Wat is een Dertiende Maand?

Wat is een Dertiende Maand?
Een dertiende maand is een extra maand brutoloon. Je krijgt dit bedrag aan het einde van het jaar. Hoe, wanneer en waarom je het krijgt? Ontdek het!

Waarom krijg je een dertiende maand?

Sommige werkgevers willen hun werknemers graag belonen voor geleverde prestaties over het hele jaar. De dertiende maand is dan een vorm van beloning en bovendien een secundaire arbeidsvoorwaarde. Er zijn ook andere vormen van beloning: die vind je allemaal terug in ons artikel wat is een bonusregeling?

Wanneer heb je recht op een dertiende maand?

Het recht op een dertiende maand ligt niet wettelijk vast. Je werkgever is daarom vrij om te bepalen of je een dertiende maand krijgt. In sommige cao’s is het recht op een dertiende maand wel vastgelegd. Staat er in jouw cao niets over? Check dan even bij je werkgever en vraag hoe het precies zit.

Hoe krijg je een dertiende maand?

Als je gaat solliciteren, dan is het slim om aan je werkgever te vragen of een dertiende maand wordt uitbetaald. Zo ja, dan komt dit in je arbeidscontract te staan. Het kan ook zijn dat dit al is vastgelegd in je cao. Check sowieso beide documenten om te zien of je in aanmerking komt voor een dertiende maand.

Krijg je ook een dertiende maand als je een tijdelijk contract hebt?

In principe heb je ook recht op een dertiende maand als je een tijdelijk contract hebt. Natuurlijk gebeurt dit wel alleen als je werkgever ook echt heeft besloten om standaard een dertiende maand uit te keren aan de werknemers.

Voorwaarden dertiende maand

Welke voorwaarden zijn er als je een dertiende maand wil ontvangen? Dit hangt af van je werkgever. In sommige bedrijven is het gebruikelijk om uit te keren als de werknemer voor een bepaalde datum in dienst komt. Misschien alvast goed om te weten als je binnenkort ergens gaat solliciteren!

Een andere of extra voorwaarde kan zijn dat je de dertiende maand alleen krijgt als je het afgelopen jaar ook echt goed hebt gepresteerd. Wat is ‘goed presteren’? Dit bepaalt je werkgever. Misschien heeft die aan het begin van het jaar specifieke doelen gesteld.

Wanneer krijg je een dertiende maand?

Een dertiende maand krijg je altijd aan het einde van een kalenderjaar. In december dus. Maar er zijn werkgevers die het bedrag liever gespreid over het jaar betalen. Wil je weten hoe jouw bedrijf dit regelt? Check je cao of arbeidscontract of vraag het direct aan je werkgever (via een eventuele HR-afdeling).

Hoeveel is een dertiende maand?

Een dertiende maand is hetzelfde als één bruto maandloon, maar met aftrek van vakantiegeld. En omdat het om een beloning gaat, gaat er meer belasting van af dan anders.

Belasting op je dertiende maand

Betaal je belasting over je dertiende maand? Ja. Een dertiende maand wordt zelfs hoger belast dan je gebruikelijke maandloon. En dit betekent dat er van een dertiende maand minder netto overblijft dan van een ‘gewoon’ maandloon.

Bijzondere beloningen
De belastingdienst beschouwt een dertiende maand als een ‘bijzondere beloning’. Op bijzondere beloningen bestaat een apart belastingtarief. Dit heet ‘tarief bijzondere beloningen’. Maar eigenlijk is er binnen deze term sprake van meerdere tarieven.

Het tarief waarmee jouw dertiende maand belast wordt, is namelijk afhankelijk van de hoogte van je loonheffingskorting en de hoogte van je jaarinkomen.

Zoek je belastingtarief eenvoudig op
Wil je precies hoeveel belasting jij betaalt over je dertiende maand? Bij de belastingdienst vind je de actuele gegevens. Kies daar voor de ‘Tabel bijzondere beloningen’ en kies wat voor jouw situatie van toepassing is.

Zelf je dertiende maand berekenen

Je weet hoeveel bruto maandloon je normaal gesproken krijgt. Je weet nu misschien ook in welke belastingschijf je valt, dus je hebt waarschijnlijk ook al het juiste belastingtarief. Hoe bereken je nu zelf je dertiende maand? We geven een voorbeeld.
  • Je verdient €3000 bruto per maand.
  • 3000 x 12 maanden = 36000. Dit is je totale jaarinkomen, maar nog zonder het vakantiegeld.
  • Bij je totale jaarinkomen tel je 8% vakantiegeld op. Hiervoor gaan we weer even terug naar je bruto maandloon. 3000 x 0,08 = €240. Dit bedrag bouw je per maand op aan vakantiegeld.
  • De berekening gaat dan zo verder: €240 x 12 maanden = €2880
  • Wat is nu het totale belastbaar jaarinkomen? €36000 + €2880 = €38880
Volgens het ‘Tarief bijzonder beloningen’ is aan jouw jaarinkomen (en je leeftijd) een tarief gekoppeld van 36,97% (tabel 2024). Dit betekent dat je 36,97% belasting over je dertiende maand moet betalen. Maar hoeveel houd je dan netto over?
  • 3000 ÷ 100 = 30
  • 30 x 36,97 = 1109,10
Je betaalt dus €1109,10 aan belasting over je dertiende maand. Trek dit bedrag af van 3000 en je houdt in totaal €1890,90 netto over.

Dertiende maand, eindejaarsbonus of eindejaarsuitkering?

Sommige mensen noemen een dertiende maand ook wel een eindejaarsuitkering of eindejaarsbonus, maar dit klopt niet helemaal. Wat is dan het verschil?
  • Krijg je een dertiende maand, dan krijg je een volledig bruto maandloon (maar wel met flinke aftrek van belastingen).
  • Bij een eindejaarsuitkering of eindejaarsbonus krijg je aan het einde van het jaar een percentage van je bruto jaarsalaris. Je werkgever bepaalt de hoogte van het percentage: meestal ligt dit tussen de 4 en 8%.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check