Contactgegevens op je CV: zo moet het

Contactgegevens op je CV: zo moet het
Op je cv zet je altijd je contactgegevens. Maar waar zet je ze neer? En welke persoonsgegevens zijn belangrijk?

Je stuurt een cv op met het doel te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom is het zo belangrijk dat je je contactgegevens erop zet. In dit artikel leggen we je precies uit hoe je je persoonsgegevens correct verwerkt op je cv.

Welke contactgegevens zijn verplicht op je cv?

Het begrip contactgegevens is vrij breed. Je naam en adres vallen eronder, maar ook je sociale media zijn een vorm van persoonsgegevens. Toch is het niet de bedoeling dat je alles op je cv zet. Deze personalia moeten in ieder geval wél op je cv staan.

Voor- en achternaam

In principe begin je je contactgegevens met je voor- en achternaam. Doopnamen zijn niet nodig. Je hoeft zelfs niet de namen uit je paspoort aan te houden, dus je mag op je cv de namen zetten waar je mee wil worden aangesproken. Let er wel op dat je in alle correspondentie dezelfde namen gebruikt.

Adres

Op je cv vermeld je in ieder geval je woonplaats. Je kunt je volledige adres noteren, dus inclusief straat, huisnummer en postcode. Toch is dat een tikje overbodig, aangezien je je cv waarschijnlijk per e-mail verstuurt.

Let op: ligt je woonplaats erg ver bij je potentiële werkplek vandaan? Dan kun je ervoor kiezen om hem weg te laten van je cv. Voor recruiters kan het een reden zijn om je niet uit te nodigen. Een andere optie is om in je motivatiebrief uit te leggen waarom de lange afstand voor jou geen probleem is of dat je binnenkort gaat verhuizen.

Telefoonnummer

Noteer altijd je mobiele nummer. Een vaste lijn wordt amper nog gebruikt en twee telefoonnummers noteren is overbodig. Veel bedrijven geven de voorkeur aan bellen als ze je cv interessant vinden, dus houd je mobiel de eerste weken na je sollicitatie in de gaten.

NB: zorg voor een professionele voicemail voor het geval je het belletje mist. Je eerste indruk moet professioneel zijn.

E-mailadres

Hoogstwaarschijnlijk stuur je je sollicitatie per e-mail, dus grote kans dat het bedrijf je mailadres al heeft. Toch noteer je hem in je cv, dat staat netjes. Het kan ook gebeuren dat je cv geprint op het bureau van een selectiecommissie belandt. Als je e-mailadres dan nergens vermeld staat, wordt het lastig voor ze om je te bereiken.

Let op: gebruik een professioneel e-mailadres. Het hotmailaccount met gekke namen dat je op je dertiende aanmaakte, volstaat niet meer. Maak desnoods een nieuw account aan dat gewoon bestaat uit je voor- en achternaam.

Optionele personalia

Hieronder volgt een lijst met persoonsgegevens die niet verplicht, maar in sommige situaties wel handig zijn om te vermelden op je cv. Let er wel op dat je alleen relevante gegevens opneemt. Een lange lijst is zonde van de ruimte, want je cv mag niet te lang zijn.

Geboortedatum

Een bedrijf mag niet aan leeftijdsdiscriminatie doen, dus je geboortedatum is niet verplicht. Zeker als je bang bent dat je leeftijd een obstakel is, kun je hem gewoon weglaten van je cv.

Let op: heb je het idee dat jongere of juist oudere kandidaten gewenst zijn? Dan kan het vermelden van je geboortedatum je een streepje voor geven.

Rijbewijs

Je rijbewijs is niet relevant, behalve als je solliciteert op een functie waarbij rijden een centraal onderdeel is. Bus- of vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld, of beroepen in de buitendienst, waarbij je regelmatig naar een klant moet.

Link naar persoonlijke website

Solliciteer je op een functie waarbij je iets moet laten zien? Bijvoorbeeld hoe goed je kunt schrijven of fotograferen? Dan is een link naar je persoonlijke website of portfolio een goeie toevoeging aan je cv.

LinkedIn-profiel

Vrijwel iedereen voegt tegenwoordig zijn LinkedIn-profiel toe aan het cv, maar het is niet verplicht. Andere socialemediaprofielen zijn doorgaans niet professioneel en dus overbodig.

Foto

Het is de vraag der vragen: voeg je een foto toe aan je cv? Het mag, maar het is zeker niet verplicht. Doe het alleen als je je er goed bij voelt en een professionele foto hebt van jezelf.

Welke persoonsgegevens zet je niet op je cv?

Als laatste zijn er zaken die je (vrijwel) nooit op je cv zet.

Geboorteplaats

Je geboorteplaats is compleet irrelevant. Het zegt niets over je kwaliteiten.

Nationaliteit

Het is niet nodig om je nationaliteit te vermelden op je cv.

Let op: de enige uitzondering is als er in de vacature specifiek om een bepaalde nationaliteit wordt gevraagd. Internationale bedrijven zijn soms op zoek naar native Dutch speakers bijvoorbeeld.

Geloofsovertuiging

Of je al dan niet religieus bent, is privé. Je werkgever heeft hier niets mee te maken. Je mag er ook niet naar gevraagd worden tijdens een sollicitatiegesprek. Het is een zogeheten “verboden vraag”.

Burgerlijke stand.

Het mag niet, maar het gebeurt toch: de voorkeur geven aan een (on)gehuwde kandidaat. Je burgerlijke stand laat je dus achterwege op je cv.

Kinderen

Je werkgever mag niet vragen of je zwanger bent of van plan bent binnenkort aan kinderen te beginnen. Op je cv is zulke informatie ook volstrekt irrelevant.

Geslacht

Discrimineren op basis van geslacht is verboden. Het zegt ook niks over hoe goed je de functie zou kunnen uitvoeren. Weglaten dus.

Waar zet je je personalia neer?

Het is gebruikelijk om je personalia te beginnen met je naam, gevolgd door je woonplaats. Welke volgorde je daarna aanhoudt, is aan jou.

Ongeacht de opmaak van je cv, zijn je persoonsgegevens het eerste onderdeel. Je kunt ze helemaal bovenaan zetten of aan de linkerkant van de pagina uitlijnen. Er bestaan tegenwoordig talloze (gratis) templates voor cv’s. Die vind je zowel online als in de tekstverwerkers van Microsoft en Apple. De contactgegevens staan daarin al op de juiste plek.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check