeld?
  6. Staan er ook tussentijdse evaluaties op de planning? Zo ja, wanneer precies?
  7. Hoe ziet de beloning er precies uit? Biedt je werkgever jou of je team geld of betaalt die de beloning in natura?
  8. Wanneer krijg jij of krijgt je team de beloning? Wanneer moet je deze beloning uiterlijk ontvangen hebben?
  9. Hoe gaat je werkgever ervoor zorgen dat je prestaties objectief worden beoordeeld?
  10. Komen er tussentijdse evaluaties? Zo ja, op welke momenten?
  11. Krijg je de beloning in geld of in natura? Gaat het om geld, hoeveel krijg je dan? Of wat krijg je in natura?
Zorg ervoor dat alle afspraken op papier worden gezet. Alle regels en voorwaarden moeten voor jou, je team en je werkgever glashelder zijn: niet alleen om het doel te behalen, maar ook om aan te kunnen tonen dat het doel ook echt is bereikt dankzij jouw prestaties of die van je team. Een goede planning, meetbaarheid van resultaten en objectiviteit in de beoordeling zijn hierbij ontzettend belangrijk!

Hoe vaak krijg je een projectbonus?

Je krijgt één projectbonus per goed afgerond project. Dit kan één project per jaar zijn, maar misschien heb je wel meerdere projecten per jaar, waardoor je dus meerdere keren een bonus kunt krijgen. Hoe dit zit, wisselt vaak per werkgever en mogelijk zelfs per sector.

Het is, hoe dan ook, altijd je werkgever die bepaalt wanneer een projectbonus mag worden uitgekeerd. Je werkgever bepaalt dan ook voornamelijk de voorwaarden om een projectbonus te krijgen. Sowieso keren niet alle bedrijven een projectbonus uit.

Check daarom altijd welke regels en procedures er voor jouw bedrijf gelden als het gaat om bonussen. Meestal vind je er bepalingen over in je cao, je arbeidscontract en het bedrijfsreglement.

Betaal je belasting over een projectbonus?

Je betaalt altijd belasting over een projectbonus. Zeker als je deze bonus in geld krijgt uitbetaald. De belastingdienst beschouwt dit extra geld namelijk ook als loon. Sterker nog, een projectbonus valt bij de belastingdienst in de categorie ‘bijzondere beloningen’. Voor deze beloningen rekent de belastingdienst met aparte tarieven. Die staan in de tabel ‘Tarief bijzondere beloningen’.

Heb je wettelijk recht op een projectbonus?

In Nederland bestaat het wettelijk recht op een projectbonus niet. Werkgevers mogen dus zelf beslissen of ze een projectbonus aan een project koppelen. Het kan wel zijn dat het recht op een bonus in je cao is vastgelegd. Check sowieso altijd je arbeidscontract of cao op bepalingen hierover.

Waarom biedt een werkgever een projectbonus aan?

Met een projectbonus in het vooruitzicht blijf je als werknemer of als team gemotiveerd. Je gaat dan (beter) je best doen en dat kan een positieve invloed hebben op de resultaten. Door de bonus voel je je ook gewaardeerd. Bovendien ben je door een bonus of bonussen eerder geneigd om voor langere tijd bij je werkgever te blijven werken.

Positieve resultaten leiden op hun beurt naar, bijvoorbeeld, meer winst of meer naamsbekendheid voor het bedrijf. Dus als een werkgever een bonus inzet, dan kan hij of zij daar zeker van profiteren. Bovendien trekt je werkgever met bonussen ook nieuw talent aan en dat kan goed van pas komen in een periode van krapte op de arbeidsmarkt.

Heeft een projectbonus ook nadelen?

Aan een projectbonus kunnen zeker nadelen zitten. Namelijk deze:
  1. De beginfase is ontzettend belangrijk. Als de regels en de voorwaarden niet tot in detail zijn vastgelegd, kunnen er flinke discussies ontstaan tussen jou en de werkgever over het recht op een bonus.
  2. Je kunt jezelf meer werkdruk opleggen dan nodig.
    Je richt je misschien zelfs te veel op het presteren. Op een gegeven moment kun je klachten krijgen door stress. Of nog erger: misschien krijg je wel een burn-out.
  3. Tussen werknemers of teams onderling kan een ongezonde competitie ontstaan. Door een (hoge) bonus gun je elkaar plotseling veel minder of zelf helemaal niets meer.

Mijn werkgever keert mijn projectbonus niet uit. Wat nu?

Dit is precies waarom objectieve en nauwkeurige meting van prestaties zo belangrijk is. Je werkgever moet namelijk wel kunnen staven waarom je geen projectbonus krijgt. Het kan inderdaad zijn dat jij (of je team) niet voldoende hebt gepresteerd, waardoor het doel dus niet behaald is. In dat geval moet je je bij de beslissing neerleggen.

Is het doel wél duidelijk behaald, maar wil je werkgever de beloofde bonus alsnog niet uitkeren? Overleg dan eerst samen over een oplossing. Kom je er, na herhaalde pogingen, nog niet uit, dan kun je het probleem voorleggen aan je vakbond of aan een onafhankelijke commissie. In het uiterste geval stap je naar de rechter, maar let op: win altijd eerst uitgebreid juridisch advies in voor je deze stap zet.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check