Avondwerk is niet hetzelfde als werken in nachtdiensten of ploegendiensten. Maar wat zijn dan de wettelijke regels rondom avondwerk?
Welke uren gelden als avondwerk?
Veel mensen verwarren avondwerk met nachtdiensten of ploegendiensten. Maar zijn belangrijke verschillen qua urenindeling:
- Avondwerk is van 18:00u tot 00:00u.
- Nachtdienst is van 00:00u tot 06:00u.
Een
ploegendienst betekent dat je steeds op wisselende tijden werkt. Werken in de avond (dus avondwerk) kán onderdeel zijn van een ploegendienst, maar in dit artikel gaan we vooral in op alleen avondwerk.
Wat zijn de regels als je avondwerk doet?
De wet schrijft vooral algemene regels voor. Die gaan dus niet specifiek over avondwerk. Wat wel uit de algemene regels valt op te maken, zijn deze punten:
Afspraken over avondwerk moet in je contract of cao staan
Als je met je werkgever hebt afgesproken om avondwerk te doen, dan staat dit in je arbeidscontract of cao. Eigenlijk vind je daarin zelfs de belangrijkste regels over jouw avondwerk. En deze regels hebben voorrang op wat de wet zegt.
Geen afspraak met je werkgever over avondwerk: wat dan?
Staat in je contract of cao niet dat je avondwerk moet doen? En vraagt je werkgever jou om dit toch te doen? Je hebt dan het recht om dit werk te weigeren. Je werkgever mag je niet benadelen omdat je hebt geweigerd.
Gaat je werkgever het werkrooster aanpassen?
Misschien gaat je werkgever binnenkort het werkrooster aanpassen en avondwerk invoeren. Hij of zij is dan verplicht om dit minstens 28 dagen van tevoren aan te geven bij alle werknemers. Bovendien moet je werkgever je om toestemming vragen: wil je wel avondwerk gaan doen?
Check je recht op een avondtoeslag
In sommige branches is het normaal om medewerkers een toeslag te betalen voor avondwerk. Zo’n toeslag heet ook wel een
onregelmatigheidstoeslag. Je krijgt dan extra geld bovenop je gewone loon omdat je (ook) avondwerk verricht.
Heb jij recht op een avondtoeslag? Dit staat in je arbeidscontract of cao, dus neem deze documenten altijd goed door. Ook vóór je ze ondertekent!
Check je recht op een maaltijd of maaltijdvergoeding
Als je avondwerk doet, kun je volgens de wet niet op traditionele tijden eten. Tenzij je vooraf thuis iets eet. Met ‘gebruikelijke tijden’ wordt bedoeld: tussen 17u en 20u. In je cao kan dan staan dat je werkgever verplicht is om je in deze uren een maaltijd te verstrekken. Krijg je geen maaltijd, dan krijg je misschien wel een (maximale)
maaltijdvergoeding. Je schiet het eten dan voor en de werkgever betaalt het later terug.