Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden

Loopbaanadvies: 5 vragen en antwoorden
Ben je toe aan een carrièreswitch of loop je vast met solliciteren? Een loopbaanadviseur kan soms helpen. Wat heb je aan loopbaanadvies?

Een loopbaanadviseur of -coach is gespecialiseerd in mensen helpen die worstelen met vragen rondom hun carrière. Iedereen kan een dood punt in zijn carrière tegenkomen. Een loopbaanadviesgesprek kan bepaalde inzichten geven die je verder helpen. In dit artikel behandelen we 5 vragen over zo’n adviesgesprek.

1. Wat is loopbaanadvies?

De naam zegt het eigenlijk al. Loopbaanadvies is een diepgaand gesprek over je carrière. Vaak bestaat loopbaanadvies uit een heel traject, waarin je meerdere keren samenkomt met een coach. In een intakegesprek wordt duidelijk wat jouw hulpvraag is. Daarna bepaal je samen met de loopbaancoach het vervolgtraject en de kosten hiervan.

Loopbaanadvies kan vooral gericht zijn op praten, maar ook op praktische hulp, zoals het klaarstomen voor sollicitaties en aanscherpen van je cv. Dat is volledig afhankelijk van jouw wensen.

2. Wat is een loopbaanadviesgesprek vooral niet?

Een loopbaanadviesgesprek is één ding vooral niet, en dat is een vervanging van psychologische hulp. Als je flink in een burn-out zit of worstelt met zingevingsvragen, kan een coach je hier niet bij helpen. Daar is een gecertificeerde psycholoog voor nodig. Een loopbaanadviseur is niet opgeleid om je te helpen met (zware) mentale klachten, ook niet als ze veroorzaakt zijn door je werk.

3. Waarom zou je om loopbaanadvies vragen?

Er zijn meerdere redenen om in gesprek te gaan met een loopbaanadviseur. We zetten vijf redenen op een rij.

1. Talenten ontdekken

Je staat aan het begin van je carrière, maar je hebt geen idee waar je eigenlijk goed in bent. Of je bent toe aan een carrièreswitch, maar je weet niet waar je in uitblinkt. Een loopbaanadviseur gaat met je in gesprek en helpt je jouw (verborgen) talenten in kaart te brengen.

2. Je hebt een hekel aan je werk

Een hekel hebben aan je werk is niet leuk, maar het komt vaak voor. Te lang blijven hangen in een baan die je niet leuk vindt, kan je een behoorlijke klap geven. In een loopbaanadviesgesprek probeer je te achterhalen wat je zolang vast heeft gehouden en hoe je dat kunt veranderen.

3. Je wordt steeds afgewezen

Je krijgt genoeg uitnodigingen, maar je verprutst iedere keer je sollicitatiegesprek. Als je regelmatig wordt afgewezen, kan het lonen om eens met iemand te gaan praten. Wat gebeurt er tijdens je sollicitatiegesprek? En hoe zorg je ervoor dat je de komende keer wél wordt aangenomen?

4. Je wordt nooit uitgenodigd

Een sollicitatie valt of staat met een goeie cv. Als je nooit wordt uitgenodigd voor een gesprek, gaat er daar wellicht iets mis. Een loopbaancoach helpt je je cv te verbeteren.

5. Je zit vast in je functie

De baan die je nu hebt is niet slecht, maar je wil meer. Je probeert al jaren om door te groeien, maar op de een of andere manier lukt het niet. Een loopbaancoach kan je helpen als je om de een of andere reden vastzit in je functie.

4. Wat kun je van een adviesgesprek verwachten?

Een loopbaanadviesgesprek is erg nuttig, maar het is ook geen wondermiddel. Je moet niet verwachten dat je na één gesprek ineens een baan hebt die bij je past. Een loopbaanadviesgesprek is geen snelle fix. De trajecten kunnen meerdere maanden duren. Je krijgt handvatten aangereikt, maar je moet zélf de veranderingen doorvoeren.

Een loopbaanadviseur gaat dus niet:
  • Je cv aanpassen. Je krijgt tips en advies, maar je voert zelf de veranderingen door.
  • Jou vertellen wat voor baan je moet doen. Je moet daar zelf achterkomen. De coach helpt je alleen je talenten te ontdekken.
  • Sollicitaties opsturen. Je gaat zelf leren hoe je een sollicitatie- en motivatiebrief schrijft en waar je cv aan moet voldoen. De coach doet dit niet voor je.
Een loopbaanadviseur gaat wel:
  • Je sterke en zwakke punten analyseren.
  • Loopbaanstrategieën ontwikkelen.
  • Je motiveren het beste uit jezelf te halen.
  • Je bijstaan in een carrièreswitch.

5. Hoe kom je aan een loopbaanadviseur?

Als je op zoek gaat naar een loopbaancoach, moet je voor één ding oppassen. Omdat het geen beschermd beroep is, mag iedereen zichzelf een loopbaancoach noemen. Er zijn instituten die een 5-daagse cursus aanbieden en dan ‘loopbaanadviseurs’ afleveren. Deze mensen kúnnen goed in hun vak zijn, maar het is veiliger om voor echte professionals te kiezen.

Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij NOLOC, de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches. Zij nemen alleen mensen in hun register op die minimaal hbo-niveau hebben en minstens 1200 uur beroepservaring als loopbaanprofessional.

Overige tips:
  • Controleer of de loopbaanadviseur een gedegen opleiding heeft gedaan (vaak staat op hun website het opleidingsinstituut vermeld).
  • Lees de reviews. Hoeveel mensen heeft deze persoon al geholpen en waren zij tevreden?
  • Check de werkervaring. Hoe lang is deze persoon al actief als loopbaanadviseur?
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe werkt Detachering?

Een detachering is een kans voor een werknemer om tijdelijk voor een a...
Michiel van der Avoird 1 sep 2020

Wat doet een Recruiter?

Het werven van de perfecte kandidaat voor een openstaande functie is geen eenvoudige opgave. Toch is dit precies wat een
Michiel van der Avoird 4 sep 2020

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? B...
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Wat doet een Loopbaancoach?

Een loopbaancoach is iemand die zowel studenten als professionals helpt om ca...
Michiel van der Avoird 6 sep 2020

Wat doet een HR-adviseur?

Een HR-consultant of HR-adviseur heeft een veelzijdig beroep. Ze houden zich bezig met alle zaken rondom personeel. Wat doen ze zoal?
Roeliene Bos 23 mrt 2024

Wat doet een HR-manager?

De HR-manager geeft leiding aan de HR-afdeling. Hij is dus de eindverantwoordelijke voor alle personeelszaken.
Roeliene Bos 23 mrt 2024
 
check