Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?
Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?

In dit artikel bespreken we de normale manier van ziekmelden, maar eventueel zijn de volgende artikelen meer van toepassing op jouw situatie:

Spelen deze situaties niet voor jou? Lees dan snel verder.

Je ziekmelden bij je bedrijf: check eerst de regels

In je arbeidscontract en/of in het bedrijfsreglement staat hoe je je ziek moet melden. Meestal staat dat in een zogeheten 'verzuimdocument' of ‘verzuimreglement'. Vaak staat er ook aan wie je jouw ziekmelding moet doorgeven en op welk tijdstip je het moet doorgeven. Neem deze regels eerst goed door voor je je ziek meldt. Je weet dan zeker dat je de goede stappen volgt.

Langs welke weg meld je je ziek?

Afhankelijk van de regels van je bedrijf, zijn er verschillende manieren waarop je je ziek kunt melden.

  • Je meldt je ziek via Whatsapp.

  • Je meldt je ziek via e-mail.

  • Je meldt je ziek via een standaardformulier van het bedrijf.

  • Je belt met je direct leidinggevende.

Welke informatie moet je doorgeven als je ziek bent?

Je hoeft je werkgever niet alles te vertellen over je ziekte. Zo ben je bijvoorbeeld niet verplicht om te zeggen om welke ziekte het gaat. Je werkgever mag daar ook niet naar vragen. Wat je wel het beste kunt doorgeven zijn deze zaken:

  1. Waar je verblijft tijdens je ziekte.

  2. Hoe je bereikbaar bent tijdens je afwezigheid.

  3. Hoelang je afwezig denkt te zijn door je ziekte.

Ben je van dit laatste niet zeker? Spreek dan met je werkgever af dat je op een bepaalde datum weer even laat weten hoe het met je gaat. Zo weet je werkgever precies waar hij of zij aan toe is.

Voorbeeldbrief ziekmelding

Ben je van plan om per e-mail je ziekmelding door te geven, maar weet je niet hoe je zaken moet formuleren naar je werkgever toe? Laat je inspireren door deze voorbeeldbrief.

Beste [Naam],

Helaas moet ik mij ziek melden. Ik ben tijdens mijn ziekte thuis en ik blijf bereikbaar via [telefoonnummer].

Ik zal [Naam collega of Namen collega's] ook inlichten over mijn afwezigheid en [Omschrijving Taak of Omschrijving Taken] overdragen.

Ik hoop zo snel mogelijk weer aanwezig te kunnen zijn. Mocht er iets veranderen in mijn situatie, dan neem ik direct contact met je op. Ik zal sowieso op [datum] weer contact met je opnemen om te laten weten hoe het gaat.

Bedankt voor je begrip.

Met vriendelijke groet,

[Jouw Naam]

Wat is beter: appen, mailen of bellen?

Hierover verschillen de meningen. En het hangt heel sterk af van wat het bedrijf wil dat je doet als je je ziek moet melden. Als je heel ziek bent (en daardoor niet kunt praten) is appen of mailen waarschijnlijk wel de beste optie. Je hebt eventuele afspraken dan ook meteen op papier staan in geval van een conflict.

Maar moet je een ploegendienst draaien en word je op het laatste moment ziek? Het is dan heel verstandig om je werkgever te bellen in plaats van te appen of te mailen. Die kan dan namelijk nog snel vervanging regelen. Jezelf afmelden op het allerlaatste moment is sowieso nooit een goed idee, zeker als het om strak geplande diensten gaat.

Licht ook jouw (directe) collega's in

Heb je (directe) collega's die afhankelijk zijn van jouw werk? Licht hen dan ook op tijd in. Laat ze weten wat ze moeten oppakken én wat jij weer gaat oppakken als je weer terug bent. Vraag hen alleen om dingen te doen die de hoogste prioriteit hebben. Zo belast je hen niet onnodig en blijft het voor jou ook duidelijk wat je moet doen als je weer gaat werken.

Te vaak ziek melden? Niet doen

Werkgevers vinden het niet prettig als werknemers zich te vaak ziek melden. Ze zijn immers afhankelijk van hun inzet. Maar hoe vaak is te vaak ziek? Sommige werkgevers vinden twee keer per jaar al te veel. Twee keer per jaar afwezigheid door ziekte heet zelfs officieel: frequent verzuim.

Ziekmelden op het werk: 5 extra tips

Je hoofd erbij houden als je ziek bent, is misschien wat lastig. Toch moet je dit even doen, want we hebben nog vijf belangrijke aandachtspunten voor je.

  1. Geef je je ziekmelding telefonisch door? Houd het gesprek dan zo kort mogelijk. Zo krijgt je werkgever weinig kans om je alsnog over te halen om te komen werken.

  2. Je kunt je werkgever vragen om een schriftelijke bevestiging te sturen van wat jullie per telefoon hebben besproken. Of je stuurt zelf nog een mail over je ziekmelding. Zo heb je alsnog iets op papier staan qua afspraken.

  3. Houd je aan alle gemaakte afspraken met je werkgever. Als je belooft om regelmatig te laten weten hoe het met je gaat, doe dit dan ook.

  4. Bij (langdurige) ziekte kan je werkgever besluiten om een bedrijfsarts in te schakelen. Dit kan voelen alsof je werkgever je niet vertrouwt. Probeer daar liever niet aan te denken, maar werk gewoon mee. Zie het vooral als een formaliteit.

  5. Meld je niet zomaar ziek als je een baaldag hebt. Sommige werkgevers doorzien namelijk heel goed smoesjes. Voorkom een slechte reputatie en zorg voor een betrouwbare indruk.




Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020

Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?

Je meldt je ziek tijdens je opzegtermijn. Maar hoe dan? Je wilt immers niet met ruzie vertrekken bij je werkgever. Werkzoeken.nl heeft concrete tips!
Inge Stakenborg 4 jan 2024
 
check