Hoe neem je op een goede Manier Ontslag?

Hoe neem je op een goede Manier Ontslag?
Hoe neem je ontslag op een goede manier? En wat gebeurt er als je ontslag neemt, terwijl dit niet mag? Met deze informatie bereid je je goed voor.

Onderzoek eerst of je ontslag mag nemen

Heb je een tijdelijk contract?

Je mag dan alleen in deze drie gevallen ontslag nemen:

  1. Je zit in je proeftijd. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met een opzegtermijn.

  2. In je contract of cao staat dat je tussentijds ontslag mag nemen.

  3. Je werkgever geeft je schriftelijk toestemming om ontslag te nemen.

Heb je een 0-urencontract?

Je mag alleen ontslag nemen als dit in je arbeidscontract staat.

Staat in je contract dat je tussentijds je dienstverband mag opzeggen? Houd je dan aan de wettelijke opzegtermijn van 4 dagen. Staat in je cao een andere opzegtermijn? Dan is deze regel leidend.

Heb je een vast contract?

Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, mag je altijd ontslag nemen. Houd altijd wel rekening met de wettelijke of met de werkgever afgesproken opzegtermijn.

Check de lengte van je opzegtermijn

Heb je een vast contract? Of heb je een tijdelijk contract en mag je eerder opzeggen? Houd dan altijd rekening met een wettelijke opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat je een maand van tevoren moet aangeven dat je stopt met je dienstverband. Heel belangrijk: geef dit altijd schriftelijk door!

Let op: het gaat hier om een kalendermaand. Dus als je per 1 maart uit dienst wilt, dan moet je voor 1 februari opzeggen. In januari dien je dus je ontslagbrief in.

Kan de lengte van de opzegtermijn afwijken?

Het kan zijn dat je, aan het begin van je dienstverband, met je werkgever een opzegtermijn had afgesproken van drie of zelfs zes maanden. Of je hebt juist een opzegtermijn afgesproken die korter is dan een maand. Deze afspraak staat dan in je arbeidscontract en daar moet je je aan houden.

Weet je niet meer hoe het zit met je opzegtermijn? Zoek dit altijd eerst op in je arbeidscontract voordat je officieel je ontslag indient. Staat er niets in je contract, maar val je wel onder een cao? Check dan je cao op regels over de opzegtermijn.

Mag ik nog vakantiedagen opnemen als ik mijn ontslag indien?

Mogelijk mag je van je werkgever overgebleven vakantiedagen opnemen binnen de periode van je opzegtermijn. Overleg dit goed met elkaar.

Let op je recht op een WW-uitkering

Je kunt om verschillende redenen ontslag nemen. Maar elke reden van ontslag kan andere gevolgen met zich meebrengen voor je recht op een uitkering van het UWV. Bekijk de volgende situaties maar eens.

Ik neem ontslag vanwege een nieuwe baan.

Aan dit besluit zijn in principe weinig gevolgen gekoppeld. Je moet je eigenlijk gewoon houden aan de opzegtermijn die je met je werkgever hebt afgesproken. Uiteraard krijg je geen uitkering van het UWV als je een nieuwe baan hebt.

Ik neem ontslag, maar ik heb geen nieuwe baan.

Als je zelf ontslag neemt, krijg je geen WW-uitkering. En als je nog geen nieuwe baan hebt, kan dit heel ongunstig zijn voor je financiën. Bedenk ook dat er zo ook een gat in je cv kan ontstaan en dat valt soms lastig uit te leggen aan toekomstige werkgevers.

Ik neem ontslag vanwege mijn medische toestand.

Je hebt medische problemen en je besluit ontslag te nemen. Heb je dan recht op een uitkering? Een arts van het UWV bepaalt dit aan de hand van twee voorwaarden:

  1. Het ontslag kan je niet verweten worden omdat je op het moment van ontslag psychische problemen had.

  2. Als je weer gaat werken, is dit schadelijk voor je gezondheid. Je gezondheid zal ook niet op korte termijn verbeteren.

Ik neem ontslag vanwege ziekte door problemen op het werk.

Je bent door omstandigheden op je werk ziek geworden en je besluit daarom ontslag te nemen. Is het vanwege problemen met je werkgever? Bespreek deze problemen eerst met je werkgever. Misschien kom je hier samen alsnog uit. Slaag je hier niet in? Het UWV kan een arts inzetten om te bepalen of je rechtmatig ontslag hebt genomen.

Ik neem zelf ontslag op staande voet.

Je moet voor deze vorm van ontslag een dringende reden hebben. Bijvoorbeeld: je werkgever misdraagt zich zodanig dat je zelf niet de mogelijkheid ziet om nog een dag langer te blijven werken. Normaal gesproken heb je geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt, maar als het om een dringende reden gaat, heb je dat recht mogelijk wél. Dit is mede aan het UWV om te beslissen, maar je zaak zou ook voor de rechter kunnen komen, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding als ik zelf ontslag neem?

Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding als je zelf ontslag neemt. Maar je kunt wel een ontslagvergoeding krijgen als je werkgever ernstig verwijtbaar handelt.

Ik mag het eigenlijk niet, maar ik neem toch ontslag. Wat gebeurt er dan?

Je betaalt een boete aan je werkgever als je ontslag neemt terwijl dit niet is toegestaan. De hoogte van deze boete is gelijk aan het totaal van alle lonen die je tot de datum waarop je contract afloopt zou krijgen. Een voorbeeld: je contract loopt af per 1 augustus, maar je zegt 1 juni op. Je betaalt dan twee keer je maandsalaris aan boete.

En zoals eerder gezegd: je hebt geen recht op een WW-uitkering als je zelf ontslag neemt. Dit kan extra vervelend zijn, zeker als je (al) in financiële nood zit. Bedenk dus altijd goed of het je waard is om buiten de regels om zomaar je ontslag in te dienen.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check