Ontslag aankondigen bij je Leidinggevende: Zo doe je dat

Ontslag aankondigen bij je Leidinggevende: Zo doe je dat
Je ontslag indienen bij je leidinggevende kan spannend zijn. Zelfs als jullie een goede band hebben. Hoe voer je een ontslaggesprek? 6 tips.

De euforie die je voelde toen je werd aangenomen bij je nieuwe baan, verandert al snel in spanning. Je moet nu vertellen dat je ontslag wil nemen. De eerste die je hiervan op de hoogte brengt, is je baas. Hoe kondig je je ontslag aan bij je leidinggevende? Een stappenplan.

1. Zet op papier wat je wil vertellen

Vind je het moeilijk om je ontslag in te dienen? Schrijf dan eerst eens op wat je precies wil vertellen. Denk aan de reden van je ontslag en wat je hierna gaat doen. Lees de tekst een paar keer hardop voor. Komen de zinnen goed over? Zeg je wat je wil zeggen? Je kunt ze ook eens testen bij je partner of een vriend(in). Oefen je tekst en haal diep adem. Het komt echt goed.

2. Vraag een face-to-face gesprek aan

Nu je weet wat je wil zeggen, is het tijd om een gesprek aan te vragen. Doe dat op een manier die goed voelt. Als je altijd binnen kunt lopen bij je manager, vraag dan wanneer hij of zij tijd heeft om even met je te zitten. Misschien kan het wel direct. Is er meer afstand tussen jou en je leidinggevende? Stuur dan eerst een e-mail waarin je vraagt een gesprek in te plannen.

Het is belangrijk om je ontslag face-to-face aan te kondigen bij je leidinggevende. Je krijgt waarschijnlijk een paar vragen en je hebt zelf ook het nodige te vertellen. Zo’n gesprek is simpelweg niet via e-mail te voeren.

3. Wees eerlijk over de reden

As je je ontslag indient, vertel je ook waaróm je dat doet. Soms is de reden niet zo beladen. Je hebt een nieuwe baan, je gaat freelancen of je hebt de loterij gewonnen. Maar let op: waarschijnlijk krijg je alsnog de vraag waarom je wegwilde. Die vraag beantwoorden kan pijnlijk zijn. Wat als je het niet kon vinden met je collega’s? Het werk oersaai vond? Je het management niet kon uitstaan? Of niet achter de bedrijfsethiek stond? Zeg je dat dan ook? Ja, maar netjes.

Bijvoorbeeld:
“Ik heb me dagelijks ingezet voor het bedrijf, maar ik begon de uitdaging te missen. Ik merkte dat ik toe was aan het leren van nieuwe dingen. Die mogelijkheden zag ik niet. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere baan.”

“Ik voel me al enige tijd niet meer zo thuis op de werkvloer. Ik ervaar te weinig aansluiting met mijn collega’s. Het is voor mij tijd om een plek te vinden waar ik beter tot mijn recht kom.”

“Ik heb besloten om mijn baan op te zeggen omdat ik me niet op mijn plek voel. Ik voel me niet langer aangetrokken tot de bedrijfscultuur.”

Tip: houd je antwoorden dichtbij jezelf. Let op dat je niet het bedrijf of je collega’s de schuld gaat geven van je vertrek. Dat is niet netjes en ook nergens voor nodig.

4. Blijf kalm - ook als je baas boos wordt

Als je nooit eerder je ontevredenheid hebt geuit over je leidinggevende of je werkzaamheden, kan je ontslag onverwacht komen. Het komt zelfs voor dat leidinggevenden boos worden als een medewerker zijn ontslag indient. Hoe ga je daarmee om?

Allereerst: probeer kalm te blijven. Laat iemand uitrazen en uitpraten. Ertegenin gaan en onderbreken heeft waarschijnlijk een averechts effect. Als je baas écht zijn boekje te buiten gaat, kun je besluiten de ruimte even te verlaten. Zeg dan zoiets als dit: “Ik vind de toon waarop dit gesprek gevoerd wordt niet prettig. Ik stel voor dat we even afstand nemen en het gesprek later voortzetten.” Als de emoties bekoeld zijn, kan het gesprek worden voortgezet.

Voor het vervolggesprek heb je stap 5 nodig: begrip tonen voor de reactie van je baas.

5. Heb begrip voor (emotionele) reacties

Probeer het gesprek aan te gaan met je baas. Vraag waarom hij of zij zo emotioneel reageert. Erken de gevoelens van je baas (dat is niet hetzelfde als verantwoordelijkheid ervoor claimen). Zeg simpelweg: “Ik begrijp dat mijn vertrek deze gevoelens oproept.”

Neem ook verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de situatie. Heb je nooit gezegd wat je dwarszat en ga je nu opeens weg? Erken dan dat je eerder aan de bel had moeten trekken. Dat kan wat frustratie wegnemen.

Als je baas emotioneel reageert op jouw vertrek, kan dat meerdere dingen betekenen. Misschien was je een ontzettend gewaardeerde medewerker. Je vertrek valt simpelweg zwaar. Dat geeft iemand niet het recht om je een schuldgevoel aan te praten of boos te worden, maar probeer te begrijpen waar het gevoel vandaan komt.

Het kan ook zijn dat je al de zoveelste bent die vertrekt. Je manager kan aan zichzelf gaan twijfelen. Doet hij of zij iets fout? Die realisatie kan erg pijnlijk zijn. Nogmaals: dat is niet jouw schuld, maar het verklaart een emotionele reactie.

Misschien ga je wel op een heel ongelukkig moment weg. Vlak voor de start van een groot project bijvoorbeeld. Hij of zij ervaart je vertrek als het in de steek laten van het bedrijf. Hoe kun je nou besluiten nú weg te gaan? Dat recht heb je, maar je baas blijft met het probleem achter. Logisch dat hij of zij daar niet zo op zit te wachten.

6. Sluit je werk goed af

Als het gesprek erop zit, is het tijd om je ontslag aan te kondigen bij je collega’s. Gebruik je laatste dagen of weken voor het schrijven van een duidelijke overdracht. Dan weten je collega’s waar ze aan toe zijn als jouw laatste werkdag erop zit.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check