Welke niet-geldelijke Bonussen zijn er?

Welke niet-geldelijke Bonussen zijn er?
Niet-geldelijke bonussen zijn beloningen die je werkgever niet in geld uitkeert. Maar om wat voor soort beloningen gaat het dan? Een overzicht.

Wanneer krijg je een niet-geldelijke bonus?

Niet-geldelijke bonussen zijn meestal geen beloning voor een geleverde prestatie. Bij geldelijke bonussen is dat juist vaak wel het geval. Een niet-geldelijke bonus is vooral bedoeld om je werkende leven aangenamer te maken, je gemotiveerder te maken en om je binding met het bedrijf te versterken. Een niet-geldelijke bonus is dan ook meestal vrij beschikbaar voor alle werknemers.

Soorten niet-geldelijke bonussen

Niet-geldelijke bonussen zijn er in verschillende vormen. Denk aan producten, diensten, ontspannende (team)activiteiten of gewoon betere secundaire voorwaarden, zoals extra verlof. In feite zijn de mogelijkheden op dit vlak oneindig, dus we noemen hier vooral de meest bekende niet-geldelijke bonussen.

1. Producten
Je werkgever geeft een speciaal geschenk, zoals een kerstpakket. Maar je kunt ook denken aan ‘branded merchanchise’: je krijgt dan bijvoorbeeld een pen of T-shirt met het logo van het bedrijf cadeau.

2. Diensten
Je werkgever kan gratis of goedkope(re) abonnementen op diensten verstrekken. Deze diensten kunnen van je eigen bedrijf zijn, maar je kunt ook diensten afnemen van externe bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Een abonnement op de sportschool
  • Een cursus bij een extern opleidingsbedrijf
  • Een lidmaatschap bij een (andere relevante) professionele organisatie
  • Een welzijnsprogramma (intern of extern)
  • Een korting op maaltijdboxen, vakanties of andere voor jou passende dienst
3. Flexibele werktijden
Je werkgever kan je een flexibel werkschema aanbieden. Zo mag je misschien zelf je begin- en eindtijd bepalen. Je krijgt misschien ook de keuze om in deeltijd te mogen werken of je mag (regelmatig) thuiswerken. ‘Flextijd’ mogen opnemen is een populaire bonus onder werknemers, want door zelf je tijden te bepalen, breng je werk en privé nog beter in balans.

4. Extra verlof
Meer betaalde vrije dagen: er zijn niet veel werknemers die een dergelijk aanbod weigeren. De mogelijkheid om extra vakantiedagen op te nemen kan zorgen voor meer rust. En door meer rust te nemen kun jij je werkzaamheden straks ook weer beter aan.

5. Opleidingsmogelijkheden
Je werkgever biedt jou misschien cursussen, trainingen, workshops of opleidingen aan. Deze opleidingsmogelijkheden vinden intern of extern of extern plaats, afhankelijk van wat de werkgever zelf aanbiedt of wil aanbieden. De vergoeding voor een opleiding is daarbij deels of volledig. Vaak staan hier ook vaste afspraken over in cao’s.

6. Teamactiviteiten
Je werkgever kan beslissen om (regelmatig) teamuitjes of teambuilding-activiteiten te organiseren. Het gaat dan vaak om activiteiten buiten het werk. Die zijn bedoeld voor de nodige ontspanning, maar ook voor het versterken van de groepsbinding.

7. Waarderingsprogramma
Een waarderingsprogramma is eigenlijk een beloningssysteem op zich. Een voorbeeld: je werkgever geeft je een punt voor een goede prestatie. De punten van elke werknemer worden bijgehouden op bijvoorbeeld een scorebord. Verdien je een X aantal punten, dan krijg je een beloning. Het kan ook zijn dat je als team punten moet verzamelen om een beloning (zoals een teamuitje) te krijgen.

8. Gratis lunch op het werk
Standaard een gratis lunch op het werk: ook dit is een bonus waar veel werkgevers voor kiezen. Maar er zijn ook werkgevers die een (vaak kleine) eigen bijdrage vragen aan hun werknemers voor de lunch op het werk. Lunchen op het werk is dus soms niet helemaal gratis, maar de mogelijkheid tót is er in elk geval wel.

Wat is eigenlijk het verschil tussen geldelijke en niet-geldelijke bonussen?

Zowel geldelijke als niet-geldelijke bonussen zijn beloningen die je van je werkgever kunt krijgen. Een wettelijk recht op dit soort beloningen bestaat niet, dus het is helemaal aan je werkgever om te bepalen of werknemers in aanmerking mogen komen voor een geldelijke of niet-geldelijke bonus. We leggen even kort het verschil uit.

Wat is een geldelijke bonus?
Een geldelijke bonus is vaak prestatie-gebonden, dat wil zeggen: je moet als werknemer een concreet doel hebben behaald en/of op een bepaald niveau hebben gepresteerd om een extra betaling te krijgen. Dit soort bonussen worden vaak flink belast, want de belastingdienst tikt ze aan als extra loon.

Wat is een niet-geldelijke bonus?
Je kunt dus ook een beloning in natura krijgen en die hoeft niet per se prestatie-gebonden te zijn. Dit is vaak een niet-geldelijke bonus of ‘niet-monetaire bonus’. Voor je werkgever zijn niet-geldelijke bonussen vaak financieel voordeliger dan geldelijke bonussen. Soms zijn ze zelfs ook belastingtechnisch voordeliger, maar dan wel binnen bepaalde voorwaarden binnen de werkkostenregeling.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check