Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?

Hoe meld je je Ziek tijdens je Opzegtermijn?
Je meldt je ziek tijdens je opzegtermijn. Maar hoe dan? Je wilt immers niet met ruzie vertrekken bij je werkgever. Werkzoeken.nl heeft concrete tips!

Tip 1. Meld je ziek volgens de regels van je bedrijf

Zoek in je cao, arbeidscontract of bedrijfsreglement op hoe de werkgever wil dat jij ziekmeldingen doorgeeft. Heeft het bedrijf hier een speciaal formulier voor? Moet je het telefonisch of schriftelijk doorgeven? Of juist allebei?

Meld je altijd ziek op de manier die het bedrijf voorschrijft. Je laat dan sowieso zien dat je op dit vlak het juiste doet. Vermeld ook altijd de volgende zaken als je belt of een bericht stuurt:

  1. Je contactgegevens (hoe blijf je bereikbaar?)

  2. Je verblijf (waar ben je tijdens je ziekteperiode?)

  3. Je (geschatte) beterschapsdatum

Tip 2. Zorg voor schriftelijke afspraken, voor de zekerheid

Om toch misverstanden te voorkomen is het aan te raden om zowel je ziekmelding als alle (volgende) bijhorende afspraken altijd op papier te laten zetten. Communiceer bij voorkeur op schrift dus.

Moet je volgens het verzuimreglement van je bedrijf toch telefonisch contact opnemen met je werkgever om je ziekmelding door te geven? Vraag dan aan je werkgever of deze nog een bevestiging op mail wil zetten of stuur zelf nog een e-mail na met daarin je ziekmelding.

Tip 3. Meld je tijdig ziek

Je werkgever moet de kans krijgen om op tijd vervanging te zoeken, zeker als je afwisselend met je collega's diensten draait. Meld je daarom altijd op tijd ziek en dat betekent meteen: doe dit nooit op het allerlaatste moment (tenzij je écht op het allerlaatste moment ziek bent geworden). Licht eventueel ook meteen je collega's in: kunnen zij je werk oppakken en zo ja, zijn er zaken die met voorrang moeten gebeuren?

Tip 4. Stel eventueel aangepast werk voor

Ben je ziek, maar voel je je wel fit genoeg om wat lichtere taken op te pakken? Stel dit voor aan je werkgever. Zo voorkom je misschien dat hij of zij denkt dat je ziek thuis zit omdat je niet meer wilt werken. Zo vertrek je straks misschien toch met een beter gevoel van goede verstandhouding met je werkgever.

Ik heb al een nieuwe werkgever gevonden. Licht ik die ook in?

Het kan zijn dat je ziek wordt terwijl je opzegtermijn nog loopt, maar dat je wel al had afgesproken om bij een nieuwe werkgever te beginnen. Word je kort voor je startdatum bij de nieuwe werkgever ziek? Licht hem of haar dan ook in. Laat daarbij weten wanneer je dan verwacht te kunnen starten. Weet je dit niet zeker wanneer je weer beter bent? Geef dan in elk geval een startdatum bij benadering.

Kan ik het echt wel maken om me ziek te melden tijdens de opzegtermijn?

Als je ziek bent, dan gaat je gezondheid gewoon voor. Punt. Maar een ziekmelding komt natuurlijk niet op het allerbeste moment als je in je opzegtermijn zit. Je bent namelijk net ontslagen of je hebt zelf ontslag genomen. Zeker in dit laatste geval kan een ziekmelding ongemakkelijk voor je aanvoelen, want het kan voor de werkgever lijken alsof je helemaal niet meer wilt werken. Volg daarom alle bovenstaande tips op en je vertrekt straks met een beter of juist goed gevoel.


Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Mag je Werkgever je bellen als je ziek bent?

Je werkgever mag je bellen als je ziek bent, maar hier zitten grenzen aan. Want wat zijn je rechten op dit vlak? Duik in deze uitleg en je weet het.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Hoelang heb je Recht op een Ziektewetuitkering?

Een ziektewetuitkering is een bedrag dat je van het UWV krijgt als je ziek wordt. Maar hoelang heb je recht op deze uitkering? Bekijk de overzichten.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Verschillen Verlof bij Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap

Wat zijn de verschillen tussen zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, geboorteverlof en ouderschapsverlof? Bekijk ze in één oogopslag.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoelang heb je Recht op Ouderschapsverlof?

Je hebt recht op ouderschapsverlof tot je kind acht jaar oud is, maar in de tussentijd kan er veel gebeuren. Bekijk daarom je rechten en opties.
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Hoelang heb je Recht op Zwangerschapsverlof?

Je krijgt zwangerschapsverlof voordat je van je kindje bevalt. Maar hoelang heb je recht op dit verlof? Bevallingsverlof hoort hier namelijk ook bij!
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check