Wat is een Eindejaarsuitkering?

Wat is een Eindejaarsuitkering?
Een eindejaarsuitkering is een extra bonus die je krijgt van je werkgever. Die keert deze beloning meestal aan het einde van het jaar uit.

Is je werkgever wettelijk verplicht een eindejaarsuitkering te betalen?

Nee. Het recht op een eindejaarsuitkering ligt niet wettelijk vast. Je werkgever mag helemaal zelf bepalen of werknemers een eindejaarsuitkering krijgen. Het kan wel zo zijn dat het recht op een eindejaarsuitkering in je cao staat. Check daarom zeker je cao op bepalingen hierover!

Ik heb een tijdelijk contract. Heb ik dan ook recht op een eindejaarsuitkering?

Ja. Als je werkgever inderdaad eindejaarsuitkeringen uitkeert, dan moet hij of zij zowel vaste als tijdelijke medewerkers belonen. Het is dus niet wettelijk toegestaan om alleen vaste medewerkers te belonen.

Is een eindejaarsuitkering hetzelfde als een dertiende maand?

Nee. Een eindejaarsuitkering is niet hetzelfde als een dertiende maand.

Bij een dertiende maand ontvang je namelijk een volledig maandloon extra (bruto). Bij een eindejaarsuitkering krijg je een percentage van je bruto jaarinkomen uitgekeerd. Je werkgever bepaalt dit percentage. Vaak ligt dit percentage tussen de 4 en 8 procent, maar het kan dus ook meer of minder zijn.

Wanneer krijg je een eindejaarsuitkering?

Een eindejaarsuitkering wordt één keer per jaar uitgekeerd en dan meestal in december. Eindigt je arbeidscontract in de loop van het jaar? Je werkgever neemt je eindejaarsuitkering dan mee in de eindafrekening. Het kan dus zijn dat je de beloning dan in een andere maand ontvangt.

Eindejaarsuitkering berekenen: hoe doe je dat?

We geven deze berekening weer in drie stappen:
  1. Stel, je bruto jaarinkomen is €30.000 (exclusief vakantiegeld).
  2. Je werkgever heeft bepaald dat hij of zij een percentage van 4% rekent over deze €30.000.
  3. 30.000 x 0.04 = €1200. Dit is het bedrag dat je krijgt als eindejaarsuitkering. Maar let op: het gaat hier nog steeds om een bruto bedrag. Dit betekent dat je over dit bedrag nog belasting moet betalen. In het volgende onderdeel leer je te berekenen hoeveel belasting je dan betaalt.

Belasting eindejaarsuitkering: hoe zit dit precies?

De belastingdienst ziet een eindejaarsuitkering als een extra beloning (wat het in feite ook is). Een extra beloning is extra inkomen en wordt altijd hoger belast dan een ‘gewoon’ bruto maandloon. De belastingdienst noemt extra beloningen dan ook ‘bijzondere beloningen’ en koppelt daar speciale tarieven aan. Deze tarieven zijn gebundeld onder de naam ‘Tarief bijzondere beloningen’.

Hoeveel belasting betaal je dus over je eindejaarsuitkering?

Zie de tabel Tarief bijzondere beloningen van de Belastingdienst.
  • Je weet je jaarinkomen: dit is €30.000. Maar de berekening van je eindejaarsuitkering hangt af van nog twee zaken, namelijk:
  • Je leeftijd (bijv. jonger dan AOW)
  • Met of zonder loonheffingskorting.
We gaan er even vanuit dat je jonger bent dan de AOW-leeftijd. Kijk nu naar de kolom ‘Jaarloon’. Je weet dan €30.000 je jaarinkomen is. Hieraan is het belastingpercentage van 36,97 gekoppeld, met of zonder loonheffingskorting maakt in dit geval niet uit.

Deze 36,97% gebruik je om de belasting te berekenen over het bruto bedrag dat je van je werkgever aan eindejaarsuitkering ontvangt (dit is €1200, hebben we inmiddels berekend). De berekening is dus als volgt:

1200 ÷ 100 = 12
12 x 36,97 = 443,64
Je betaalt dus €443,64 aan belasting over je eindejaarsuitkering. Trek dit af van €1200 euro en je houdt netto dus €756.36 over.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check