Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl

Delen

Wat zijn Flexibele Arbeidsvoorwaarden?

door Inge Stakenborg
14x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die je als werknemer zelf uitkiest. Maar wat spreek je hierover af met je werkgever?

Flexibele arbeidsvoorwaarden: 8 voorbeelden

Je werkgever biedt je mogelijk deze flexibele arbeidsvoorwaarden aan om uit te kiezen.

 • Je deelt zelf je werkuren in.

 • Je krijgt extra verlofdagen- of uren.

 • Je krijgt extra loon in de vorm van gespaard budget (hierover zo meer).

 • Je krijgt een gratis sportabonnement.

 • Je krijgt een fiets of auto van de zaak.

 • Je krijgt een upgrade van je reisabonnement (bijv. van tweedeklas naar eersteklas).

 • Je kunt workshops of cursussen volgen (persoonlijke ontwikkeling).

 • Je krijgt geld om een thuiswerkplek in te richten.

Wie komt in aanmerking voor flexibele arbeidsvoorwaarden?

Eigenlijk komt elke werknemer in aanmerking voor flexibele arbeidsvoorwaarden. In bovenstaand lijstje vind je vooral voorbeelden van mogelijkheden, want het aanbod verschilt vaak per werkgever. Het kan ook zijn dat jij aan heel andere arbeidsvoorwaarden denkt, omdat die beter passen bij jouw situatie. Zo kunnen een starter, een werknemer met een jong gezin of iemand die bijna met pensioen gaat heel andere behoeften hebben.

Hoe werkt het? Twee vormen

In overleg met je werkgever stel je eigenlijk een persoonlijk pakket aan arbeidsvoorwaarden samen. Dit doe je mogelijk aan de hand van het cafetariamodel of via een individueel keuzebudget (ikb).

A. Wat is het cafetariamodel?

Je werkgever biedt je arbeidsvoorwaarden aan in ruil voor een gedeelte van je brutoloon. Je levert dan wat brutoloon in voor bijvoorbeeld extra vakantiedagen of een fiets van de zaak.

Lees ook ons uitgebreide artikel 'Wat is het Cafetariamodel?'

B. Wat houdt het individueel keuzebudget in?

Je krijgt van je werkgever een maandelijks of jaarlijks budget om vrij te besteden aan zelf gekozen arbeidsvoorwaarden. De hoogte van dit budget is een vast percentage van je jaarloon en is dus ook afhankelijk van de hoogte van je jaarloon. Doe je in het hele jaar niets met dit budget? Je kunt je werkgever dan vragen om jou het gespaarde bedrag uit te betalen.

Tip! Laat afspraken met je werkgever over flexibele voorwaarden altijd vastleggen. Dit kan in jouw arbeidsovereenkomst of in een losse overeenkomst.

Nog meer uitleg vind je in ons artikel 'Wat is het Individueel Keuzebudget (ikb)?'

Flexibele arbeidsvoorwaarden en belasting: welke gevolgen?

Allereerst: check en dubbelcheck altijd hoe een afspraak over een flexibele arbeidsvoorwaarde met je werkgever op fiscaal vlak voor je uitpakt. Bekijk hiervoor deze twee voorbeelden die bij het cafetariamodel en het individueel keuzebudget horen.

Voorbeeld 1 - cafetariamodel

Als je bepaalde extra's inruilt voor een deel van je brutoloon, dan krijg je dus te maken met een verlaging van je brutoloon. Minder brutoloon kan betekenen dat andere belangrijke zaken, zoals een uitkering of hypotheeklening, ook lager uitvallen.

Voorbeeld 2 - ikb

Je hebt in het hele jaar geen gebruik gemaakt van je ikb-budget. Laat je het bedrag door je werkgever uitkeren, dan stijgt je inkomen. Eventuele uitkeringen en toeslagen kunnen hierdoor in mindering worden gebracht.

Omgekeerd kunnen berekeningen ook positief uitpakken. Bijvoorbeeld: door de stijging van je inkomen mag je misschien meer lenen voor je hypotheek. Zoek sowieso altijd goed uit welke fiscale gevolgen er gekoppeld zijn aan de flexibele arbeidsvoorwaarden die jij kiest.

Hoe vraag je flexibele arbeidsvoorwaarden aan?

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden bespreek je meestal met je werkgever voordat je je arbeidscontract tekent. Het kan ook zijn dat je werkgever besluit om flexibele arbeidsvoorwaarden in te voeren als je al bij het bedrijf werkt.

Een andere mogelijkheid is dat je zelf bij je werkgever aangeeft wat je op dit moment nodig hebt. Een voorbeeld: je geeft aan dat je een te hoge werkdruk ervaart. Je kijkt dan samen met je werkgever naar oplossingen en die kunnen in de vorm van één of meer flexibele arbeidsvoorwaarden komen.

Zo stelt je werkgever misschien voor om zelf je uren in te delen, zodat jij de werkdruk beter kan spreiden. Of je moet je kinderen elke dag naar school brengen en worden je uren daarop aangepast.

Hoe dan ook: als je werkgever je flexibele arbeidsvoorwaarden aanbiedt, dan gaat het altijd om maatwerk om jouw persoonlijke en zakelijke situatie te verbeteren, dan wel met elkaar overeen te laten komen. Sla zo'n kans dus niet zomaar in de wind, maar laat je altijd wel goed informeren.

Voordelen van flexibele arbeidsvoorwaarden

Je kiest zelf de voorwaarden die het beste bij jouw (persoonlijke) situatie passen. En dat kan je verschillende voordelen opleveren.

 1. Je komt tot een betere balans tussen je privéleven en werkleven.

 2. Je leeft gezonder, met minder stress en verzuim

 3. Je gaat met meer plezier naar je werk. Je kunt zelfs productiever worden.

 4. Je bent eerder geneigd om bij je werkgever te blijven. ‘Rondshoppen' voor een andere baan, wat normaal gesproken veel tijd kost, hoeft dus niet meer.

Nadelen van flexibele arbeidsvoorwaarden

Als je tegen een minimumloon werkt, dan krijg je minder budget om vrij te besteden. En dat beperkt dan weer de mogelijkheden als het gaat om het kiezen uit flexibele arbeidsvoorwaarden.

Een flexibele arbeidsvoorwaarde kan bovendien een fiscaal voordeel tegenwerken. Nogmaals: onderzoek altijd eerst welke fiscale gevolgen een arbeidsvoorwaarde voor je heeft.

Hoe komen flexibele arbeidsvoorwaarden tot stand?

Je werkgever bepaalt welke flexibele arbeidsvoorwaarden aangeboden mogen worden. Meestal denkt ook iemand van de HR-afdeling hierin mee. Wat meeweegt in de beslissing is de hoogte van het beschikbare budget. Er moet immers wel genoeg geld zijn om flexibele arbeidsvoorwaarden te kunnen aanbieden.

Hoe worden de voorwaarden vastgelegd?

Heel belangrijk is dat je werkgever de regels en voorwaarden vastlegt, bijvoorbeeld in een personeelshandboek. Het kan ook zijn dat er al regels zijn vastgelegd in je cao, als je die hebt. Waar het vooral om gaat is dat alle voorwaarden en regels altijd voor iedereen duidelijk zijn.

Waarom zijn er flexibele arbeidsvoorwaarden?

Werkgevers vinden het prettig om voor langere tijd goed functionerende en ervaren werknemers in dienst te kunnen houden. Met flexibele arbeidsvoorwaarden hopen ze hun werknemers tevreden te houden. Tegelijkertijd hopen werkgevers met hun flexibele voorwaarden nieuwe talenten aan zich te binden. Hoe aantrekkelijker de voorwaarden zijn, hoe groter de kans is dat personeel zich ook in een periode van arbeidskrapte aanmeldt.

Kortom, bij flexibele arbeidsvoorwaarden draait het om duurzame inzetbaarheid van werknemers.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures