Taakgerichte Competenties: Deze zet je op je CV

Taakgerichte Competenties: Deze zet je op je CV
Werkgevers zien graag dat werknemers hun taken serieus nemen. Met deze taakgerichte competenties op je cv heb je een streepje voor als je solliciteert.

Bij het opmaken van je cv kun je uit een hoop competenties kiezen, waaronder taakgerichte competenties. Dat zijn - de naam zegt het al - competenties die focussen op hoe jij je taken uitvoert. In dit artikel leggen we precies uit wat taakgerichte competenties zijn en welke competenties goed staan op je cv.

Wat zijn taakgerichte competenties?

Het maakt niet uit wat voor werk je doet, taakgerichte competenties heb je altijd nodig om je werk goed te kunnen doen. Mensen die taakgericht zijn, zijn pro-actief. Ze weten wat ze moeten doen en hebben de vaardigheden om de taak te voltooien. Laten we de verschillende taakgerichte competenties eens af gaan.

1. Initiatief tonen

Houd jij je precies aan de opdracht of doe je meer dan ervan je gevraagd wordt? Zie jij kansen om je taken beter en sneller uit te voeren of stel je je passief op? Vraag jij je baas om nieuwe klusjes of zie je zelf wat er nog moet gebeuren? Je kunt zelf wel raden hoe een persoon die initiatief toont deze vragen zou beantwoorden.

Werknemers die de competentie initiatief tonen bezitten, springen eruit op de werkvloer. Ze maken zichzelf snel onmisbaar. Hieronder vind je een lijst met eigenschappen waaruit blijkt of je de taakgerichte competentie initiatief tonen bezit:

  • Je pakt zelfstandig en ongevraagd taken op.
  • Je ziet hoe het beter kan en komt met verbetervoorstellen.
  • Je vraagt om hulp als je er niet uitkomt zodat je verder kunt.
  • Je speelt een actieve rol in samenwerkingsprojecten.

2. Kwaliteitsgericht

Vind jij het eindresultaat belangrijk of ben je vooral blij dat je werk af is? Vraag je om feedback of geloof je het wel? Neem je langer de tijd als dat nodig is voor een goed resultaat of raffel je het liever af?

Mensen die kwaliteitsgericht zijn, vinden het belangrijk om aan de verwachtingen te voldoen. En ze het liefst te overtreffen. Hieronder vind je een lijst met eigenschappen waaruit blijkt of je de taakgerichte competentie resultaatgericht bezit:

  • Je werkt zorgvuldig en accuraat.
  • Je neemt je taak serieus en je voelt je verantwoordelijk.
  • Je haalt je deadlines.
  • Je durft opnieuw te beginnen en je oude werk te schrappen als dat beter is.
  • Je spreekt anderen aan als de kwaliteit niet op orde is.

3. Besluitvaardigheid

Laat je veel aan anderen over of durf je zelf knopen door te hakken? Durf je een richting in te slaan, ook als je nog niet alle informatie hebt? Houd je het doel voor ogen of laat je je afleiden door randzaken?

Besluitvaardigheid is een belangrijke competentie als je aan projecten werkt. Er moet iets opgeleverd worden en daarvoor moeten er keuzes gemaakt worden. Eindeloos treuzelen en afwegen heeft geen zin. Hieronder vind je een lijst met eigenschappen waaruit blijkt of je de taakgerichte competentie besluitvaardigheid bezit:

  • Je analyseert mogelijke uitkomsten en neemt een beslissing.
  • Je durft risico’s te nemen.
  • Je laat je mening horen en durft erachter te blijven staan.
  • Je communiceert open over de genomen besluiten.
  • Je stimuleert anderen ook besluiten te nemen.

4. Aanpassingsvermogen

Blijf jij star vasthouden aan het plan of kun je je aanpassen aan de veranderende situatie? Ben je multi-inzetbaar of blijf je op je eigen eiland? Durf je van koers te veranderen als je nieuwe kansen ziet?

Als je aan een project werkt, zul je je soms moeten aanpassen. Bepaalde collega’s werken niet mee, informatie is niet verkrijgbaar of er gebeurt iets onverwachts. Je zult dan alsnog met een oplossing moeten komen. Hieronder vind je een lijst met eigenschappen waaruit blijkt of je de taakgerichte competentie aanpassingsvermogen bezit.

  • Je kunt schakelen tussen verschillende werkzaamheden.
  • Je ontvangt feedback en doet er iets mee.
  • Je bent leergierig en pakt makkelijk nieuwe taken op.
  • Je schrikt niet van onverwachte wendingen.
  • Je blijft gefocust op het doel.
  • Je kunt je aanpassen aan de mensen waar je mee moet samenwerken.

Welke taakgerichte competenties zet je op je cv?

Nu je weet wat voor taakgerichte competenties er zijn, kun je er één of twee kiezen om op je cv te zetten. Hoe kies je de juiste? Daarvoor kun je naar twee dingen kijken: de soort functie en de vacaturetekst.

Om wat voor functie gaat het?

Welke competentie het goed doet op je cv, is onder meer afhankelijk van de functie waar je op solliciteert.

  • Ga je voor een leidinggevende functie? Dan is besluitvaardigheid erg belangrijk. Een team aansturen kan alleen als je beslissingen durft te nemen. Van wie je moet ontslaan tot aan welke taken je team moet oppakken.
  • Ga je voor een functie met een hoge mate van zelfstandigheid, zoals vertaler, tekstschrijver, onderwijzer of consultant? Dan is initiatief tonen erg belangrijk. Je stuurt voor een groot deel jezelf aan. Dan moet je niet afwachtend zijn, maar zelf taken durven oppakken.
  • Solliciteer je op een functie waarbij vooral het eindresultaat telt, zoals projectmanager, bouwvakker of accountant? Dan is de competentie kwaliteitsgericht belangrijk. Alleen als je secuur werkt, kom je tot het beste resultaat.

Lees de vacaturetekst

Ook de vacaturetekst kan je helpen de juiste competenties op je cv te zetten. Daarin staat vaak aangegeven wat voor kandidaat ze zoeken en wat je moet kunnen. Vergelijk de vacaturetekst eens met de lijst van taakgerichte competenties in dit artikel. Zie je overeenkomsten? Dan kun je die gebruiken voor op je cv.

Voor de duidelijkheid: je zet deze taakgerichte competenties alleen op je cv als je ze daadwerkelijk bezit.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check