Tijd voor een nieuwe Baan? 9 Signalen

Tijd voor een nieuwe Baan? 9 Signalen
Ontslag nemen is niet eenvoudig. Maar soms is het beter voor je mentale en lichamelijke gezondheid. 9 signalen dat het tijd is voor een nieuwe baan.

Je werk voelt vertrouwd en je verdient er (meer dan) genoeg. Toch knaagt het. Iets klopt er niet. Het is belangrijk om naar dit gevoel te luisteren. Een te hoge werkdruk kan een burn-out veroorzaken. En als je je iedere dag stierlijk verveelt op je werk, ligt een bore-out op de loer. Beide fenomenen kunnen vervelende gevolgen hebben. In het ergste geval zit je zelfs een poos ziek thuis. Daarom zetten we 9 signalen op een rij waaraan je kunt merken dat het tijd is voor een nieuwe baan.

1. Je kijkt er tegenop om te beginnen

Je wekker gaat, tijd om op te staan. Over anderhalf uur zit je weer op je werkplek. Walg je al bij de gedachte? Blijf je liever in bed liggen? Dan moet je serieus nadenken over een carrièreswitch. Je werk kan niet iedere dag leuk zijn. En soms is het een maandje even buffelen. Maar als je al maandenlang vrijwel iedere dag opziet tegen het begin van je werkdag, is dat een duidelijk signaal dat er iets mis is.

2. Je snakt iedere week naar weekend.

Op maandag begin je al met aftellen wanneer je weekend begint. Herkenbaar? Denk dan nog eens goed na of je nog wel op je plek zit. Natuurlijk, weekend is leuk. Maar er iedere dag naartoe leven is een ander verhaal.

3. Je hebt geen passie meer

Je begon met deze baan omdat je een duidelijke passie had. Je wilde iets bereiken, iets veranderen. Maar dat vuur van vroeger is opgebrand. Je bent op een punt beland waarop je arriveert, je ding doet en weer gaat. De intrinsieke motivatie om er iets van te maken, ontbreekt. Je stelt jezelf geregeld de vraag: ‘Is dit het nou?’

4. Je verveelt je op het werk

Het klinkt zo onschuldig, maar je constant vervelen op werk kan grote gevolgen hebben. Je kunt er oververmoeid van raken en zelfs in de ziektewet door belanden. Mensen met een bore-out voelen zich apathisch, niet-geïnteresseerd, oververmoeid en nutteloos. Een bore-out kan onder meer ontstaan door te weinig uitdaging, onbenutte potentie en te weinig sociale interacties en feedback.

5. Je hebt andere normen en waarden dan het bedrijf

Misschien heb je een nieuwe manager gekregen die het bedrijf een kant opstuurt waar je totaal niet achterstaat. Of je bent in de afgelopen jaren zelf veranderd. De bedrijfscultuur die je vroeger oké vond, is je nu tegen gaan staan. Wat de reden ook is, soms matchen je eigen normen waarden niet meer met die van het bedrijf. Dit is een legitieme reden om je baan op te zeggen.

6. Je klaagt vaak over je werk

‘Hé, hoe is het op je werk?’, vraagt een vriend. ‘Hetzelfde. Saai. Ik heb het echt totaal niet naar mijn zin.’ Ben je vaak negatief als het over je werk gaat? Merk je dat je geregeld gesprekken begint over hoe stom je baan is? Als je altijd in klaagmodus vervalt als het onderwerp ‘werk’ ter sprake komt, moet je toch eens om je heen gaan kijken.

7. Je werk-privébalans is ver te zoeken

Soms is het werk zelf leuk en uitdagend, maar heeft je privéleven er onder te leiden. Je bent zo vaak weg van huis, dat jij en je partner uit elkaar groeien. Of je reistijd is zó lang, dat je altijd te laat bent om je kind van de opvang te halen. Laat staan dat je je kunt herinneren wanneer je voor het laatst tijd had voor je hobby’s. Als de balans continu de verkeerde kant uitslaat - en daar komt ook geen verbetering in - is het voor je gezondheid beter om toch ander werk te vinden.

8. Je voelt je nutteloos

‘Wat maakt het nou uit wat ik doe? Niemand interesseert het iets.’ Weinig dingen zijn zó demotiverend als je nutteloos voelen op werk. Naast verveling is het één van de oorzaken van een bore-out. En die wil je voorkomen.

9. Je doet niet wat je wil

Het kan zijn dat je goed bent in je werk, genoeg uitdaging krijgt en tóch ontevreden bent. Misschien komt het omdat je iets doet wat je goed kan, maar niet leuk vindt. Je bent een kei in presenteren, maar je zou liever data-analyse doen. Je bent een geweldige eindredacteur, maar je zou liever zelf weer stukken schrijven. Ook in zulke gevallen kun je gelukkig worden van een carrièreswitch.

En? Is het tijd voor een nieuwe baan? Lees dan ons artikel over hoe je een passende baan kan vinden.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Acht Ontwikkelpunten voor betere Werkprestaties

Wie succes wil op de werkvloer, zal zichzelf moeten blijven verbeteren. Wat kun je doen om beter te worden in je werk?
Roeliene Bos 9 apr 2024

Waar ben ik goed in? Ontdek je Kwaliteiten

Ja, zeg het maar. Waar ben jij goed in? Die vraag is voor veel mensen moeilijk. Zo kom je er toch achter.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Carrière maken: wat betekent dat en hoe doe je het?

Dus jij wil carrière maken? In dit artikel leggen we de betekenis van carrière uit en hoe je aan je loopbaan kunt werken.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Wat is een acceptabele reistijd naar je werk?

Wat een acceptabele reistijd naar je werk is, ligt maar net aan je situatie. Uit onderzoek blijkt dat de ideale reistijd een kwartier is.
Roeliene Bos 9 apr 2024

Een Sabbatical nemen: hoe doe je dat?

Je gaat voor langere tijd op reis. Dit duurt een paar maanden of zelfs een jaar. Hoe dit heet? Een sabbatical! Maar hoe overtuig je je werkgever?
Inge Stakenborg 8 apr 2024

Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden

Ben je toe aan een carrièreswitch of loop je vast met solliciteren? Een loopbaanadviseur kan soms helpen. Wat heb je aan loopbaanadvies?
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check