Kunnen mijn Internetkosten vergoed worden?

Kunnen mijn Internetkosten vergoed worden?
Je werkgever kan je internetkosten vergoeden als je thuis werkt. Maar hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden, vooral vanuit de belastingdienst.

Hoe vergoedt mijn werkgever mijn internetkosten?

Je werkgever kan je internetkosten vergoeden via de werkkostenregeling (WKR). Hij of zij hoeft dan geen belasting te betalen over de vergoeding. De vergoeding voor jouw internet thuis valt namelijk onder de gerichte vrijstelling binnen de WKR en gaat dus niet ten koste van de vrije ruimte.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om de kosten vergoed te krijgen?

Als voorwaarde voor het onbelast vergoeden van je internetkosten, hanteert de belastingdienst altijd het ‘noodzakelijkheidscriterium’. Dit houdt in dat wat je werkgever je biedt, ook echt noodzakelijk moet zijn voor het (goed) kunnen uitvoeren van je werk. Een tweede voorwaarde is dat je ook regelmatig thuis werkt.

Ik heb een combinatieabonnement: internet, telefoon en tv. Hoe worden mijn internetkosten dan vergoed?

Als je een combinatieabonnement hebt, dan mag je werkgever alleen de kosten voor de internetaansluiting vergoeden als noodzakelijke voorziening. Voor telefoon of televisie geldt namelijk geen gerichte vrijstelling.

Vergoed je werkgever het hele combinatieabonnement? Het deel voor jouw internet blijft dan onbelast. Over de delen voor telefoon en televisie moet je werkgever wél loonbelasting betalen.

Bij combinatieabonnementen is het soms lastig om na te gaan welke prijs precies van toepassing is op het gedeelte wat je aan internet besteedt. Bij onduidelijkheid hierover vanuit de provider mag je werkgever eventueel zelf uitrekenen wat de provider dan precies rekent voor internet apart.

Moet ik een eigen bijdrage betalen aan mijn werkgever?

Je werkgever mag je om een eigen bijdrage vragen voor een internetabonnement thuis. Deze eigen bijdrage wordt dan (maandelijks) van je nettoloon afgetrokken. Overigens mag je werkgever de kosten nog steeds onbelast vergoeden als er ook sprake is van een eigen bijdrage.

Is mijn werkgever verplicht om mijn internetkosten te vergoeden?

Je werkgever is wettelijk niet verplicht om de kosten voor je internetaansluiting thuis te vergoeden. Sowieso is je werkgever vrij om te kiezen om je een thuiswerkvergoeding te geven. Dat is een algemene vergoeding voor alles wat je thuis nodig hebt om te kunnen werken.

Tip! Check hoe dan ook altijd je arbeidscontract of je cao. In sommige cao’s kan staan dat je recht hebt op een thuiswerkvergoeding, dan wel op een vergoeding voor je internetkosten.

Mijn dienstverband stopt. Wat gebeurt er met de kosten voor het internetabonnement?

Als je stopt met je functie, om wat voor reden dan ook, dan zijn de kosten voor het internetabonnement weer volledig voor jou. Je werkgever hoeft deze kosten immers niet meer voor je te betalen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?
Michiel van der Avoird 12 nov 2020

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023
 
check