Wanneer krijg je Ontslag op Staande Voet?

Wanneer krijg je Ontslag op Staande Voet?
Een werkgever kan één of meer redenen hebben om je op staande voet te mogen ontslaan. Maar wat zijn precies geldige redenen? Een overzicht.

Redenen voor ontslag op staande voet

Je kunt om verschillende redenen ontslag op staande voet krijgen. Dit zijn ze:
  1. Je steelt iets.
  2. Je pleegt fraude.
  3. Je weigert werk uit te voeren, maar je geeft hiervoor geen geldige reden op.
  4. Je hebt, in ernstige mate, niet de kennis of de vaardigheden om het werk uit te voeren. Je brengt hierdoor misschien zelfs anderen in gevaar.
Volgens de wet zijn in elk geval deze eerste vier redenen geldig genoeg om iemand op staande voet te mogen ontslaan. Maar er zijn nog meer mogelijke redenen.
  1. Je pleegt bedrog tijdens je sollicitatie (bijvoorbeeld: je hebt gelogen over je opleiding).
  2. Je verschijnt dronken en/of onder invloed van drugs op het werk.
  3. Je mishandelt je collega’s of je werkgever (verbaal of fysiek).
  4. Je bedreigt je collega’s of je werkgever in ernstige mate.

Mag je werkgever je zomaar op staande voet ontslaan?

Je werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. Hij of zij moet hier namelijk een geldige reden voor hebben en moet jou dit direct vertellen. Dit mag mondeling, maar je werkgever moet je ook een officiële ontslagbrief overhandigen. Het kan zijn dat je die brief ná het mondelinge ontslaggesprek nog per post of per e-mail krijgt.

Moet je werkgever het ontslag eerst laten toetsen?

Nee. Bij ontslag op staande voet hoeft je werkgever het ontslag niet eerst door een andere partij (zoals een vakbond) te laten goedkeuren. Je werkgever hoeft ook niet naar de rechter en is ook niet verplicht om te kijken of je ergens anders in het bedrijf kunt werken.

Ontslag op staande voet tijdens ziekte: mag dat?

Ja. Je werkgever mag je op staande voet ontslaan in de periode dat je ziek bent. Het kan namelijk zijn dat je werkgever tijdens je afwezigheid erachter komt dat je iets gestolen of gefraudeerd hebt. Je werkgever mag echter niet jouw ziekte als reden voor je ontslag opgeven.

Heb je nog recht op loon bij ontslag op staande voet?

Ja en nee. Je werkgever betaalt je nog wel voor de dagen waarop je gewerkt hebt, maar de uitbetaling van je loon stopt echt op de dag dat je ontslag op staande voet krijgt. De kans is ook groot dat je recht op een transitievergoeding (als je dit recht al had) vervalt.

Moet je ook een schadevergoeding betalen?

Het is mogelijk dat je werkgever ook een schadevergoeding bij je opeist. Maar of dit gebeurt hangt helemaal af van wat je precies gedaan hebt om ontslag op staande voet te krijgen. Als je, bijvoorbeeld, geld van je werkgever hebt verduisterd, dan is de kans natuurlijk groot dat je werkgever het hele bedrag terug wil hebben plus mogelijk een extra bedrag voor geleden schade.

Heb je recht op een WW-uitkering bij ontslag op staande voet?

Nee. Als je ontslag op staande voet krijgt, heb je geen recht op een WW-uitkering. Je hebt mogelijk nog wel recht op een bijstandsuitkering via je gemeente.

Kun je ontslag op staande voet aanvechten?

Ja. Je kunt op twee manieren je ontslag op staande voet aanvechten. Maar voordat je echt gerechtelijke stappen gaat zetten, is het verstandig om je eerst te laten adviseren door een juridisch expert. Het besluit om een ontslag op staande voet aan te vechten kan namelijk (forse) financiële gevolgen voor je hebben.

Om welke twee manieren gaat het?
  1. Dien binnen twee maanden een verzoek in bij de rechter om het ontslag ongedaan te maken. Doe dit door een ‘verzoekschrift’ in te dienen. Het kan zijn dat je advocaat dit voor je doet.
  2. Dien binnen twee maanden een verzoek in bij de kantonrechter om een financiële vergoeding te krijgen, bijvoorbeeld een transitievergoeding. Ook via deze weg kan het zijn dat je advocaat het verzoek voor je opstelt en indient.
Ben je het niet eens met de uitspraak van de (kanton)rechter? Je kunt dan misschien nog in hoger beroep gaan. Overleg dit altijd wel eerst met je juridisch adviseur.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check