Is 5 mei een Vrije Dag?

Is 5 mei een Vrije Dag?

Wil je zeker weten of je op 5 mei een vrije dag hebt? Niet alle werknemers in Nederland zijn op die dag immers vrij. Ontdek snel hoe dit voor jou zit.

Is 5 mei een wettelijk verplichte vrije dag?

Bevrijdingsdag is geen wettelijk verplichte vrije dag. Dit betekent dat je werkgever vrij is om te bepalen of je op die dag moet werken of niet. Niet iedereen is dus vrij op 5 mei.

Welke bedrijven geven verlof op 5 mei? En welke niet?


  • Medewerkers van scholen en overheidsinstellingen zijn meestal vrij op 5 mei.
  • De meeste winkels zijn open. De openingstijden kunnen wel aangepast zijn.
  • In sommige sectoren is het wenselijk dat medewerkers op 5 mei werken. Denk bijvoorbeeld aan medisch personeel of politieagenten.

Hoe weet ik zeker of ik vrij ben op Bevrijdingsdag?

Je werkgever bepaalt of je op deze feestdag vrij bent. De afspraak hierover staat in je cao of arbeidscontract. Vind je deze informatie niet? Check dan even bij je werkgever hoe het zit.

Ik moet werken op Bevrijdingsdag. Heb ik recht op een toeslag?

Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht om toeslagen te betalen als werknemers op feestdagen moeten werken. Je hebt wel recht op een toeslag als dit in je cao of arbeidscontract staat.

Hoe hoog is de toeslag als je er recht op blijkt te hebben? Ook dit hangt af van de afspraken in je cao of arbeidscontract. Meestal gaat het om een bepaald percentage over het loon. Krijg je 50% toeslag? Dan krijg je dus de helft van je loon extra. Krijg je 200% extra? Je krijgt dan het dubbele aan loon.

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Bevrijdingsdag?

In de meeste cao's staat dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in een lustrumjaar. Dus om de vijf jaar. Het eerstvolgende lustrumjaar is 2025.

Waarom vieren we 5 mei?

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Ook vieren we de bevrijding van wat toen Nederlands-Indië heette. De datum 5 mei staat daarom ook wel bekend als Bevrijdingsdag. Veel mensen hangen dan de vlag uit en in het hele land worden er activiteiten georganiseerd.

Bevrijdingsdag komt altijd na 4 mei, onze nationale herdenkingsdag. We herdenken dan de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Op welke dag van de week valt 5 mei 2024?

De datum van 5 mei 2024 valt op een zondag. Het kan zijn dat je vanwege je beroep op zondag dienst hebt. In dat geval is het verstandig om bij je werkgever te informeren of je dan recht hebt op een toeslag.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Officiële Feestdagen in Nederland - een Overzicht tot 2030

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland? Bekijk ons heldere overzicht tot 2030
Inge Stakenborg 30 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020
 
check