Wanneer heb je Recht op Winstdeling?

Wanneer heb je Recht op Winstdeling?
Het recht op winstdeling krijg je van je werkgever. Het is namelijk niet wettelijk vastgelegd. Ontdek nu wat winstdeling is en hoe het tot stand komt.

Kenmerken van winstdeling

  1. Je werkgever laat je delen in de winst van het bedrijf.
  2. Je krijgt een bepaald percentage van de winst. Tenminste, dit is het meest gebruikelijk.
  3. Je krijgt per maand, per kwartaal of per jaar een percentage van de winst van het bedrijf.
  4. Winstdeling is meestal bedoeld om een volledig team of volledige afdeling te belonen voor de inzet. Het is ook bedoeld om werknemers (extra) te motiveren.
Winstdeling is dus een vorm van prestatiebeloning, maar dan gericht op meerdere werknemers tegelijk.

Bestaat het wettelijk recht op winstdeling?

Nee. Er bestaat geen wettelijk recht op winstdeling. Je werkgever mag wel zelf bepalen of werknemers mogen delen in de winst. Hij of zij mag daarbij ook deze zaken bepalen:
  1. De hoogte van het bedrag of percentage dat jij krijgt aan winstdeling
  2. De voorwaarden voor de winstdeling (bijv. welke prestaties moeten zijn geleverd of welke doelen moeten zijn behaald?)
  3. De periode waarover je winstdeling mag ontvangen. Misschien mag je per maand, per kwartaal of per jaar delen in de winst van het bedrijf.

Wat spreek je met je werkgever af over winstdeling?

Je werkgever hoort iedereen vooraf te informeren over de mogelijkheid tot winstdeling. Ook moet je werkgever daaraan gekoppelde voorwaarden en doelen duidelijk maken. Prestaties en doelen moeten meetbaar zijn én objectief beoordeeld worden door de werkgever. Vooral dit laatste is heel belangrijk, want je wilt geen discussies over het wel of geen recht op winstdeling.

Hoe hoog is de winstdeling?

De winst van een bedrijf kan per maand of per jaar verschillen. Hoeveel jij, je team of afdeling dus precies aan winstdeling krijgt, is afhankelijk van hoeveel winst je bedrijf heeft gemaakt. Vergeet ook niet dat je met je werkgever vooraf afspraken maakt over hoeveel je precies krijgt. Een voorbeeld:
  • Je bedrijf heeft in een kwartaal een winst gemaakt van €20.000.
  • Elke werknemer ontvangt van deze winst 1%, volgens afspraak.
  • Je krijgt dus als individuele werknemer €200 euro.

Is winstdeling bruto of netto?

Het bedrag dat je aan winst krijgt uitgekeerd, is altijd bruto. Dit betekent dat je hierover nog loonheffing en premies moet betalen. Houd er rekening mee dat de belastingdienst bonussen zoals winstdeling altijd als ‘bijzondere beloningen’ beschouwt. En voor bijzondere beloningen gelden aparte tarieven. In de regel worden bonussen die je van je werkgever krijgt altijd zwaarder belast dan je standaard salaris.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check