Heb ik Recht op een Maaltijdvergoeding?

Heb ik Recht op een Maaltijdvergoeding?
Als je moet overwerken of op dienstreis gaat, heb je dan recht op een maaltijdvergoeding? In principe wel, maar er zijn veel regels aan verbonden.

Wat houdt een maaltijdvergoeding precies in?

  1. Een maaltijdvergoeding is een bedrag dat je van je werkgever krijgt als je zelf voor een maaltijd hebt moeten betalen tijdens overwerk of een dienstreis.
  2. Het bedrag dat je krijgt staat gelijk aan de kosten die je voor de maaltijd hebt moeten betalen.
Althans, dit zijn de twee hoofdregels. In de praktijk blijkt dat er veel voorwaarden gelden en die kunnen per sector of zelfs per bedrijf verschillen. Maar eerst gaan we even in op het recht op een maaltijdvergoeding.

Hoe zit het met het recht op een maaltijdvergoeding?

Wettelijk bestaat er eigenlijk geen recht op een maaltijdvergoeding, maar in bepaalde cao’s kan dit recht wél zijn opgenomen. Soms is dat ook logisch: kijk bijvoorbeeld naar de zorgsector, waar het personeel vaak onregelmatige diensten draait en vaak ’s avonds en ’s nachts moet werken.

Algemeen gesproken gelden er, volgens de Rijksoverheid, twee hoofdregels als het gaat om het recht op een maaltijdvergoeding.
  1. Je werkt op een dag minstens twee uur over, in opdracht van je werkgever.
  2. EN je kunt ’s avonds niet op de gebruikelijke tijd en plek eten. Met gebruikelijke tijd wordt de tijd tussen 17u en 20u bedoeld. En met gebruikelijke plek bedoelt men meestal ‘thuis’.
Maar er is nóg een regel dat het recht op je maaltijdvergoeding bepaalt. Het gaat hier om het verschil in maaltijdverstrekking door je werkgever en de maaltijdvergoeding voor kosten die jij hebt gemaakt voor je maaltijd.

Verschil maaltijdverstrekking en maaltijdvergoeding

In je cao kan staan dat je werkgever een maaltijd moet verstrekken. Dit heet ‘maaltijdverstrekking’. En omdat je werkgever zelf voor het eten zorgt, krijg je géén maaltijdvergoeding. Betaal je zelf voor je eten (je schiet het dus voor), dan krijg je van je werkgever hiervoor een (maximale) maaltijdvergoeding.

Hoe hoog is een maaltijdvergoeding?

De maximale hoogte van de maaltijdvergoeding kan per cao verschillen. Denk aan een bedrag dat tussen de €15 en €25 ligt. Sowieso is het altijd verstandig om je eigen cao na te slaan op regels over de maaltijdvergoeding.

Hoe hoog is een maaltijdverstrekking?

De belastingdienst ziet een maaltijdverstrekking op de werkplek als loon voor de werknemer. Je werkgever heeft ook rekening te houden met een door de belastingdienst opgelegd normbedrag van €3,90 (2024). Als de waarde van je maaltijd boven het normbedrag uitkomt, betaal jij via een eigen bijdrage het verschil.

Betaalt je werkgever belasting over je maaltijdvergoeding?

De maaltijdvergoeding is onderdeel van de werkkostenregeling van je werkgever. Belastingtechnisch ziet het er dus zo uit voor je werkgever:
Maaltijden bij overwerk vallen onder gerichte vrijstelling van de werkkostenregeling. Dit betekent dat de kosten voor jouw zelf gekochte maaltijd niet meetellen voor de totale werkkosten die je werkgever besteedt aan werknemers. Anders gezegd: je werkgever hoeft geen belasting te betalen over je maaltijdvergoeding.

Ik heb zelf betaald voor mijn maaltijd. Hoe declareer ik dit?

Bewaar altijd bonnen of rekeningen van je gekochte maaltijd en lever die in bij je direct leidinggevende of bij de financiële afdeling van je bedrijf.

Kun je aantonen welke kosten je gemaakt hebt? Je werkgever vergoedt het bedrag dan onbelast. Het maakt hierbij niet uit of je de maaltijd in een winkel hebt gekocht of dat je naar een restaurant bent gegaan.

Let op: de manier waarop je moet declareren kan per bedrijf verschillen. Kijk daarom in je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement welke regels je bedrijf hiervoor heeft opgesteld. Het is mogelijk dat je een specifiek formulier moet invullen. Dit kan bijvoorbeeld ‘declaratieformulier maaltijdvergoeding’ heten.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check