Hoeveel Banen mag je hebben?

Hoeveel Banen mag je hebben?
Mag je meerdere banen hebben? In principe wel. Maar toestemming van je huidige werkgever is wel belangrijk. Na deze uitleg weet je hoe dat zit.

Mag je van de wet meer dan één baan hebben?

In de wet staat niet hoeveel banen je mag hebben. Er zit dus geen beperking op. Het is wel belangrijk dat je jouw banen goed met elkaar kunt combineren. Let vooral op het maximaal aantal uren dat je per week mag werken. Daarvoor gelden namelijk wél vaste regels: die staan in de Arbeidstijdenwet.

Wat is de Arbeidstijdenwet?

De Arbeidstijdenwet geeft richtlijnen over pauzetijden, werktijden en nachtdiensten. Heb je meerdere banen, dan moet je voor elke baan met deze regels zeker rekening houden:
  1. Je mag maximaal 12 uur per dag werken.
  2. Je mag ook niet elke week 12 uur per dag werken.
  3. Je mag niet meer dan 60 uur per week werken.
Het is natuurlijk geen doen om overdag op kantoor te werken en ’s avonds ook een nachtdienst te draaien. Belangrijk is dus dat je zelf de balans houdt als het gaat om de uren die je besteedt aan verschillende banen. Denk vooral aan je gezondheid: bouw genoeg pauzes in en neem voldoende rusttijd tussen de banen in.

Wat gebeurt er als je meer werkt dan het maximale aantal uren?

Als je meer uren werkt dan door de wet is toegestaan, kunnen al je werkgevers een boete krijgen. Onthoud wel dat je werkgever zelf ook verantwoordelijk is voor het aantal uren dat je werkt. Hij of zij moet pauzes en rustdagen dan ook zeker faciliteren.

Licht je werkgever altijd in over je tweede (of derde) baan

Als je meerdere banen aanneemt, dan is het verstandig om al je werkgevers hierover in te lichten. Sterker nog: je bent wettelijk verplicht om dit te doen. Je werkgevers kunnen dan checken of jij je wel aan de Arbeidstijdenwet houdt. En ze weten meteen of je concurrerend werk doet. Het kan ook dat je werkgever je vraagt om een ‘nevenwerkzaamhedenbeding’ te tekenen.

Wat is een nevenwerkzaamhedenbeding?

In een nevenwerkzaamhedenbeding staat in hoeverre jij werkzaamheden mag uitvoeren voor andere werkgevers. Dit beding kan (al) onderdeel zijn van je arbeidscontract, maar je werkgever kan je ook een apart document aanbieden om te ondertekenen.

Pas op voor een boete!
Het kan zijn dat je werkgever bepaalde nevenwerkzaamheden verbiedt. Voer je die toch uit ondanks dat je het beding hebt getekend? Je werkgever mag je dan een boete opleggen. Die boete moet je niet onderschatten: je betaalt meestal een vast bedrag aan boete plus een bedrag voor elke dag dat je de regels hebt overtreden. Afhankelijk van de situatie en van de contractuele afspraken kan dit tot tienduizenden euro’s oplopen!

Hoe werk je in meer dan één baan?

Om meer dan één baan te hebben, zijn er twee situaties mogelijk.

1. Je werkt op meerdere plekken in vaste dienst
Je hebt misschien al één baan in vaste dienst. Dit kan een deeltijdbaan zijn. Je hebt misschien dus ook ruimte voor een tweede deeltijdbaan. Afhankelijk van de afgesproken werkuren kun je deze twee banen combineren. Misschien heb je zelfs nog ruimte voor een derde baan in deeltijd, bijvoorbeeld in het weekend?

2. Je werkt als freelancer naast je vaste baan
Je kunt je als freelancer registreren bij de KvK. Je bent dan zelfstandig ondernemer voor de wet. Ga je freelancen, dan voer je opdrachten uit voor verschillende werkgever. Je voert dan opdrachten uit voor verschillende werkgevers. Maar let op, de werkgever van je vaste baan moet tot op zekere hoogte wel akkoord gaan met je freelancewerk. Dit is waarom:

Soms moet je een concurrentiebeding tekenen. Je verklaart hierin dat je niet voor dezelfde soort klanten gaat werken. En dat je niet de klanten van je baas gaat benaderen. Werkgevers vinden een overeenkomst zoals deze prettig, want het gaat belangenverstrengeling tegen. Bovendien blijft eventuele gevoelige informatie over het werk onder één dak.

Soms zijn werkgevers ook bang dat je aandacht voor je vaste baan door het freelancewerk versnippert. Je hebt dus een goede planning voor jezelf nodig, maar je moet je werkgever hierin ook geruststellen. Houd hierover een goed gesprek met elkaar.

Hoeveel belasting betaal je als je meerdere banen hebt?

Als je meerdere banen hebt, dan heb je dus meerdere inkomsten. De belastingdienst gaat uit van een totaalbedrag, namelijk wat je in één jaar hebt verdiend bij alle banen. Dit totaalbedrag bepaalt onder welke belastingschijf je valt. En de schijf bepaalt hoeveel percentage aan belasting je moet betalen.

Meer weten? Bekijk alvast de schijven van de Belastingdienst.

Omdat het totaalinkomen voor iedereen anders kan zijn, is het dus niet mogelijk om te zeggen hoeveel belasting je betaalt over de inkomsten uit meerdere banen. Je kunt wel zelf alvast een berekening maken. Werk je als freelancer en heb je een boekhouder? Die kan de berekening ook alvast voor je verzorgen. Je hebt dan in elk geval meer zekerheid.

Denk ook aan de loonheffingskorting

Als je voor meerdere werkgevers werkt, mag je voor één werkgever loonheffingskorting opgeven. Dit is een korting op je loonbelasting. Hoeveel korting je krijgt, is afhankelijk van je leeftijd en de hoogte van je jaarinkomen. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan ook deze blog: Wat is loonheffingskorting?
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Hoeveel Dagen mag je achter elkaar werken?

Te veel dagen achter elkaar werken is niet zo goed voor je gezondheid. Maar hoe weet je of je teveel werkt? Voorkom problemen met deze informatie.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Hoeveel mag je bijverdienen?

Je hebt een vaste baan, maar je wilt wat extra geld verdienen. Een bijbaan aannemen is dan geen verkeerd idee, maar hoeveel mag je dan bijverdienen?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024
 
check