Is Goede Vrijdag een Vrije Dag?

Is Goede Vrijdag een Vrije Dag?
Heb je vrij op Goede Vrijdag? Niet elke werknemer krijgt namelijk op deze feestdag verlof van de baas. Lees hier hoe het voor jou zit.

Is Goede Vrijdag een wettelijk verplichte vrije dag?

Goede Vrijdag is volgens de wet geen verplichte vrije dag. Dit houdt in dat je werkgever zelf mag beslissen of jij op die dag vrij mag zijn. Vooralsnog is het zo dat de meeste werkgevers hun medewerkers op Goede Vrijdag laten werken.

Welke bedrijven geven verlof op Goede Vrijdag? En welke niet?

  • Overheidsinstellingen zijn meestal wel verplicht om hun deuren op deze feestdag te sluiten. Ben je ambtenaar? Hoogstwaarschijnlijk werk je dus niet op Goede Vrijdag.
  • Ook de meeste scholen sluiten op Goede Vrijdag.
  • De meeste winkels zijn open. De Winkeltijdenwet schrijft wel voor dat winkels op deze feestdag na 19u gesloten moeten zijn. Sommige winkeliers dienen dan ook een verzoek bij hun gemeente in om deze sluitingstijd te verruimen.

Hoe weet ik of ik vrij ben op Goede Vrijdag?

In je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement staat of je op Goede Vrijdag verlof mag opnemen. Staat dit er niet duidelijk in of is er zelfs helemaal niets over opgenomen? Vraag het dan na bij je werkgever. Als je bedrijf een HR-afdeling heeft, dan kun je daar met je vraag terecht.

Ik moet werken op Goede Vrijdag. Krijg ik een toeslag?

In de meeste cao's (of arbeidscontracten) staat niets over het recht op een toeslag als je op Goede Vrijdag werkt. Werkgevers zijn sowieso niet verplicht om toeslagen uit te keren voor werk op officiële feestdagen. Ga er dus niet vanuit dat je een toeslag ontvangt.

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Goede Vrijdag?

Je werkgever is vrij om te beslissen of je op officiële feestdagen zoals Goede Vrijdag doorbetaald krijgt. Meestal is dat wel het geval, temeer omdat de meeste mensen gewoon werken op Goede Vrijdag. Ben je juist vrij? Het is mogelijk dat je werkgever je alsnog doorbetaalt. Check sowieso altijd je arbeidscontract of cao op bepalingen hierover.

Wat voor feestdag is Goede Vrijdag?

Goede Vrijdag is een christelijke feestdag en valt altijd op de dag voor Pasen. Op deze dag worden de kruisiging en de dood van Jezus Christus herdacht. Herdenkingen vinden vooral plaats in de kerken. Goede Vrijdag is tegelijkertijd een officiële vastendag voor katholieken. Zij mogen op deze dag geen vlees eten en er is maar één maaltijd toegestaan.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Officiële Feestdagen in Nederland - een Overzicht tot 2030

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland? Bekijk ons heldere overzicht tot 2030
Inge Stakenborg 30 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020
 
check