In een nieuwe baan hoop je er alles uit te kunnen halen wat je wilt. Maar wat? Stel jezelf twaalf vragen en ontdek wat voor jou echt belangrijk is.
Een nieuwe baan is voor jou niet zomaar een baan. Je stelt er terecht eisen aan die passen bij jouw levensdoelen en carrièredoelen. Maar hoe zien deze eisen er concreet uit? De volgende twaalf belangrijke vragen helpen je om voor jezelf duidelijkheid te scheppen.
1. Wat voor werk geeft je voldoening?
Wil je iets bijdragen aan de maatschappij? Wil je mensen helpen? Of heb je een ander ideaal? Misschien vind je dat een baan zowel nuttig als leuk moet zijn om de voldoening te krijgen die je zoekt. Veel mensen starten hun baanzoektocht dan door eerst naar hun persoonlijke idealen te kijken. Ook kijken ze naar wat ze nog moeten leren of ze ontdekken dit gaandeweg.
2. Hoe afwisselend moet je werk zijn?
Afwisselend werk is niet voor iedereen belangrijk. Zo vindt de een het prettig om lopendebandwerk te doen. Een ander zoekt juist naar een baan waarin verschillende taken voorkomen. Hoe zit dit voor jou? Denk aan de balans. Te weinig afwisselend werk kan je namelijk demotiveren. Andersom kun je te veel van jezelf gaan vragen als je met te veel taken op een dag bezig bent.
3. Hoe uitdagend moet je werk zijn?
‘Uitdagend werk’ kan voor iedereen een verschillende betekenis hebben. Zo lost de een graag complexe problemen op, terwijl de ander zich liever bezighoudt met wat eenvoudig invulwerk. Net als bij afwisseling is ‘balans’ hier het sleutelwoord: maak het jezelf niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk als je plezier wilt houden in je werk.
4. Wat wil je leren?
Vaak laat je je bij je baankeuze leiden door wat je al kan, maar vraag jezelf ook af in hoeverre een baan groeimogelijkheden geeft. Welke vaardigheden of competenties kun je binnen deze baan versterken en welke nieuwe vaardigheden of competenties kun je daar leren? Elke baan, op wat voor niveau dan ook, geeft leerkansen, dus onderzoek in welke werkzaamheden deze kansen liggen.
5. Wat is voor jou een passend salaris?
Wat een passend salaris is: daar verschillen de meningen over. Meestal wordt een ‘passend salaris’ gedefinieerd als een loon dat past bij je kennis en werkervaring. Het is ook zo dat veel salarissen worden bepaald door een cao. Val jij onder een cao? Ga dan na in welke trede of salarisschaal je valt. Valt je functie niet onder een cao? Onderhandel dan slim over je salaris.
6. Met wat voor arbeidsvoorwaarden ben je tevreden?
Secundaire arbeidsvoorwaarden geven vaak de doorslag bij de keuze voor een baan. Denk aan een fiets of auto van de zaak, extra verlofdagen, thuiswerken en/of (jaarlijkse) bonussen. Welke voorwaarden voor een werknemer belangrijk zijn? Ook dit is heel persoonlijk. Als je veel waarde hecht aan je privéleven, dan kies je meestal voor regelingen die je voldoende tijd geven om bij je gezin te zijn.
7. Wat voor contract wil je hebben?
Je werkt misschien eerst onder een tijdelijk contract, maar je wilt naar een vast contract. Of je hebt een tijdelijk contract omdat je bewust kiest voor tijdelijk werk, zoals een project of seizoenswerk. Naar wat voor contract je ook streeft: zorg dat het past bij je carrièredoelen en je privéleven.
8. Wat voor bedrijfscultuur past bij je?
Bedrijfscultuur gaat om normen, waarden en gedragingen die een bedrijf aanhoudt. In hoeverre stroken die met jouw eigen normen, waarden en gedragingen? Een voorbeeld: als je op zoek bent naar een baan waarin procedures al vastgelegd zijn, dan zul je je minder thuis voelen in een bedrijf dat nog maar net gestart is.
Lees ook: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
9. Hoe belangrijk is de werksfeer voor jou?
Hoe je omgaat met collega’s (en zij met jou) bepaalt de werksfeer. Vervelend is alleen dat je vaak pas weet hoe de werksfeer écht is als je eenmaal op de werkvloer staat. Probeer daarom vooraf al een inschatting te maken van de sfeer. Kijk naar de website en de socials van het bedrijf. Wat doen zij al om de contacten onderling prettig te houden? Organiseren ze borrels of teamuitjes?
10. Hoe hoog mag de werkdruk zijn?
De ene werknemer bloeit op bij een hoge werkdruk. De andere werknemer gaat er aan onderdoor. Dit, kort door de bocht gezegd, kunnen de effecten zijn van een hoge werkdruk. Hoe sta jij erin? Ben jij iemand die ‘ja’ zegt op elke klus, ook al heb je er geen tijd voor? Of ben je je bewust van je eigen grenzen? Probeer een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je (toekomstige) takenpakket.
11. Hoe zelfstandig wil je werken binnen je functie?
Steeds meer bedrijven stimuleren zelfstandigheid bij hun werknemers. Dit houdt in dat je op zelfstandige basis beslissingen kunt nemen en verantwoordelijkheid neemt (of durft te nemen) voor je eigen werkzaamheden. Natuurlijk hoeft dit niet voor alle soorten functies, maar ga eens voor jezelf na in hoeverre jij graag zelfstandig wilt (leren) werken.
12. Ben je bereid om (lang) te reizen naar je werk?
De lengte van je reistijd draagt ook bij aan je werkplezier. Er zit dan ook zeker wat verschil in beleving tussen het elke dag twee uur reizen of tien minuten lopen naar je werk. Het is aan jou om te beslissen welke reistijd je acceptabel vindt. Denk tegelijkertijd wel aan oplossingen voor lange reistijden, zoals thuiswerken. Vraag een bedrijf hiernaar als je gaat solliciteren!
Lees ook: Hoe ga je om met lange reistijden?