Wat is Minimumloon?

Wat is Minimumloon?
Het minimumloon is het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt. Hoe hoog is dit loon eigenlijk en wanneer heb je er recht op? Lees de uitleg.

Waarom bestaat het minimumloon?

Het minimumloon is in het leven geroepen om werknemers te beschermen tegen onderbetaling. Dit komt erop neer dat je altijd een minimumbedrag moet krijgen als loon. Dit staat vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.

Wanneer heb je recht op minimumloon?

  • Je werkt legaal in Nederland.

  • Je bent minstens 21 jaar oud.

  • Ben je tussen de 15 en 21 jaar oud? Je hebt dan recht op het minimumjeugdloon.

  • Loop je stage? Je hebt dan geen recht op het minimumloon. Je krijgt misschien wel een stagevergoeding, maar je werkgever is niet verplicht die te betalen.

Minimumloon 2024: hoeveel krijg je?

Hoeveel minimumloon je krijgt, is vooral afhankelijk van je leeftijd. De overheid verhoogt het minimumloon per 1 januari 2024 met 3,75%.

Wat bijzonder is aan deze wijziging? Tot en met 2023 werd het minimumloon berekend op maandbasis. Een voorbeeld: zo was het minimumloon €1995 bruto per maand, ongeacht de duur van de werkweek (per 1 juli 2023). Iemand met een 36-urige werkweek kreeg daardoor toen hetzelfde minimumloon als iemand met een 40-urige werkweek.

Dit gaat nu veranderen: uurloon wordt nu echt uurloon en het maakt daarbij niet meer uit of je 24, 36 of 40 uur per week werkt.

Wat betekent dit concreet voor jou?

  • Jij krijgt nu een minimum-uurloon, wel nog steeds op basis van je leeftijd.

  • Collega's van jouw leeftijd krijgen ook het recht op ditzelfde minimumuurloon, ongeacht hun kennis en ervaring. En ongeacht of ze meer of minder uren weken dan jij.

  • Het minimum-uurloon dat je krijgt is niet afhankelijk van het aantal uren dat je per week dan wel per maand werkt.

  • Het minimum-uurloon dat je krijgt is ook niet afhankelijk van de branche of sector waar je werkt.

Per leeftijdscategorie komt het in 2024 neer op de volgende bedragen:

Jouw leeftijd

Minimumloon per uur (bruto)

21 jaar of ouder

€13,27

20

€10,62

19

€7,96

18

€6,64

17

€5,24

16

€4,58

15

€3,98

NB Deze bedragen gelden alleen voor het eerste halfjaar van 2024. In juli komen er mogelijk weer nieuwe bedragen.

De meeste actuele informatie vind je op de de website van de Rijksoverheid over het minimumloon.

Wanneer en waarom herziet de overheid het minimumloon weer?

De overheid kijkt elk half jaar of het minimumloon (weer) moet worden aangepast. Dit is standaard in januari en in juli van elk jaar. De overheid kijkt dan onder meer naar de economische situatie in ons land. Is er bijvoorbeeld sprake van inflatie? Is de koopkracht van de mensen (en dan vooral van de minima) dus dalende? De overheid stelt dan vast of de minimumloon-bedragen wel of niet opnieuw geïndexeerd moeten worden.

Minimumloon en leeftijd: wanneer heb je (weer) recht op een hoger minimumloon?

Vanaf je eerstvolgende verjaardag wordt je minimumloon verhoogd. Dus als je nu 20 jaar oud bent, dan heb je recht op €13,27 per uur aan minimumloon vanaf de dag dat je 21 jaar oud wordt.

Minimumloon in je cao: hoe werkt dit samen met de wet?

In veel cao's is het minimumloon ook vastgelegd. Wijzigt er iets in de wet over het minimumloon, zoals voor 2024, dan moeten de cao's daar ook op aangepast worden. Je vindt je minimumloon dus altijd terug in je cao, maar werkgevers zijn ook verplicht om je wettelijke minimumloon op je loonstrook te vermelden.

Goed om te weten: in je arbeidscontract of cao kan een hoger minimumloon zijn afgesproken dan het wettelijke minimumloon. In dat geval heb je recht op wat er in je arbeidscontract of cao staat, dus let daar goed op. Onthoud ook dat je werkgever nooit een lager minimumloon mag aanbieden dan het wettelijke minimumloon.

Waaruit bestaat je minimumloon?

Behalve je leeftijd tellen ook bepaalde inkomsten mee voor je minimumloon. Jouw minimumloon kan dus opgebouwd zijn uit de volgende zaken:

  • Je basisloon (dit is het afgesproken loon in je arbeidscontract)

  • Loon voor meerwerk of overwerk

  • Toeslagen (bijvoorbeeld voor een ploegendienst)

  • Beloningen

  • Fooien (bijvoorbeeld als je in de horeca werkt)

Als je alles bij elkaar optelt, mag het totaalbedrag niet lager zijn dan het minimumloon waar je wettelijk recht op hebt.

Voor welke arbeidskrachten geldt het minimumloon?

Het minimumloon geldt voor de volgende soorten arbeidskrachten:

  1. Tijdelijke en vaste krachten

  2. Uitzendkrachten

  3. Oproepkrachten

  4. Payrollmedewerkers

  5. Personeel van aannemers of onderaannemers

  6. Werknemers met tewerkstellingsvergunning (dit zijn werknemers uit landen die buiten de Europese Unie vallen die voor Nederlandse werkgevers mogen werken)

Je krijgt minder dan het wettelijk minimumloon. Wat nu?

Als je werkgever je minder betaalt dan het wettelijke minimumloon, dan is dat natuurlijk geen goede zaak. Je wordt dan namelijk onderbetaald. Tijd om hier actie op te ondernemen? Doe dat volgens deze stappen:

  1. Kaart je onderbetaling eerst aan bij je werkgever. Hij of zij moet al je achterstallige loon betalen en je loon verhogen. Kom je er (heel) laat achter dat je meer betaald had moeten worden? Je kunt achterstallig loon opeisen tot vijf jaar na de dag dat je recht had op dit loon. Na die vijf jaar vervalt je recht op dit loon.

  2. Weigert je werkgever (meerdere keren) om je minimumloon te betalen? Meld dit dan bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als die vaststelt dat je werkgever inderdaad in de fout zit, dan krijgt je werkgever een boete. Ook moet je werkgever je achterstallig loon binnen vier weken betalen. Als je werkgever nog steeds weigert om dit allemaal te doen, kan hij of zij een dwangsom opgelegd krijgen.

Een andere optie is meteen naar de rechter stappen in plaats van naar de Nederlandse Arbeidsinspectie. Overweeg je dit te doen? Zorg dan eerst voor goed juridisch advies. Misschien heb je al een advocaat. Zo niet, dan kun je sowieso informatie inwinnen bij je vakbond (als je die hebt) of bij het juridisch loket.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Stukloon: Wat is het en hoe krijg je het?

Stukloon is een vorm van verloning. Werknemers worden dan per stuk betaald door een werkgever. Hoe hoog is jouw stukloon? En welke regels horen erbij?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Je Salarisindicatie bepalen: 11 Tips

Je bent op zoek naar een eerste baan of naar een nieuwe baan. Maar hoeveel salaris ga je vragen? Wat is realistisch? Ga aan de slag met 11 tips!
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoe kom je aan een hoog Inkomen? 9 Tips

Een hoog inkomen: dat wil iedereen wel. Maar bestaat er een norm voor wat hoog is? En wat kun je doen om een hoog inkomen te krijgen? 9 tips.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Wat is een Modaal Inkomen?

Een modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen in een land. Wil jij weten of je modaal of meer of minder dan modaal verdient? Ontdek het hier.
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Salarisschalen: Wat zijn het? Hoe werken ze in je Voordeel?

Salarisschalen worden door bedrijven gebruikt om het loon van werknemers in te schalen. Hoe werken ze precies? En hoe kun je hoger ingeschaald worden?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020
 
check