Ontslag aankondigen bij Collega’s: Zo doe je dat

Ontslag aankondigen bij Collega’s: Zo doe je dat
Je bent eruit: je neemt ontslag. Je baas weet het en nu je collega’s nog. Hoe vertel je je ontslag op een goede manier? 7 tips.

Wil je ontslag nemen? Dan vertel je dat altijd eerst aan je baas en dan pas aan je collega’s. Je wil niet dat het nieuws via de wandelgangen je leidinggevende bereikt. Maar dan is het moment echt daar, je moet je collega’s inlichten. Ze kunnen verdrietig worden of misschien zelfs boos. Hoe ga je met zulke situaties om? 7 tips om je ontslag aan te kondigen bij collega’s.

1. Sta stil bij de gevolgen voor je collega’s

Ga je weg omdat de werkdruk echt te hoog werd en krijgen je collega’s nu nóg meer te doen? Is de spanning op de werkvloer al een poos om te snijden? Komen je collega’s door jouw vertrek voor een probleem te staan? Sta daar dan bij stil als je je ontslag aankondigt bij je collega’s. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je vertrekt. Je hebt daar het volste recht toe. Maar jouw vertrek kan als een klap aankomen bij je collega’s.

Voorbeeldzinnen:
“Ik moet jullie iets vertellen dat ik heel lastig vind om te zeggen. Ik heb besloten om het bedrijf te verlaten. Ik realiseer me dat dit de situatie voor jullie nog moeilijker maakt. Ik beloof de laatste weken jullie nog bij te staan en alles netjes achter te laten.”

“Ik val maar direct met de deur in huis: ik ga weg. Ik heb er lang over nagedacht en dit is voor mij de beste beslissing. Ik begrijp dat dit jullie werkdruk niet ten goede komt. Ik ben er nog een aantal weken om jullie te helpen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat jullie ook na mijn vertrek de boel draaiende weten te houden.”

2. Vertel de reden van je vertrek

Het is goed om eerlijk te zijn over de reden van je vertrek. Daarmee voorkom je dat mensen met vragen blijven zitten. Vertel gerust dat je een nieuwe baan hebt, dat de reistijd je begon op te breken of dat je gaat freelancen. Als je weggaat omdat je je baas niet kon uitstaan, dan verpak je die boodschap natuurlijk anders. Je hoeft niet al je collega’s daarvan op de hoogte te brengen.

Voorbeeldzinnen:
“Ik heb besloten om een nieuwe baan aan te nemen. Ik heb het hier erg naar mijn zin gehad, maar ik had ontzettend veel zin om een nieuwe richting in te slaan. Ik kan straks meer doen met mijn creatieve talenten.”

“Na een paar jaar heen en weer reizen werd het me toch te veel. Ik heb met ontzettend veel plezier met jullie samengewerkt, maar ik heb een baan dichterbij huis gevonden. Hopelijk zijn mijn collega’s daar net zo leuk als jullie.”

“Het is geen geheim dat ik hier al een tijdje niet meer op mijn plek zat. Ik heb daarom besloten om mijn ontslag in te dienen. Ik heb een baan gevonden die hopelijk beter bij mij past.”

3. Licht je hechte collega’s onder vier ogen in

Sommige collega’s verdienen het om uit jouw mond te horen dat je weggaat. Ga een rondje met ze wandelen of spreek een koffiemoment met ze af. Vertel hem of haar dat je weggaat en dat je diegene gaat missen. Als jullie een goeie band hadden, kan je collega verdrietig en teleurgesteld reageren. Bereid je daarop voor. Neem de tijd om ze te troosten en help ze inzien dat het werk ook na jouw vertrek nog leuk is.

4. Kondig je vertrek mondeling aan

Werkte je in een hecht team of een kleinschalig bedrijf? Dan kun je het best iedereen mondeling op de hoogte brengen in plaats van schriftelijk. Het is nogal vreemd om een ontslagmail te verzenden en de reactie van de collega tegenover je te zien. Het is wel zo transparant en eerlijk om ze persoonlijk in te lichten.

Spreek met je leidinggevende af dat je bij de eerstvolgende vergadering of gezamenlijk koffiemoment het woord krijgt om je vertrek aan te kondigen. Je kunt altijd wat lekkers in je tas stoppen om de klap te verzachten.

5. Stuur een ontslagmail naar je collega’s

Heb je je hechte/directe collega’s ingelicht over je vertrek? Dan is het tijd om een ontslagmail naar de rest van je collega’s te sturen. Vooral in grote bedrijven is dat gebruikelijk. Je meldt kort de reden van je ontslag, dat je met veel plezier bij het bedrijf hebt gewerkt en je bedankt iedereen voor de fijne tijd. Je kunt ook je contactgegevens kwijt als je je collega’s graag nog eens spreekt.

Voorbeeldmail:
“Beste collega’s,

Met lichte pijn in het hart deel ik jullie mee dat ik Bedrijf X ga verlaten. Ik heb een ontzettend leerzame en fijne tijd gehad hier, mede dankzij jullie.

Vanaf oktober ga ik zzp’en, een idee waar ik al jaren mee zat te spelen. Nu het eindelijk zover is, is het ontzettend spannend, maar ook ontzettend tof.

Hopelijk komen we elkaar nog eens tegen! Voeg me vooral toe op LinkedIn of stuur me een mailtje: [email protected]

Met vriendelijke groet,
Lisanne de Hoop”

6. Bedank iedereen voor de samenwerking

Of je nou met een positief of een negatief gevoel weggaat, probeer netjes afscheid te nemen. Bedank mensen op zijn minst voor de samenwerking de afgelopen tijd. Ook als je het niet altijd met iedereen kon vinden. Vervelende opmerkingen maken is not done. Wie weet kom je je oud-collega’s ooit nog tegen. Daarnaast is het niet echt volwassen en professioneel gedrag.

Voorbeeldzinnen:
“Ik heb ontzettend veel van jullie geleerd. Bedankt voor de fijne samenwerking en hopelijk komen we elkaar nog eens tegen.”

“Ik heb het erg prettig gevonden om met jullie samen te werken. Bedankt daarvoor!”

7. Plan een afscheidsmoment in

Is iedereen op de hoogte van je vertrek? Plan dan een officieel afscheidsmoment in. Dat hoeft niet groot te zijn als je daar geen behoefte aan hebt. Je kunt met elkaar lunchen, een borreltje doen of een koffiemoment inplannen. Neem de tijd om persoonlijk afscheid te nemen van je collega’s en laat wat lekkers voor ze achter. Zo ga jij met een goed gevoel weg en laat je je collega’s met een prettige herinnering achter.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check