Wees een OEN als je Communiceert

Wees een OEN als je Communiceert
Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Het acroniem OEN zegt alles over je communicatiehouding. Waarom zijn deze drie dingen zo belangrijk?

Openheid op de werkvloer

We hebben al veel geschreven over verschillende communicatietechnieken, denk aan ANNA, ELI5 en LSD. Die draaien vaak over hoe je moet communiceren. Welke vragen moet je stellen? Hoe werkt doorvragen? Maar aan de basis van een goeie communicatie staat je houding. Die moet open zijn. Wat bedoelen we daarmee?

Openheid in communicatie gaat eigenlijk over twee dingen:

  • Welke dingen wil je zelf delen?
  • Sta jij open voor informatie van anderen?

Wat wil je zelf delen?

Hoeveel je over jezelf wil delen, verschilt natuurlijk per situatie. Bij je beste vrienden ben je opener dan op de werkvloer. Logisch. Maar als jij een band wil opbouwen met je collega's, zul je je kwetsbaar op moeten durven stellen. Dat betekent dat je dingen over jezelf vertelt, ervaringen deelt en voor je mening uitkomt. Zo'n open houding is noodzakelijk als je connectie zoekt.

In de praktijk uit zich dit in vertellen hoe je weekend eruitzag, hoe je thuissituatie eruitziet, wat je hobby's zijn, etc. Hoe hechter je met je collega's wordt, hoe meer je waarschijnlijk wil delen.

Openstaan voor anderen

Openheid gaat ook over openstaan voor anderen. In hoeverre ben jij bereid om naar anderen te luisteren? Hun meningen en ideeën serieus te overwegen? Iemand met een open houding staat altijd open voor het veranderen van zijn mening en het emotioneel binnenlaten van anderen.

Daarnaast gaat openheid ook over het achterwege laten van oordelen. Misschien wordt er vaak geroddeld over een bepaalde collega en is jouw beeld daardoor beïnvloed. In een gesprek met die collega kom je erachter dat een deel van de roddels op onzin is gebaseerd. Durf je je mening aan te passen? Sta je open voor nieuwe informatie?

Eerlijkheid op de werkvloer

Eerlijkheid is minstens zo belangrijk in de communicatie. Ook dat gaat twee kanten op: je vertelt zelf de waarheid, maar staat er ook open voor om hem te horen. Daar hoort ook bij jullie elkaar in vertrouwen kunnen nemen. Als je collega je iets in vertrouwen vertelt, moet dat geen roddelvoer worden.

De mate van eerlijkheid op de werkvloer zegt ook iets over de bedrijfscultuur. In een gezonde bedrijfscultuur wordt geen belangrijke informatie achtergehouden of achter mensen hun rug om gepraat. Er worden geen spelletjes gespeeld en iedereen weet waar hij aan toe is. Iedereen in het bedrijf moet deze houding aannemen, van leidinggevende tot werknemer.

Als laatste uit eerlijke communicatie zich ook in het geven en ontvangen van feedback. In een gezonde feedbackcultuur durft iedereen elkaar aan te spreken op eventuele missers of juist knappe prestaties.

Nieuwsgierigheid op de werkvloer

Ieder mens wordt geboren met nieuwsgierigheid. Het is de reden dat we in 1969 op de maan zijn geland. Ook op de werkvloer zijn we nieuwsgierig. Niet alleen naar het werk zelf, maar ook naar onze collega's. Daar is in principe niets mis mee. De meeste mensen vinden het leuk om vragen te krijgen en over zichzelf te vertellen. Maar niet alle nieuwsgierigheid is even zuiver.

Gezonde nieuwsgierigheid

Gezonde nieuwsgierigheid is het tonen van oprechte interesse. Dat kan in iemands hobby's zijn, maar ook in iemands beweegredenen. Je wil graag weten waarom je collega op een bepaalde manier heeft gehandeld, bijvoorbeeld. Gezonde nieuwsgierigheid heeft altijd als doel om te begrijpen.

Stel dat je je collega een werktaak op een omslachtige manier ziet uitvoeren. Dat kan toch veel makkelijker? Vraag dan vanuit oprechte interesse waarom hij doet wat hij doet. Je zult merken dat de klank van je stem zich aanpast aan je houding. Die is waarschijnlijk opgewekt en vragend. Je collega voelt zich dan veel vrijer om zijn gedrag uit te leggen. Misschien had hij geen idee hoe het moest of vindt hij deze omslachtige manier prettiger.

Het is belangrijk dat je gesprekspartner zich niet veroordeeld voelt door je nieuwsgierigheid. Daar gaan we in het stuk hieronder over door.

Ongezonde nieuwsgierigheid

Zoals we al zeiden is gezonde nieuwsgierigheid bedoeld om mensen beter te begrijpen. Daarentegen zijn er ook mensen die vragen stellen om vervolgens te oordelen. Ja, ze willen graag weten waarom je iets denkt, maar twee seconden later vertellen ze waarom je ernaast zit. Deze vorm van nieuwsgierigheid is niet zuiver, en past niet binnen het acroniem OEN. De openheid en eerlijkheid mist.

Ook niet onbelangrijk: nieuwsgierigheid is niet hetzelfde als roddelen. Het is erg verleidelijk om alle juice op de werkvloer te horen en te verspreiden, maar dat draagt niet bij aan een open en eerlijke interne communicatie.

Hoe word je een OEN?

Wil je graag een OEN worden op de werkvloer? Maak dan gebruik van de volgende tips:

  • Stel open vragen. Met open vragen geef je mensen zoveel mogelijk de ruimte om hun verhaal te doen.
  • Neem de tijd om te observeren. Je kunt je oprechte nieuwsgierigheid trainen door je omgeving in je op te nemen. Wat zie je allemaal gebeuren? Waar wil je meer over weten?
  • Maak ruimte voor twijfels. Ga er zo min mogelijk vanuit dat je alles wel weet. Probeer niet star vast te houden aan je eigen overtuigingen, maar ga met anderen in gesprek. Wat denken zij ergens van?
  • Roddel niet mee. Bij eerlijke communicatie past geen geroddel. Sluit je hiervan af en/of spreek je collega's aan op hun gedrag.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Delegeren: wat betekent het en hoe leer je het?

Draag je taken aan anderen over? Of wil je leren hoe dit moet? Delegeren is soms een onmisbare competentie als je snel en efficiënt werk wilt zien.

Netwerken: wat is het en hoe doe je dit effectief?

Netwerken klinkt als iets engs en ingewikkelds, maar het komt vaak als vanzelf tot stand. Check deze competentie en zie hoe je effectief netwerkt.

Sociaal zijn: hoe werk je hieraan?

Sociaal zijn houdt in dat je op een gepaste, positieve manier contact legt met mensen. Maar hoe doe je dit? En hoe ontwikkel je deze competentie?

Ruimdenkend zijn: wat houdt het in en hoe ontwikkel je het?

Ruimdenkendheid is een competentie die voor vrijwel alle functies handig kan zijn. Maar wat houdt het in? En hoe werk je eraan? Je komt er zó achter!

Mondelinge Uitdrukkingsvaardigheid ontwikkelen

Ben jij een goede spreker of denk je dat dit beter kan? Hier staan veel tips voor je klaar om te werken aan je mondelinge uitdrukkingsvaardigheid.

Schriftelijke Uitdrukkingsvaardigheid: hoe ontwikkel je dit?

Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is in veel beroepen een onmisbare competentie. Hoe je dit ontwikkelt? De beste tips staan hier verzameld.
 
check