Motor van de Zaak: Hoe werkt het?

Motor van de Zaak: Hoe werkt het?
Je denkt erover om een motor van de zaak te gebruiken. Je bent dan sneller op je werk, maar het heeft ook fiscale voordelen. Ontdek nu hoe dit zit.

Heb je recht op een motor van de zaak?

Je werkgever bepaalt of je recht hebt op het gebruik van een motor van de zaak. Er bestaat namelijk niet zoiets als een vast wettelijk recht hierop. Besluit je werkgever om je een motor van de zaak aan te bieden? Deze afspraak wordt dan onderdeel van je secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe kom je aan een motor van de zaak?

Er zijn vier mogelijkheden om aan een motor van de zaak te komen:
  1. Je werkgever schaft zelf de motor aan.
  2. Je werkgever huurt de motor van een leasebedrijf.
  3. Je werkgever kan ook bij de motorfabrikant zelf een motor leasen.
  4. Je koopt zelf een motor. Je werkgever betaalt je dan een kilometervergoeding voor de zakelijke ritten die je met je motor maakt (€0,23 per kilometer, 2024).

Ik krijg een motor van de zaak. Wat zijn mijn rechten en plichten?

Als je een motor van de zaak krijgt, dan spreek je met je werkgever af wat jouw rechten en plichten zijn. Het kan zijn dat jullie de afspraken hierover vastleggen in je arbeidscontract. Of je stelt samen een aparte overeenkomst op. Kiest je werkgever voor een motor via een leasebedrijf? Dan heb je je te houden aan de afspraken die je met het leasebedrijf hebt gemaakt. Die staan in je leasecontract.

Mag je privé rijden met een motor van de zaak?

Je mag privé rijden met een motor van de zaak, maar over de privé gereden kilometers betaal je wel bijtelling. De belastingdienst ziet privégebruik namelijk als een vorm van loon in natura. Je werkgever geeft in de aangifte loonbelasting jouw privégebruik aan.

Rijd je geen privékilometers en gebruik je de motor dus alleen zakelijk? Dan hoef je dit niet aan te geven bij de belastingdienst.

Geldt woon-werkverkeer ook als privékilometers?

Nee. Kilometers die je maakt met de motor om van en naar je werk te rijden gelden als zakelijke kilometers. Rijd je, voordat je naar je werk gaat, even om zodat je boodschappen kunt doen? Deze extra afstand geldt dan wél als privérit.

Bijtelling motor van de zaak

De bijtelling voor een motor van de zaak wordt anders berekend dan voor een auto van de zaak.
  • De bijtelling van een auto van de zaak wordt namelijk berekend op basis van de cataloguswaarde.
  • De bijtelling van een motor van de zaak wordt berekend op je daadwerkelijk gereden privékilometers.
Rekenvoorbeeld bijtelling
  • Je rijdt 3000 kilometer per jaar privé met de motor.
  • De motor van de zaak kost, bijvoorbeeld, €0,20 per kilometer. Het gaat hier om de ‘werkelijke kilometerprijs’. Deze prijs is gebaseerd op het totaal aan kosten (per jaar) aan brandstof, onderhoud, reparatie, afschrijving, verzekering en motorrijtuigenbelasting.
  • 3000 x 0,20 = 600
Je betaalt dus €600 per jaar aan bijtelling. Over dit bedrag betaal je een bepaald percentage aan belasting (loonheffing). De hoogte van dit percentage is afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van je jaarinkomen.

Betaal ik een eigen bijdrage voor het privégebruik van een motor van de zaak?

Je werkgever mag je vragen om een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik van de motor van de zaak. Dit moet dan wel vooraf, dus vóór het gebruik van de motor, zijn afgesproken. De eigen bijdrage mag ook alleen met het privégebruik te maken hebben.

Hoe betaal je de eigen bijdrage? De eigen bijdrage wordt ingehouden op je nettoloon. Je mag deze eigen bijdrage wel aftrekken van de bijtelling die je betaalt over de motor van de zaak: dat is dan wél weer een voordeel.

Hoe werkt de kilometerregistratie?

Voor de berekening van de bijtelling voor de motor (of een eventuele eigen bijdrage) is het sowieso heel belangrijk om te weten hoe vaak je de motor zakelijk of privé gebruikt (uitgedrukt in percentages). Maar hier heb je dus wel kilometerregistratie voor nodig.
  • Je rijdt bijvoorbeeld 1000 kilometer per jaar.
  • Hiervan rijd je 250 kilometer privé. Dat is dus 25% privégebruik.
  • Hiervan rijd je 750 kilometer zakelijk. Dat is dus 75% zakelijk gebruik.

Hoe registreer je het aantal kilometers?

Je kunt het aantal kilometers handmatig bijhouden, maar tegenwoordig zijn er veel digitale boekhoudprogramma’s om dit voor je te doen. Kies bij voorkeur een programma dat voldoet aan de eisen van de belastingdienst. Zo’n programma draagt dan het ‘Keurmerk Ritregistratiesysteem’.

Aantal privékilometers en bewijslast

Als de belastingdienst vermoedt dat je te weinig privékilometers hebt opgegeven, dan ligt de bewijslast bij de belastingdienst zelf. Dit ligt anders als je een auto van de zaak gebruikt: de bewijslast ligt dan bij jou.

Motor van de zaak en belastingaftrek voor je werkgever

Je werkgever kan, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van de regeling ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ (KIA). Hij of zij kan dan tot maximaal 28% van de aanschafwaarde van de motor aftrekken van de belasting. Overigens geldt deze regeling niet voor auto’s, maar wel voor motors.

Besluit je werkgever om een elektrische motor te kopen? Dan heeft hij of zij, ook onder bepaalde voorwaarden, misschien recht op belastingaftrek via de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA) of via de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Zijn er nog andere aftrekbare kosten?

Je werkgever mag, naast de kosten voor de motor zelf, ook andere kosten aftrekken. Maar wel op voorwaarde dat de motor voor minstens 10% zakelijk gebruikt wordt (nogmaals: dit toon je aan met behulp van een kilometerregistratie). Denk hierbij aan de kosten voor:
  • Onderhoud en reparatie
  • Verzekeringen
  • Wegenbelasting
  • Brandstof
  • Motorpak en helm
  • Andere accessoires die aantoonbaar nodig zijn, zoals een navigatiesysteem

Motor van de zaak en btw

Je werkgever kan de btw terugvragen over de aankoopprijs van je motor. Deze is deels of geheel aftrekbaar. Ook de btw over andere kosten die met de motor samenhangen zijn aftrekbaar, maar alleen voor het zakelijke gedeelte. Je werkgever moet wel jaarlijks btw afdragen over de waarde van het privégebruik van de motor.

Voordelen motor van de zaak

  1. Kortere reistijd (je vermijdt makkelijker files)
  2. Minder parkeerproblemen
  3. Een motor van de zaak is fiscaal voordeliger dan een auto van de zaak. Voor je werkgever is er veel fiscaal aftrekbaar en als werknemer profiteer je van een lage privébijtelling (vergeleken met het gebruik van een auto van de zaak).

Nadelen motor van de zaak

  1. Je moet als werknemer wel een motorrijbewijs hebben.
  2. Je hebt minder ruimte om je spullen mee te nemen.
  3. Als je op kantoor in een net pak moet verschijnen, dan is het niet zo handig dat die onder je motorpak gekreukt wordt. Anderzijds, je even omkleden neemt ook tijd in beslag.
  4. Op een motor rijden is niet ongevaarlijk. Je bent kwetsbaarder dan wanneer je in een auto zit.
  5. Lease je een motor? De leaseprijs voor een motor valt vaak duurder uit dan voor een auto van de zaak. Dat komt omdat het onderhoud van een motor over het algemeen wat duurder is.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check