Hoe meld je je Ziek tijdens je Proefperiode?

Hoe meld je je Ziek tijdens je Proefperiode?
Ziek worden tijdens je proeftijd is vervelend, zeker als het om een baan gaat die je graag wilt hebben. Hoe meld je je netjes ziek bij je werkgever?

Stap 1. Lees de bedrijfsregels over ziekmeldingen

In je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement staat hoe je je moet ziekmelden bij je werkgever. Ook staat er meestal voor welk tijdstip en bij wie je dit moet melden. Misschien moet je bellen. Misschien mag je appen of een e-mail sturen. Soms heeft het bedrijf al een verzuimformulier klaarliggen om in te vullen. Kortom, hoe je je moet ziekmelden tijdens je proefperiode, is afhankelijk van wat het bedrijf wil.

Stap 2. Meld je op tijd ziek én volgens de regels

Draai je ploegendiensten? Moet je klanten bezoeken? Als je ziek wordt, dan kan dat natuurlijk gevolgen hebben voor het werkschema van het bedrijf. Geef je ziekmelding (ruim) daarom op tijd door. Zo heeft je werkgever ook tijd om iemand anders op jouw werkzaamheden te zetten. Licht eventueel ook (directe) collega's in, zeker als die afhankelijk zijn van de werkzaamheden die je doet.

Geef bij je werkgever altijd de volgende zaken aan als je je ziek meldt:

  1. Je contactgegevens.

  2. Je verblijf tijdens je ziekteperiode.

  3. De duur van je ziekteperiode (doe een schatting als je dit niet zeker weet).

  4. Geef aan wanneer je weer contact opneemt met je werkgever om te laten weten hoe het gaat.

  5. Geef eventueel ook aan welke werkzaamheden je gaat overdragen en aan wie.

Tip: voel je je te ziek om te komen werken, maar voel je je nog wel fit genoeg voor aangepast werk? Vraag je werkgever hier dan naar. Je krijgt dan mogelijk wat lichtere taken, eventueel verspreid over de dag. Door naar aangepast werk te vragen laat je zien dat je toch graag wilt werken. Deze houding kan gunstig voor je uitpakken als je werkgever zich gaat beraden op je volgende contract...

Stap 3. Houd je werkgever op de hoogte

Je werkgever wil natuurlijk graag weten wanneer je weer zo snel mogelijk aan de slag kunt. Houd je werkgever daarom (regelmatig) op de hoogte als je ziek bent. Doe dit al zeker als je dit ook had beloofd tijdens je telefonische of schriftelijke ziekmelding. Door je werkgever goed op de hoogte te houden van de gang van zaken, laat je zien dat je goed meewerkt.

Mag je werkgever je proeftijd verlengen als je ziek wordt?

Je werkgever mag je proeftijd niet verlengen als je ziek wordt. Hoelang je proeftijd duurt? Dit heb je van tevoren afgesproken met je werkgever. Sowieso geldt dat een proeftijd nooit langer dan twee maanden duurt.

Mag je werkgever je ontslaan als je ziek wordt tijdens je proefperiode?

Als je tijdens je proeftijd ziek wordt, mag je werkgever je op elk gewenst moment ontslaan. Maar hij mag ziekte niet als reden opgeven, want dat is discriminatie. Geldige redenen voor een werkgever om afscheid van je te nemen zijn slecht functioneren of een reorganisatie.

Het kan dus wel zo zijn dat je werkgever je ontslaat in je ziekteperiode. Ook al is ziekte niet de reden van het ontslag. Je hebt dan misschien recht op een Ziektewetuitkering. Ook goed om te weten: je werkgever is verplicht om je ontslag schriftelijk toe te lichten. Neem je zelf ontslag? Jij bent dan ook verplicht om dit schriftelijk uit te leggen.

Ontslaat je werkgever je toch omdat je ziek bent? Als werknemer moet je hier bewijs van leveren. Een rechter kan dan alsnog beslissen dat het ontslag ongeldig is.


Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Officiële Feestdagen in Nederland - een Overzicht tot 2030

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland? Bekijk ons heldere overzicht tot 2030
Inge Stakenborg 30 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020
 
check