Hoelang moet je een Loonstrook bewaren?

Hoelang moet je een Loonstrook bewaren?
Als werknemer is het verstandig om je loonstrook minstens 5 jaar lang te bewaren. De belastingdienst kan namelijk naheffingen gaan vorderen.

Ben ik verplicht om loonstroken te bewaren?

Nee. Als particulier (en in dit geval als werknemer) ben je wettelijk niet verplicht om al je financiële papieren, waaronder dus je loonstrook, te bewaren.

Waarom zou ik wel mijn loonstroken bewaren?

De belastingdienst kan tot vijf jaar terug naheffingen bij je vorderen. Een naheffing is een bedrag dat je moet betalen als je over een bepaalde periode te weinig belasting hebt betaald. Je loonstroken kunnen dienen als bewijsmateriaal, dus het is verstandig om die dan ook zeker vijf jaar te bewaren. Handig, zeker als je het niet eens bent met een bepaalde beslissing van de belastingdienst.

Hoelang moet mijn werkgever loonstroken bewaren?

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun (financiële) administratie zeven jaar te bewaren. De loonstroken die je van je werkgever hebt gekregen, vallen hier ook onder.

Voor sommige administratieve documenten geldt voor werkgevers zelfs een bewaarplicht van 10 jaar, maar daar vallen jouw loonstroken dus niet onder.

Hoe bewaar ik mijn loonstroken?

Je kunt je loonstroken op twee manieren bewaren.

1. Heb je papieren loonstroken?
Je kunt deze documenten verdelen in mappen. Je kunt de mappen indelen per jaar. Zorg hoe dan ook voor een logische indeling, waarbij je jouw loonstroken over een bepaalde periode snel terugvindt.

2. Heb je digitale loonstroken?
Het bewaren van digitale loonstroken verschilt in principe niet veel van het bewaren in papieren mappen. Zorg ook in dit geval voor een overzichtelijke mappenindeling en maak altijd een back-up van je bestanden.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check