Een goeie cv maken is zo eenvoudig nog niet. Je moet er tegenwoordig rekening mee houden dat niet alleen mensen overtuigd moeten raken van jouw kwaliteiten, maar ook machines. Menig bedrijf maakt gebruik van een zogeheten Applicant Tracking System (ATS). Wat is dat precies? En hoe maak je een cv dat door deze screeningsoftware heen komt? Dat gaan we je allemaal uitleggen.
ATS is een handige tool van bedrijven waarmee ze het werving- en selectieproces kunnen automatiseren. Een onderdeel daarvan is het screenen van cv's. HR-medewerkers schrijven een vacature en hopen dat er genoeg geschikte kandidaten reageren. ATS helpt ze een handje met de selectie door cv's te screenen op trefwoorden en vaardigheden. Komt de cv van de kandidaat overeen met de vacaturetekst?
Hoe groter de match, hoe warmer de aanbeveling van ATS om deze kandidaat uit te nodigen voor een gesprek. Kan het ATS-systeem geen match vinden? Dan kan zelfs een automatische afwijzing volgen. Hopelijk snap je nu dat het belangrijk is om een cv te maken dat ATS-proof is.
Een ATS-systeem neemt de HR-afdeling werk uit handen, maar het werkt zeker niet foutloos. Goeie kandidaten die hun cv niet hebben afgestemd, kunnen ten onrechte worden afgewezen. Hoe dat kan, illustreren we met een voorbeeld. We hebben trefwoorden waar het systeem op selecteert dikgedrukt.
In de reactie van de sollicitant komen deze trefwoorden niet of te weinig naar voren.
In plaats van 'pedagogisch medewerker' omschrijft Anna zichzelf als een 'gedreven zorgprofessional'. Gemiste kans, want hierdoor kan het ATS denken dat ze niet de juiste kwalificaties heeft. Ook gebruikt ze het woord 'specialiteiten' in plaats van 'vaardigheden' en komt het woord 'communicatie' helemaal niet terug. Daarnaast legt ze wel uit dat ze betrouwbaar is (ze heeft een rustig en stabiel karakter), maar komt het woord zelf niet voor in haar tekst. Anna kan per ongeluk worden afgewezen.
Je weet nu hoe het niet moet, maar hoe moet het dan wel? Met deze negen tips zorg je ervoor dat de screeningsoftware van HR jouw cv positief beoordeelt.
Zorg ervoor dat je dezelfde trefwoorden gebruikt als die in de vacature. Denk daarbij aan:
Bedenk welke trefwoorden goed passen bij de functie(s) die je hebt (gehad). Bij pedagogisch medewerker passen bijvoorbeeld de termen:
Laat in je cv trefwoorden terugkomen die matchen met je werkervaring. Doe dat wel op een natuurlijke manier. Zie ook het volgende punt.
Staar je niet blind op al die trefwoorden. Ja, ze zijn belangrijk. Maar vergeet niet dat je uiteindelijk voor mensen schrijft, en niet voor de robot. Als je zinnen er gekunsteld uitzien om dat je per se een trefwoord erin wil persen, kun je hem beter weg laten. Ook jij bent een mens, geen machine.
ATS is slim, maar niet heel slim. Gekke leestekens, afbeeldingen, tabellen en diagrammen snapt hij niet. Als je een opsomming maakt, kun je dus het beste kiezen voor bulletpoints of getallen. Anders loop je de kans dat je cv onleesbaar is.
Niet alleen mensen hebben moeite met bepaalde lettertypes, robots ook. Vooral schreefletters (zoals Times New Roman) vindt hij moeilijk. Kies daarom voor letters zonder schreef, zoals Helvetica, Calibri en Verdana.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voor iedere sollicitatie pas je je cv aan. Je cv updaten is een belangrijk onderdeel van solliciteren, omdat je cv moet aansluiten op de vacature. Lees altijd nauwkeurig de vacaturetekst en zorg dat je cv en sollicitatiebrief en motivatiebrief aansluiten op wat het bedrijf zoekt.
Wil je zeker weten dat je geen belangrijke onderdelen mist op je cv? Gebruik dan een template. Die zijn online volop te vinden, maar ook in Word van Microsoft of Pages van Apple staan gratis cv-templates. Zo'n template is makkelijk scanbaar voor ATS.
Je cv moet prikkelen, maar sommige onderdelen moet je saai houden. De software die je cv screent, kijkt of alle onderdelen erop staan. Denk aan:
Noem die onderdelen dus ook gewoon zo. Als je van 'profiel' iets maakt als 'even voorstellen' dan staat dat heel vrolijk, maar kan ATS in de war raken.
In veel gevallen kun je het beste je cv opslaan als pdf. Sommige bedrijven ontvangen hem liever in Word. Check altijd of er specifiek om een bepaald bestandstype gevraagd wordt voordat je hem verstuurt.