Wat is AOW en heb ik er later Recht op?

Wat is AOW en heb ik er later Recht op?
AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen dat je krijgt van de overheid. Maar wanneer heb je er recht op? Lees het direct!

Wanneer heb je recht op AOW?

Deze voorwaarden bepalen of je recht hebt op AOW.
  1. Je woont in Nederland of je hebt in Nederland gewoond. Als dit het geval is, ben je meestal verzekerd voor de AOW.
  2. Je hebt de AOW-leeftijd bereikt. Deze leeftijd hangt af van je geboortedatum.

Heb je ook recht op AOW als je niet gewerkt hebt?

Ja. Iedereen in Nederland heeft namelijk recht op het basispensioen. Maar hiervoor geldt dus wel dat je aan bovengenoemde voorwaarden moet voldoen.

Welke instantie keert je AOW uit?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor het uitkeren van alle AOW’s in Nederland. Dit betekent dat jij van deze instantie zowel het geld als de nieuwsberichten hierover krijgt.

Wanneer krijg je de AOW telkens uitgekeerd?
De SVB keert telkens rond de 23ste van elke maand jouw AOW-uitkering uit. Valt de 23ste in een weekend en/of op of rond een feestdag? De kans is dan groot dat je de uitkering dan eerder krijgt.

Hoeveel AOW krijg je?

De hoogte van een AOW-uitkering kan voor iedereen verschillend zijn. Vooralsnog zijn dit de algemene regels:
  1. Woon je al 50 jaar of langer in Nederland? Je hebt dan recht op een volledige AOW.
  2. Heb je (voor langere tijd) in het buitenland gewoond? Je krijgt dan minder AOW. Voor elk jaar dat je in het buitenland hebt gewoond, vermindert de SVB jouw uitkering met 2%.
  3. Verhuis je (binnenkort) naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege je werk? Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je AOW-uitkering. Bekijk hiervoor de specifieke regels van de SVB.
  4. De hoogte van je AOW-uitkering hangt ook af van of je alleen woont of samenwoont. Woon je alleen? Je krijgt dan meer AOW dan als je met iemand samen zou wonen. Verandert je woonsituatie? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de SVB.

Tot welke leeftijd ontvang je een AOW-uitkering?

Je krijgt een AOW-uitkering vanaf je AOW-leeftijd tot aan je overlijden. Mits je natuurlijk aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet.

Hoe vraag je AOW aan?

Als je aan de voorwaarden voldoet en in Nederland woont, hoef je niet zelf je AOW aan te vragen. Je krijgt namelijk automatisch bericht van de SVB. Je krijgt dit bericht vier of maanden voor je de AOW-leeftijd bereikt. Eerder AOW aanvragen of eerder bericht ontvangen is overigens niet mogelijk: je moet gewoon afwachten.

Waar vind ik het bericht over mijn aanstaande AOW-uitkering?
De SVB stuurt zowel papieren brieven als elektronische berichten. Deze laatste komen in de berichtenbox van Mijn Overheid te staan. Als daar een bericht binnenkomt, krijg je hier meestal een melding van op je eigen e-mailadres. Zie je de melding? Log dan in op Mijn Overheid om het bericht van de SVB te lezen. Hiervoor moet je wel inloggen met je DigiD.

Hoor je kort voor je de AOW-leeftijd niets van de SVB? Neem dan zelf contact met ze op.

Betaal je belasting over een AOW-uitkering?

Ja. Je betaalt inkomstenbelasting over je AOW-uitkering. Hier hoef je zelf niets voor te doen, want de SVB houdt de belasting automatisch in van je uitkering. De SVB houdt wel rekening met eventuele loonheffingskortingen (dit zijn kortingen op je belasting), als die ook echt voor jou gelden.

Krijg je ook een AOW-jaaropgave? En waar staat die dan?

Je krijgt elk jaar, in januari, een AOW-jaaropgave van de SVB. Deze jaaropgave wordt per brief verstuurd of je krijgt online een melding per e-mail dat je jaaropgave klaarstaat. Voor dat bericht (en verdere instructies) moet je dan wel eerst inloggen op Mijn Overheid. Sowieso staan al je jaaropgaven in Mijn SVB, dus als je daarvoor tegen die tijd een account hebt gekregen, kun je daar ook meteen even checken.

Bouw je vakantiegeld op als je AOW krijgt?

Ja. Je bouwt maandelijks vakantiegeld op als je AOW krijgt. De SVB keert dit telkens in mei uit. Maar hoeveel je netto aan vakantiegeld krijgt: dat verschilt vaak per persoon. Het gaat in elk geval niet om 8% van het maandloon zoals veel werknemers standaard van hun werkgever krijgen. Om te weten hoeveel vakantiegeld je netto precies krijgt, moet je inloggen op de website van de SVB.

Wat is een aanvullend pensioen? Kan dit naast een AOW bestaan?

De AOW is dus het basispensioen dat je krijgt van de Nederlandse overheid. Maar het kan zijn dat je misschien een extra pensioenpotje hebt opgebouwd via je werkgever of via een particuliere verzekeraar. Dit heet dan ‘aanvullend pensioen’. Dit komt erop neer dat je op je oude dag verzekerd kan zijn van wat extra geld om rond te komen. Een AOW en een aanvullend pensioen mogen namelijk zeker naast elkaar bestaan.

Let op: niet alle werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Je doet er dus goed aan om even bij je werkgever te informeren hoe dit precies zit, als je het nog niet weet.

Ik krijg straks weinig AOW en/of mijn werkgever biedt geen pensioenregeling aan. Wat zijn dan de opties?

Biedt je werkgever je geen pensioenregeling aan en/of vermoed je dat je straks (heel) weinig AOW gaat ontvangen? Denk dan aan de optie om extra pensioen te verzekeren via een verzekeringsmaatschappij. Je sluit dan een pensioenverzekering, lijfrenteverzekering of koopsompolis af. Andere opties zijn om je geld te beleggen (maar hier zitten risico’s aan verbonden) of om zelf geld opzij te zetten op een spaarrekening.

Tip! Je betaalt ook inkomstenbelasting over aanvullend pensioengeld. Krijg je van meerdere instanties (verzekeraars of anders) extra pensioengeld? Pas dan loonheffingskorting toe op de hoogste uitkering. Je mag sowieso ook maar voor één instantie loonheffingskorting aanvragen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check