Ieder bedrijf is verplicht een preventiemedewerker aan te stellen. Welke taken voeren zij uit? En kan iedereen zomaar preventiemedewerker worden?
De preventiemedewerker houdt zich bezig met alle soorten risico’s binnen een bedrijf. Je kunt je daarom voorstellen dat de ene preventiemedewerker een stuk drukker is dan de ander. Op een bouwplaats is er een grotere kans op ongelukken dan op een callcenter.
In dit artikel behandelen we de taken van een preventiemedewerker en hoe je preventiemedewerker kunt worden.
Wat zijn taken van een preventiemedewerker?
Zoals gezegd is het aanstellen van een preventiemedewerker een wettelijke verplichting. In de Arbowet zijn drie taken vastgelegd die bij deze functie horen. Onderstaande taken moet iedere preventiemedewerker dus uitvoeren.
1. RI&E opstellen
De preventiemedewerker houdt zich allereerst bezig met het opstellen en uitvoeren van de RI&E.
RI&E staat voor ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’. Dit document is wettelijk verplicht om de
veiligheid op het werk te waarborgen.
Zoals de naam al doet vermoeden zijn in de RI&E alle mogelijke arbeidsrisico’s opgenomen. Door ze in kaart te brengen, wordt het ook mogelijk om ze zoveel mogelijk te voorkomen.
De RI&E is verplicht voor ieder bedrijf met tenminste
1 FTE. Dat geldt niet voor het calamiteitenplan. Dat is alleen verplicht voor bedrijven met uitzonderlijke risico’s, bijvoorbeeld als ze met gevaarlijke stoffen werken.
2. Maatregelen uitvoeren
Naast het opstellen van de RI&E is het ook de bedoeling dat de preventiemedewerker tijd besteedt aan het tegengaan van de daarin vermelde risico’s. Dat kan bijvoorbeeld door voorlichtingen te geven over het voorkomen van langdurig beeldschermgebruik of het gebruik van
beschermende kleding demonstreren.
3. Samenwerken met andere arbodeskundigen en de OR/PVT
De preventiemedewerker doet zijn werk niet alleen. Hij werkt nauw samen met bijvoorbeeld de
bedrijfsarts,
bedrijfshulpverleners en de
HR-afdeling. Ook de ondernemingsraad (OR) of de personeelsvertegenwoordiging (PVT) zitten geregeld met de preventiemedewerker om tafel om het over arbeidsomstandigheden te hebben.
Aanvullende taken
Er zijn ook werkzaamheden die niet verplicht zijn, maar wel aan het takenpakket van de preventiemedewerker toegevoegd kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld:
1. Bedrijfsongevallen bijhouden en registreren
Mocht zich onverhoopt een
bedrijfsongeval voordoen, dan moet deze geregistreerd worden. De preventiemedewerker kan deze taak op zich nemen.
2. Het zijn van vertrouwenspersoon
Bedrijven in Nederland zijn (nog) niet verplicht om een
vertrouwenspersoon aan te stellen. Maar mocht het bedrijf er toch eentje willen, dan kan de preventiemedewerker ook als vertrouwenspersoon optreden.
Kan iedereen preventiemedewerker worden?
De functie van preventiemedewerker is dus wettelijk verplicht, maar kan iedereen het ook zomaar worden? Dit zijn de eisen voor preventiemedewerkers.
1. Liefst iemand van binnen het bedrijf
Is het bedrijf kleiner dan 25 medewerkers? Dan mag de eigenaar van het bedrijf optreden als preventiemedewerker. Bij grotere bedrijven moet iemand anders deze taken krijgen toegewezen. Afhankelijk van het bedrijf en bijbehorende risico’s gaat het om een
fulltime of
parttime functie.
Het liefst is de preventiemedewerker iemand van het bedrijf zelf. Maar als het bedrijf kan aantonen dat de werkzaamheden te complex zijn, mag iemand van buiten worden aangesteld.
2. OR/PVT moet instemmen
Als het bedrijf een OR of PVT heeft, dan moet deze de benoeming van de preventiemedewerker goedkeuren.
3. Kennis hebben van risico’s
De belangrijkste eis aan preventiemedewerkers is dat ze kennis van zaken hebben. Ze moeten de arbeidsrisico’s begrijpen en kunnen voorkomen. De werkgever moet hen ook de tijd en informatie geven die ze nodig hebben om de taken te kunnen uitvoeren.
4. Opleiding tot preventiemedewerker is niet nodig
Het is niet nodig om een opleiding te volgen als je preventiemedewerker wilt worden. Het kan wel dat de preventiemedewerker gevraagd wordt om een
verdiepende training te volgen als het kennisniveau te laag is. In de training komen zaken als de Arbowet, gezondheidsrisico’s en mogelijke oplossingen daarvoor aan bod.