Wat is Fiscaal Loon?

Wat is Fiscaal Loon?
Fiscaal loon is het totaalinkomen waar je belasting over betaalt. De vraag is alleen: welke zaken rekent de belastingdienst tot je fiscaal loon?

Waaruit bestaat je fiscaal loon?

Je fiscaal loon kan uit de volgende zaken bestaan:

  1. Je maandloon/jaarloon - Tel al je maandlonen bij elkaar op en je hebt je jaarloon ofwel: jaarinkomen. Uiteraard telt het hele bedrag mee in je fiscaal loon.

  2. Vakantiegeld - Je vakantiegeld bedraagt altijd 8% van je maandloon. Overigens is dit het wettelijk vastgestelde percentage, want werkgevers mogen meer geven, als ze dat willen. Het gaat hier wel om een brutobedrag, dus je moet er nog belasting over betalen. Vandaar dat dit ook meetelt in je fiscaal loon.

  3. Bonussen (eventueel) - Sommige werkgevers geven hun werknemers bonussen, in geld of in natura. Denk bijvoorbeeld aan een dertiende maand, eindejaarsuitkering of kerstpakket. Bonussen in natura worden soms belast, soms niet. Krijg je een bonus in geld uitbetaald, dan komt dit bovenop je standaard salaris. De belastingdienst ziet bonussen als extra inkomen, dus ze tellen altijd mee in je fiscaal loon. Let wel even op: je betaalt meestal meer belasting over een bonus dan over je reguliere loon!

  4. Vergoeding uit een eerdere functie (eventueel) - Je hebt misschien in een voorgaande baan een ontslagvergoeding of transitievergoeding gekregen van je toenmalige werkgever. De belastingdienst telt dit soort vergoedingen ook mee in het fiscaal loon.

  5. Secundaire voorwaarden (eventueel) - Sommige secundaire voorwaarden worden ook bij het fiscaal loon opgeteld. Denk bijvoorbeeld aan een fiets of auto van de zaak. Zeker voor deze twee genoemde zaken betaal je meestal bijtelling.

  6. Uitkeringen (eventueel) - Het kan zijn dat je naast je reguliere loon ook een uitkering krijgt van de overheid. Uitkeringen gelden ook als inkomen, dus ze worden opgeteld bij je fiscaal loon.

Hoeveel belasting betaal je over fiscaal loon?

De belastingdienst werkt met verschillende tarieven om te bepalen hoeveel inkomstenbelasting werknemers over hun fiscaal loon betalen. Deze tarieven zijn verdeeld in schijven en kunnen elk jaar veranderen. Onder welke schijf en dus onder welk tarief val je? Vooral deze drie zaken bepalen dat:

  1. De hoogte van je jaarinkomen

  2. Je leeftijd (bijv. onder, gelijk of boven AOW-leeftijd)

  3. Het wel of geen toepassen van loonheffingskorting

Voorbeeld

  • Je bent op of na 1 januari 1946 geboren.

  • Je verdient €40.000 bruto per jaar.

  • Je werkt voor één werkgever, dus je mag voor deze werkgever loonheffingskorting toepassen.

  • Je valt dan in schijf 2. Hier hoort een belastingpercentage bij van 36,96%. Dit is het percentage dat je betaalt over je fiscaal loon. Er komt nog wel een heffingskorting bij.

Wil je weten onder welke schijf je dit jaar valt? Bekijk de actuele schijven van de belastingdienst.

Fiscaal loon en bonussen: hogere belastingschijf?

Als je naast je reguliere loon, (soms) ook een bonus van je werkgever ontvangt, dan moet je even opletten. De belastingdienst beschouwt een bonus namelijk als extra loon. En door het extra geld dat je krijgt, kun je in een hogere belastingschijf vallen.

Voorbeeld

  • Je verdient normaal gesproken €38.000 euro per jaar. Hierdoor val je in schijf 1 en je betaalt over dit bedrag 19,07% aan belasting.

  • Je werkgever geeft je echter een bonus van €3000.

  • Je jaarinkomen wordt dus ineens hoger: 38.000 + 3000 = €41.000. Met een jaarinkomen vanaf €38.098 val je in schijf 2. Je betaalt dan een fors hoger percentage aan belasting over je bonus én je jaarinkomen, namelijk 36,97%.

Waar vind je jouw fiscaal loon terug?

Je vindt je fiscaal loon terug op je loonstrook en op je jaaropgave.

Fiscaal loon op loonstrook

Je kunt je fiscaal loon op je loonstrook vinden, maar soms staat het onder andere term beschreven. Vaak wordt gewoon de term ‘bruto loon’ gebruikt. Maar er zijn ook andere termen die verband houden met het fiscaal loon, namelijk:

  1. Loon voor loonheffing: het loon dat je hebt verdiend en waarover je belasting moet betalen. Dit kan hetzelfde bedrag zijn als je fiscaal loon.

  2. Sv-loon (sociale verzekeringsloon): het loon waarover je sociale premies betaalt. Ook dit kan hetzelfde zijn als je fiscaal loon.

  3. Loon voor loonbelasting: hoeveel loon gebruikt wordt om de loonbelasting te berekenen. Ook dit kan hetzelfde zijn als je fiscaal loon.

Weet je niet zeker welke term je fiscaal loon aangeeft? Vraag dit dan even na bij je HR-afdeling of HR-contactpersoon. De termen verschillen namelijk vaak per werkgever.

Fiscaal loon op jaaropgave

Een keer per jaar krijg je een jaaropgave van je werkgever, meestal aan het einde van het jaar of in het begin van het nieuwe jaar. Hier staat ook je fiscaal loon op. Overigens gebruikt je werkgever het fiscaal loon om (alvast) de belasting erover te berekenen.

Tip! Het kan gebeuren dat je werkgever je fiscaal loon te hoog of te laag inschat. Te hoog is meestal beter dan te laag, want bij een te laag fiscaal loon riskeer jij een naheffing van de belastingdienst. Dit betekent dat je achteraf misschien nog een (fors) bedrag moet bijbetalen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check