Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?

Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?
Je meldt je ziek tijdens je opzegtermijn. Maar hoe dan? Je wilt immers niet met ruzie vertrekken bij je werkgever. Werkzoeken.nl heeft concrete tips!

Tip 1. Meld je ziek volgens de regels van je bedrijf

Zoek in je cao, arbeidscontract of bedrijfsreglement op hoe de werkgever wil dat jij ziekmeldingen doorgeeft. Heeft het bedrijf hier een speciaal formulier voor? Moet je het telefonisch of schriftelijk doorgeven? Of juist allebei?

Meld je altijd ziek op de manier die het bedrijf voorschrijft. Je laat dan sowieso zien dat je op dit vlak het juiste doet. Vermeld ook altijd de volgende zaken als je belt of een bericht stuurt:

  1. Je contactgegevens (hoe blijf je bereikbaar?)

  2. Je verblijf (waar ben je tijdens je ziekteperiode?)

  3. Je (geschatte) beterschapsdatum

Tip 2. Zorg voor schriftelijke afspraken, voor de zekerheid

Om toch misverstanden te voorkomen is het aan te raden om zowel je ziekmelding als alle (volgende) bijhorende afspraken altijd op papier te laten zetten. Communiceer bij voorkeur op schrift dus.

Moet je volgens het verzuimreglement van je bedrijf toch telefonisch contact opnemen met je werkgever om je ziekmelding door te geven? Vraag dan aan je werkgever of deze nog een bevestiging op mail wil zetten of stuur zelf nog een e-mail na met daarin je ziekmelding.

Tip 3. Meld je tijdig ziek

Je werkgever moet de kans krijgen om op tijd vervanging te zoeken, zeker als je afwisselend met je collega's diensten draait. Meld je daarom altijd op tijd ziek en dat betekent meteen: doe dit nooit op het allerlaatste moment (tenzij je écht op het allerlaatste moment ziek bent geworden). Licht eventueel ook meteen je collega's in: kunnen zij je werk oppakken en zo ja, zijn er zaken die met voorrang moeten gebeuren?

Tip 4. Stel eventueel aangepast werk voor

Ben je ziek, maar voel je je wel fit genoeg om wat lichtere taken op te pakken? Stel dit voor aan je werkgever. Zo voorkom je misschien dat hij of zij denkt dat je ziek thuis zit omdat je niet meer wilt werken. Zo vertrek je straks misschien toch met een beter gevoel van goede verstandhouding met je werkgever.

Ik heb al een nieuwe werkgever gevonden. Licht ik die ook in?

Het kan zijn dat je ziek wordt terwijl je opzegtermijn nog loopt, maar dat je wel al had afgesproken om bij een nieuwe werkgever te beginnen. Word je kort voor je startdatum bij de nieuwe werkgever ziek? Licht hem of haar dan ook in. Laat daarbij weten wanneer je dan verwacht te kunnen starten. Weet je dit niet zeker wanneer je weer beter bent? Geef dan in elk geval een startdatum bij benadering.

Kan ik het echt wel maken om me ziek te melden tijdens de opzegtermijn?

Als je ziek bent, dan gaat je gezondheid gewoon voor. Punt. Maar een ziekmelding komt natuurlijk niet op het allerbeste moment als je in je opzegtermijn zit. Je bent namelijk net ontslagen of je hebt zelf ontslag genomen. Zeker in dit laatste geval kan een ziekmelding ongemakkelijk voor je aanvoelen, want het kan voor de werkgever lijken alsof je helemaal niet meer wilt werken. Volg daarom alle bovenstaande tips op en je vertrekt straks met een beter of juist goed gevoel.


Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check