Onbetaald Verlof: Wat is het en hoe werkt het?

Onbetaald Verlof: Wat is het en hoe werkt het?

Onbetaald verlof betekent dat je vrije uren of dagen opneemt zonder dat je loon ontvangt. Hier zie je wat voorbeelden en we leggen uit hoe het werkt.

Wanneer is er sprake van onbetaald verlof?

Je werkt voor een korte of lange periode minder of juist niet. Je ontvangt dan ook minder of geen loon. Maar in je cao kan staan dat je bij een bepaald verlof juist wel recht hebt op een (gedeeltelijke) doorbetaling. Dit kan gelden bij het ouderschapsverlof en het langdurig zorgverlof. Voor de overige soorten verlof geldt dat je standaard géén geld krijgt.

Wanneer heb je recht op onbetaald verlof?

Wettelijk gezien bestaat er geen recht op onbetaald verlof, maar er zijn dus twee uitzonderingen. Je werkgever mag je geen ouderschapsverlof of langdurend zorgverlof weigeren, tenzij hij of zij jou echt niet kan missen. Er moet dan eigenlijk wel sprake zijn van zwaarwegend bedrijfsbelang.

Voorbeelden onbetaald verlof

1. Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is voor werknemers met kinderen tot acht jaar oud. Om meer tijd met je kind of kinderen door te brengen, mag je tijdelijk minder werken. Voor elk kind mag je ouderschapsverlof aanvragen. Doorbetaling bij ouderschapsverlof is soms mogelijk, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

2. Langdurig zorgverlof

Langdurig zorgverlof vraag je aan wanneer je voor iemand moet zorgen die voor langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Dit kan een familielid van je zijn of een goede bekende. De voorwaarde is wel dat je de enige bent die de persoon in kwestie kan verzorgen.

3. Calamiteitenverlof

Je moet direct vrij nemen omdat je partner gaat bevallen. Of er is plotseling een dierbare overleden. In je privésituatie kan er altijd iets gebeuren waardoor je meteen vrij moet nemen. In dat geval vraag je calamiteitenverlof aan bij je werkgever.

4. Sabbatical

Een sabbatical is onbetaald verlof voor een langere periode. Je neemt bijvoorbeeld een jaar pauze van je werk (om andere dingen te gaan doen). Wettelijk gesproken bestaat er geen recht op een sabbatical: het is dus aan je werkgever om dit goed of af te keuren. Overigens is de werkgever niet verplicht om zijn of haar afkeuring te motiveren.

5. Andere vormen van onbetaald verlof

Je kunt voor verschillende andere situaties ook onbetaald verlof aanvragen. Je bent, bijvoorbeeld, van plan om een studie te volgen of je wilt een (lange) reis gaan maken. Hoe dan ook, je moet altijd overleggen met je werkgever, waar het verlof ook voor is.

Onbetaald verlof en eventuele gevolgen

Onbetaald verlof betekent dat je geen inkomen meer hebt. Of je inkomen is gedaald. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen en uitkeringen. En voor je pensioen, afhankelijk van wat voor pensioenregeling je hebt. Zoek dit dus altijd goed uit voor je aanvraag doet en geef een inkomenswijziging altijd door aan de Belastingdienst.

Regels onbetaald verlof in je cao? Doe altijd een check!

In sommige gevallen betalen werkgevers wel (deels) door bij ouderschapsverlof of langdurig zorgverlof. Dit is dan meestal in de cao vastgelegd. Overweeg je om één van deze twee soorten verlof aan te vragen? Check dan altijd eerst je cao om te zien waar je recht op hebt. Staat er niets over in je cao? Dan krijg je ook geen (gedeeltelijke) doorbetaling.

Onbetaald verlof aanvragen

Onbetaald verlof aanvragen doe je bij je werkgever. Je maakt dan samen afspraken over de duur van het verlof. Soms is het mogelijk om deels onbetaald verlof te krijgen. Je werkt dan minder uren en de overige uren gebruik je voor het verlof. Belangrijk is dat je alle afspraken zwart op wit zet of laat zetten. Kom je werkgever ook een beetje tegemoet: dien je aanvraag op tijd in, zodat de werkgever op tijd een vervanger voor je kan zoeken.

Hoeveel onbetaald verlof kun je opnemen?

Hoeveel onbetaald verlof je mag opnemen is afhankelijk van wat je met de werkgever afspreekt. Voor het ouderschapsverlof en het zorgverlof geldt er sowieso een wettelijke maximale duur. Deze duur wordt het aantal wekelijkse uren dat je normaal gesproken werkt. Over de duur van de overige soorten verlof overleg je met je werkgever.

Bouw je vakantiedagen op tijdens onbetaald verlof?

Nee. Tijdens het onbetaald verlof bouw je geen vakantiedagen op.

Ik word ziek tijdens mijn onbetaald verlof. Wat nu?

Als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt tijdens je onbetaald verlof, ben je niet verzekerd voor de Ziektewet en de WIA (Wet Inkomsten en Arbeid). Je ontvangt dus geen loon én geen uitkering.

Je kunt wel met je werkgever overleggen om eerder te stoppen met je onbetaald verlof, mits je dus niet arbeidsongeschikt bent. De dag dat jouw onbetaald verlof stopt, geldt dan als eerste ziektedag. Vanaf die dag heb je dus weer recht op loon of een uitkering.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Officiële Feestdagen in Nederland - een Overzicht tot 2030

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland? Bekijk ons heldere overzicht tot 2030
Inge Stakenborg 30 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020
 
check