Nieuwe Baan: 5 Tips voor de eerste Drie Maanden

Nieuwe Baan: 5 Tips voor de eerste Drie Maanden
Heb je een nieuwe baan? De eerste drie maanden zijn ontzettend belangrijk. Na 90 dagen heb je een goed beeld van het bedrijf en zij van jou.

Je eerste werkdag bestaat vooral uit observeren. Zelfs in je proeftijd ben je veel zaken nog aan het uitvogelen. Maar na drie maanden ben je als het goed is (grotendeels) zelfstandig aan het werk. Dan wil je natuurlijk een goede indruk achterlaten bij je baas. Hoe haal je het meeste uit je eerste drie maanden in je nieuwe baan? Hier volgen 5 tips.

1. Denk terug aan je sollicitatiegesprek

Tijdens je sollicitatiegesprek heb je een hoop vragen beantwoord en dingen over jezelf verteld. Dingen waar je goed in bent, waar je aan wil werken en wat je voor het bedrijf zou kunnen betekenen. Als je aantekeningen hebt gemaakt en bewaard, pak die er dan eens bij. Zo niet, probeer je dan te herinneren wat je allemaal hebt gezegd.

Heb je die dingen ook waargemaakt de afgelopen maanden? Ben je begonnen aan projecten waar je over gesproken hebt tijdens je sollicitatie? Heb je je sterke kanten laten zien? Ben je, kortom, de medewerker die je het bedrijf verkocht hebt? De eerste drie maanden moet je laten zien wie je bent en wat je in huis hebt. Het beeld dat je van jezelf hebt geschetst tijdens je sollicitatiegesprek is een goed startpunt.

2. Werk aan je tijdmanagement

Heb je het gevoel dat je verzuipt in je taken? Of ben je een kei in uitstellen? Er is een manier om de controle terug te pakken: werken aan je tijdmanagement. Een bekende methode is de Eisenhower-matrix. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is niets meer dan je werktaken op een bepaalde manier prioriteren. Daarmee voorkom je dat je als een kip zonder kop aan het werk gaat.

Je kunt jezelf transformeren tot stermedewerker als je goed bent in tijdmanagement. Je baas zal je gaan zien als een betrouwbare medewerker, iemand die zijn zaakjes op orde heeft. Daarnaast voel je je zelf ook een stuk prettiger als je controle hebt over de tijd. Dat maakt je werk een hoop minder stressvol.

3. Krijg meer inzicht in jezelf

Wil je jezelf blijven ontwikkelen op je werk? Dan kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak in de eerste drie maanden bijvoorbeeld een kernkwadrant. Daarin zet je je grootste kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën op een rijtje. Het is een eenvoudige manier om meer inzicht in jezelf te krijgen. Op basis van dat inzicht kun je doelen stellen.

Is jouw kernkwaliteit leergierigheid? Stel jezelf als doel dat je een nieuwe cursus afrondt. Is je kernkwaliteit snel schakelen? Stel jezelf als doel dat je een nieuwe taak oppakt. Zo kun je bij iedere kernkwaliteit een doel kiezen dat bij je past.

4. Stel jezelf een nieuw doel

Heb je een doel gekozen op basis van jouw kwaliteiten? Ga dan nog een stapje verder en formuleer je doel SMART. Die afkorting staat voor Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-based. Het voordeel van je doelen SMART formuleren, is dat je ze specifiek maakt. Je weet precies wat je moet doen om je doel te bereiken. Daardoor is de slagingskans groter.

De eerste drie maanden in je nieuwe baan zetten de toon voor de rest van je jaarcontract. Dit is het moment om te bepalen welke richting je je carrière op wil laten bewegen. Kernkwadranten en SMART-doelen helpen je daarbij.

5. Wil je hier blijven werken?

Na drie maanden heb je waarschijnlijk een duidelijk beeld van het bedrijf en je functie. Het kan gebeuren dat je je nieuwe baan helemaal niet leuk vindt. Wat dan? Je kunt het best eerst in gesprek met je nieuwe werkgever. Eng? Ja, zeker. Maar je mond houden lost ook niks op. Wie weet zijn die dingen die je tegenstaan wel op te lossen. Maar daar kan je werkgever niet mee helpen als hij niet weet wat je dwarszit.

Je kunt ook stilletjes aan op zoek naar een baan die wél bij je past (neem eens een kijkje in de verzameling vacatures van Werkzoeken). Het is niet zo netjes om binnen drie maanden weer ontslag te nemen, maar het mag natuurlijk wel.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check