Rouwverlof: Wat is het en hoe werkt het?

Rouwverlof: Wat is het en hoe werkt het?
Als een naaste overlijdt, kun je mogelijk rouwverlof aanvragen. Dit zijn vrije dagen om te rouwen. Maar hoe werkt dit? En heb je er wel recht op?

Bestaat het wettelijk recht op rouwverlof?

Een wettelijk recht op rouwverlof bestaat niet. Een reden hiervoor is dat de overheid vindt dat niet iedereen behoefte heeft aan rouwverlof. Bovendien zijn sommigen van mening dat rouw geen ziekte is, dus waarom zou je er vrij voor moeten vragen? Andere mensen vinden juist dat rouw erg persoonlijk is en dat er vooral sprake moet zijn van maatwerk. En dat een wet daarom niet nodig is.

De discussie over het wettelijk regelen van rouwverlof loopt al jaren: momenteel zijn er vakbonden en organisaties die pleiten voor een wettelijk verlof van twee weken vanwege de (emotionele) impact die het verlies van een familielid of goede vriend met zich mee kan brengen.

Hoe dit gaat aflopen weten we niet. Vooralsnog blijft het wachten op een wet die rouwverlof vastlegt.

Hoe regel je dan rouwverlof?

In sommige cao’s kunnen regels over rouwverlof staan. Het is dus verstandig om je cao op bepalingen over rouwverlof door te nemen. Check voor wat dat betreft ook even je arbeidscontract.

Val je onder een cao?
Zoek in je cao de regels over rouwverlof op, zodat je weet waar je recht op hebt en wat je moet doen.

Staat er niets rouwverlof over in je cao?
Vraag dan rouwverlof aan bij je direct leidinggevende.

Val je niet onder een cao?
Vraag dan rouwverlof aan bij je direct leidinggevende.

Wanneer krijg je rouwverlof?

In principe krijg je rouwverlof vanaf het moment dat een naaste van je overlijdt. Je krijgt dan vrije dagen om het verdriet en de stress die bij het verlies gepaard gaat (beter) te verwerken. Maar nogmaals: je werkgever moet je wel toestemming voor rouwverlof geven.

Hoelang krijg je rouwverlof?

In de praktijk blijkt dat werknemers meestal een paar dagen vrij krijgen. Maar het precieze aantal dagen verschilt vaak per cao. In sommige cao’s staan zelfs helemaal geen bepalingen over rouwverlof, laat staan over het aantal dagen dat je mag opnemen. Voor wat betreft de duur van je rouwverlof kun je dus ook weinig anders dan overleggen met je direct leidinggevende.

Kun je je op een ander soort verlof beroepen?

Er zijn andere soorten verlof die dicht bij rouwverlof komen, al zijn de aanleidingen verschillend. Toch is het misschien de moeite waard om te onderzoeken of je (ook) in aanmerking komt voor deze twee soorten verlof.

1. Calamiteitenverlof
Als een direct familielid plotseling overlijdt, kun je calamiteitenverlof aanvragen. Er is dan sprake van overmacht, dus je kunt niet werken. Calamiteitenverlof kan een paar uur of een paar dagen duren: dit hangt af van de omstandigheden en van wat je dan met je werkgever overeenkomt.

2. Bijzonder verlof
Wil je een begrafenis bijwonen? Dit valt dan meestal onder ‘bijzonder verlof’. Dit type verlof ligt net als rouwverlof ook niet wettelijk vast, maar is cao-afhankelijk. Neem daarom altijd je arbeidscontract of cao door om te weten waar je aan toe bent. Voor een begrafenis krijg je normaal gesproken één dag vrij.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check