Wat is een Intentieverklaring?

Wat is een Intentieverklaring?
Een intentieverklaring vraag je aan als je nog geen vast contract hebt, maar wel een hypotheek wilt hebben. Wat moet je doen en waar let je op?

Waarom heb je een intentieverklaring nodig?

Als je nog geen vast contract hebt, dan heb je nog geen vast inkomen. En zonder een vast inkomen is een bank of hypotheekverstrekker minder bereid om je een hypotheek te geven. Er is dan namelijk geen zekerheid dat je die hypotheek kunt betalen.

Met een intentieverklaring kun je met een tijdelijk contract wel alvast een hypotheek regelen. Je werkgever geeft dan aan dat die het voornemen (de intentie) heeft om jou later een vast contract aan te bieden. Je bank of hypotheekverstrekker krijgt zo meer zekerheid over jouw financiën. Je kunt dan toch een hypotheek krijgen.

Hoe krijg je de intentieverklaring?

Je vraagt je werkgever om een intentieverklaring. Die kan je verzoek op twee verschillende manieren verwerken:
  1. Hij of zij stuurt je de intentieverklaring als aparte brief.
  2. Hij of zij verwerkt de intentieverklaring in een zogeheten ‘werkgeversverklaring’.

Wat is een werkgeversverklaring?

In een werkgeversverklaring legt jouw werkgever uit wat jouw inkomenssituatie is. Veel banken of hypotheken vragen dan ook naar een werkgeversverklaring. De intentieverklaring is daar onderdeel van.

Heel belangrijk: een mondelinge intentieverklaring of werkgeversverklaring is niet geldig. Zorg daarom altijd voor een schriftelijke verklaring!

Hoe vraag je een intentieverklaring aan?

Om een intentieverklaring of werkgeversverklaring bij je werkgever op te vragen, volg je deze twee stappen.

1. Informeer eerst bij je bank of hypotheekverstrekker
Sommige banken of hypotheekverstrekkers stellen eisen aan de aanlevering van je intentieverklaring. Zo kan het zijn dat je de voorbeeldbrief van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet gebruiken. Zijn er geen eisen? Het kan ook zijn dat je werkgever zelf al een formulier heeft klaarliggen voor de intentieverklaring of werkgeversverklaring.

2. Vraag de intentieverklaring schriftelijk aan
Je vraagt de intentieverklaring of werkgeversverklaring schriftelijk aan bij je werkgever. Per mail dus. Richt je verzoek tot de afdeling Personeelszaken (ook wel: HR-afdeling). Heeft je bedrijf (nog) geen afdeling die personeelszaken behandelt? Dien dan je verzoek in bij je direct leidinggevende.

Heel belangrijk is dat je in je mail ook het juiste formulier meestuurt, namelijk de brief in het format dat jouw bank of hypotheekverstrekker wil zien. Je werkgever heeft dan meteen het juiste document om in te vullen.

Wat moet er in een intentieverklaring staan?

Een intentieverklaring of werkgeversverklaring kan er telkens anders uitzien. Sowieso staan er meestal de volgende gegevens op:
  1. Jouw naam, leeftijd en adres
  2. Naam en adres van je werkgever
  3. Het soort dienstverband dat je hebt
  4. Eventuele leningen bij je werkgever
  5. Eventueel beslag op je loon
  6. De verklaring van je werkgever, dat die het voornemen heeft om je een vast contract te geven
  7. Eventuele voorwaarden die de werkgever aan je stelt om een vast contract te kunnen krijgen
  8. Het belangrijkst is dat je werkgever het document ondertekend terugstuurt. De handtekening mag ook een elektronische handtekening zijn.
Bedenk ook dat banken en hypotheekverstrekkers vaak ook vragen naar een recente loonstrook. Zo kunnen ze controleren of de financiële informatie in de verklaring overeenkomt met wat je verdient.

Hoelang is een intentieverklaring geldig?

Een intentieverklaring is in de meeste gevallen drie maanden geldig. Je rekent vanaf de datum die op je hypotheekofferte staat. Dat is de datum dat je de offerte hebt gekregen van je bank of hypotheekverstrekker.

Is een intentieverklaring bindend?

Een intentieverklaring is wettelijk gezien niet bindend voor je werkgever. Die heeft dan wel het voornemen om je een vast contract te geven, maar dat kan alleen doorgaan als je ook goed blijft functioneren en als de omstandigheden in het bedrijf hetzelfde blijven. Aan een intentieverklaring kun je dus geen rechten ontlenen als het gaat om je dienstverband.

Je werkgever geeft je geen intentieverklaring. Mag dat?

Je werkgever vindt misschien dat het (nog lang) niet zeker is dat jij een vast contract krijgt. In dat geval hoeft je werkgever jou ook geen intentieverklaring aan te bieden. Je kunt hem of haar ook niet verplichten om de verklaring te verstrekken.

Kun je zonder intentieverklaring toch een hypotheek krijgen?

Soms kun je zonder een intentieverklaring toch een hypotheek krijgen. Als een bank of hypotheekverstrekker hiertoe bereid is, dan kijkt die naar jouw inkomen van de afgelopen drie jaar. Hiervoor moet je jouw jaaropgaven laten zien. Sowieso is het altijd slim om eerst je hypotheekadviseur te vragen naar de mogelijkheden.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check