Recht op Thuiswerken

Recht op Thuiswerken
Wil je graag thuiswerken, maar weet je niet of je hier recht op hebt? We leggen uit waar je naar moet kijken en hoe je een aanvraag indient.

Is thuiswerken een recht?

Wettelijk heb je geen absoluut recht op thuiswerken. Maar als in je arbeidscontract of cao staat dat je thuis mag werken, dan heb je er dus wel recht op.

In mijn contract of cao staat niets over thuiswerken. Hoe regel ik het alsnog?

Als in je arbeidscontract of cao niets is vastgelegd over het recht op thuiswerken, mag je een verzoek indienen bij je werkgever. Wettelijk mag je werkgever dit verzoek niet weigeren. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om thuis te mogen werken.

Wat zijn de voorwaarden om thuis te mogen werken?

  1. Het bedrijf heeft minstens tien werknemers in dienst.
  2. Je moet minstens een half jaar in dienst zijn op de dag dat je voor het eerst thuis gaat werken.
  3. Je moet je verzoek om thuis te mogen werken schriftelijk indienen.
  4. Je dient je aanvraag twee maanden voordat je met het thuiswerken wilt starten in.

Aanvraag thuiswerken: hoe werkt dit?

Voldoe je aan alle voorwaarden om thuis te mogen werken? Je dient dan een schriftelijke aanvraag bij je werkgever in. Geef daarin aan wat jij precies wilt. Wil je, bijvoorbeeld, elke dag van de week thuis werken? Of wil je hybride werken, dat wil zeggen: deels thuis en deels op locatie bij het bedrijf? En wanneer wil je met het thuiswerken starten? Geef dit alles duidelijk aan in je brief.

Vind je het lastig om een brief op te stellen? Op Loket.nl vind je een gratis voorbeeldbrief. Die kun je gebruiken om je aanvraag voor de werkgever op te stellen.

Mag de werkgever mijn verzoek weigeren?

Je werkgever mag je verzoek tot thuiswerken alleen weigeren als daar een goede reden voor is. Een goede reden kan zijn dat er daardoor roosterproblemen ontstaan. Besluit je werkgever om je verzoek af te wijzen? Hij is dan verplicht om het volgende te doen:

  1. Hij bespreekt de afwijzing eerst met jou.
  2. Hij geeft de afwijzing ook schriftelijk door.
  3. Hij moet binnen één maand reageren op je verzoek. Doet hij dit niet, dan is je aanvraag automatisch akkoord.

Als je het niet eens bent met de afwijzing, kun je naar de rechter stappen. Kijk vooraf wel goed naar de redenen die de werkgever opgeeft. Zijn deze inderdaad redelijk? Overweeg dan of het inderdaad verstandig is om hier een juridische zaak van te maken.

Mijn werkgever gaat akkoord met het verzoek. Wat nu?

Als je werkgever akkoord gaat met je verzoek om thuis te mogen werken, dan stel je samen een thuiswerkovereenkomst op. In deze overeenkomst leg je samen alle afspraken vast over het thuiswerken.

Mag een werkgever mij verplichten om thuis te werken?

Nee. Je werkgever mag je niet verplichten om thuis te werken. Je werkgever kan zich hiertoe wel verplicht voelen als de overheid besluit dat thuiswerken het beste is om te doen als er, bijvoorbeeld, een pandemie uitbreekt.

Is het voor alle beroepen mogelijk om thuis te werken?

Voor sommige beroepen is het niet mogelijk om thuis te werken. Denk bijvoorbeeld aan (taxi)chauffeurs of zorgpersoneel. Werkgevers beslissen dan ook vaak per functie of thuiswerken mogelijk dan wel redelijk is. Kijk hoe dan ook altijd eerst naar wat er in je arbeidscontract of in je cao staat over het recht op thuiswerken.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check