Integriteit: Betekenis en het Belang ervan op de werkvloer

Integriteit: Betekenis en het Belang ervan op de werkvloer
Integriteit op de werkvloer, waarom is dat zo belangrijk? En hoe laat je zien dat jij integer bent?

Integriteit, deugdzaamheid, oprechtheid, eerlijkheid, al deze woorden komen min of meer op hetzelfde neer. We beantwoorden in dit artikel vijf veelgestelde vragen over integriteit. We behandelen onder meer het belang ervan op de werkvloer en leggen uit hoe je een integer persoon kunt herkennen.

Belangrijkste punten:

  • Je bent integer wanneer je eerlijk bent en doet wat je zegt.
  • Mensen die bij een integer bedrijf werken, halen meer voldoening uit hun baan.
  • Betrouwbaarheid laat je niet zien door één enkele actie, maar door continu te laten zien dat je te vertrouwen bent.

Waar staat integriteit voor?

Je kunt integriteit op meerdere manieren definiëren en uitleggen. In verschillende studies naar het onderwerp komen diverse definities van integriteit aan bod. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
  • Integer gedrag betekent dat je acties en woorden met elkaar overeenkomen. Andere mensen weten dat je doet wat je zegt.
  • Integere mensen handelen moreel, houden zich aan hun eigen overtuigingen en nemen de verantwoordelijkheid voor hun daden.
  • Integriteit is de zekerheid die mensen voelen dat iemand het beste met ze voor heeft. Een integer persoon zou nooit met opzet iemand kwaad doen.
  • Integere mensen doen altijd het “juiste” en datgene wat van ze verwacht wordt. Ze zijn betrouwbaar en voorspelbaar in hun contact met anderen. Ze zijn eerlijk en respectvol.
Dus, wanneer heb je integriteit? Als we deze definities op een hoop gooien, kom je ongeveer hierop uit: je bent integer als je eerlijk bent, doet wat je zegt, vaart op een moreel kompas en graag het juiste doet.

Waarom is integriteit belangrijk op de werkvloer?

Op de werkvloer wordt nogal eens om integriteit gevraagd. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Management Research wordt al snel duidelijk waarom. Bedrijven waarbij integriteit een belangrijke kernwaarde is, doen het veel beter dan bedrijven waarbij dit niet het geval is. Ze maken meer winst en draaien meer omzet. Een bedrijf dat als onbetrouwbaar te boek staat, trekt logischerwijs minder klanten. Ze zullen ook meer moeite hebben om werknemers vast te houden. En een hoog verloop kost geld.

Ook voor voldoening halen uit je werk is het belangrijk dat er een integere sfeer heerst. Uit onderzoek blijkt dat zelfs belangrijker te zijn voor de voldoening dan een hoog startsalaris. Daarvoor moet je zelf integer te werk gaan, maar ook managers hebben die deze kernwaarde belangrijk vinden. In je zoektocht naar een nieuwe baan loont het om op integriteit te letten.

Een integere werkplek is een plek waar vertrouwen, respect en samenwerking heerst. Je floreert op zo’n plek logischerwijs veel meer dan in een bedrijfscultuur waar mensen elkaar niet vertrouwen en willen aftroeven.

Hoe herken je een betrouwbaar bedrijf?

Natuurlijk wil je voor een bedrijf werken waar mensen elkaar goed behandelen. Maar hoe herken je integriteit op de werkvloer?

Samenwerking

Een integer bedrijf doet er alles aan om jou je werk goed te laten uitvoeren. Managers moedigen de samenwerking tussen mensen aan. Het wordt als een kracht gezien om elkaar om hulp te vragen in plaats van een zwakte.

Werk-privébalans

Integriteit uit zich ook in het serieus nemen van de werk-privébalans. Je krijgt bijvoorbeeld dagen vrij voor belangrijke gebeurtenissen, ook als dat niet in je contract staat. De werkgever stelt zich flexibel naar je op en jij doet hetzelfde terug.

Hoe laat je integriteit zien?

Het is belangrijk om te weten dat er niet één ding is dat je kunt doen om te laten zien dat je integer bent. Betrouwbaarheid en oprechtheid laat je zien door consistent gedrag, niet één enkele actie. Mensen vertrouwen je als je continu laat zien dat je eerlijk bent en je verantwoordelijkheid neemt. Dat is dus een project van de lange adem (net als loyaliteit).

Wat kun je bijvoorbeeld doen om je integriteit te laten zien op de werkvloer? We haalden drie belangrijke dingen uit de eerdergenoemde studie uit de Journal of Management Research.

Geen geheime agenda’s

Eerlijkheid staat voorop. Je deelt belangrijke informatie met je collega’s of teamleden. Geheime agenda’s zijn een no-go als je oprecht wil overkomen. Je neemt collega’s ook zoveel mogelijk mee in belangrijke besluiten.

Maak realistische afspraken

We hebben het al vaker gezegd: integere mensen komen hun afspraken na. Dat betekent ook dat je realistische afspraken moet maken. Beloof nooit meer dan je waar kunt maken, anders zul je beloftes te vaak moeten breken. Kun je een afspraak niet nakomen? Dan leg je uit waarom en neem je de volle verantwoordelijkheid.

Wees jezelf

Mensen krijgen het na verloop van tijd door als je twee gezichten hebt. Als dat masker afvalt, is je hele integere imago gelijk naar de maan. Laat dus altijd je ware gezicht zien.

In de vraag hieronder hebben we een lijst gemaakt met acht eigenschappen die horen bij integer leiderschap. Deze zijn ook toepasselijk voor niet-leidinggevende beroepen. Als je deze consequent toepast, zul je vanzelf door anderen als een integer en betrouwbaar persoon worden gezien.

Hoe ziet integer leiderschap eruit?

Psycholoog en bedrijfsadviseur Robert Turknett schreef het Turknett Leadership Character Model. Volgens hem staat integriteit aan de basis van goed leiderschap. Zijn model is een weegschaal, met aan de ene kant respect en aan de andere kant verantwoordelijkheid. Op die twee schaaltjes staan ieder vier karaktereigenschappen. Alle eigenschappen samen, maken iemand integer.

1. Empathie tonen

Managers doen er goed aan om naar anderen te luisteren en oprechte interesse te tonen. Door je in te leven in anderen, zullen mensen je eerder in vertrouwen nemen.

2. Erken je fouten

Fouten maken is menselijk, dat hoort erbij. Je fouten verhullen, ontkennen of bij een ander leggen is het stomste dat je kunt doen. Je bedrog komt een keer uit en dan zien mensen je als onbetrouwbaar. Kom dus gewoon uit voor je fouten en werk mee aan de oplossing.

Hier hoort ook bij dat je niet in wij-versus-zij denkt. Je stopt geen tijd in de schuldige zoeken en schofferen, maar in het probleem oplossen.

3. Nederigheid

Iemand die nederig is realiseert dat we allemaal mens zijn, met een combinatie van sterke en zwakke punten. Nederige mensen gunnen iedereen een moment om te stralen. Op de werkvloer betekent dit dat je niet gaat opscheppen over hoe goed je iets gedaan hebt. Je weet waar je zwakke kanten liggen en bent niet bang om hiervoor uit te komen. Je zult een project bijvoorbeeld aan iemand anders geven die er beter in is.

4. Emoties onder controle houden

Soms gaat er iets mis op het werk. Misschien wil je schreeuwen of zelfs iets kapotslaan, maar beter houd je je emoties onder controle. Je geeft anderen er ook niet van langs als ze een fout gemaakt hebben. In plaats daarvan leg je kalm uit waarom je ontevreden bent. Je kunt ook reflecteren op jouw aandeel in de gemaakte fout.

5. Verantwoordelijkheid nemen

Integere leiders nemen hun verantwoordelijkheid. Ze zullen nooit zeggen dat iets niet hun taak is, maar richten zich op het voltooien van het werk. Ze nemen initiatief (ze zijn dus daadkrachtig en hands-on). Ze zijn ook niet bang om anderen aan te spreken als zij steken hebben laten vallen.

6. Zelfvertrouwen uitstralen

Zelfverzekerde leiders willen ook het zelfvertrouwen van anderen opbouwen. Zij voelen zich niet geïntimideerd door getalenteerde en zelfverzekerde mensen in hun team. Zelfverzekerde mensen voelen niet de noodzaak hun collega’s te ondermijnen die goed werk hebben geleverd. In plaats daarvan geven ze eenvoudig complimenten.

7. Moed

Je hebt moed nodig om een constructief conflict aan te gaan. Je praat niet over mensen, maar mét mensen. Je durft impopulaire ideeën te initiëren en aan te moedigen. Ook het ontvangen van feedback en daar goed op reageren vergt moed. Je kunt moed ook zien als kwetsbaarheid durven tonen.

8. Aan het grote plaatje denken

Integere mensen denken niet alleen aan hun eigenbelang, maar aan het belang van het bedrijf, de klanten en hun collega’s. Ze kunnen het grote plaatje overzien en maken keuzes die dat ten goede komen.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check