Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Is Hemelvaart een Vrije Dag?
Heb je als werknemer een vrije dag als het Hemelvaart is? Check je arbeidscontract of cao om dit zeker te weten. Vraag het eventueel aan je werkgever.

Is Hemelvaart een wettelijk verplichte vrije dag?

Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Het recht op een vrije dag op een feestdag bestaat voor onze wet zelfs helemaal niet. Dit betekent dat werkgevers zelf mogen kiezen of ze hun werknemers op Hemelvaart verlof geven.

Welke bedrijven geven verlof op Hemelvaartsdag? En welke niet?

  • De meeste bedrijven geven verplicht verlof op deze feestdag.
  • Medewerkers van overheidsbedrijven zijn vrijwel altijd vrij.
  • Medewerkers van scholen en universiteiten zijn ook met verlof.
  • Medewerkers van de politie, het leger en ziekenhuizen moeten vaak wel werken.
  • Winkels zijn meestal open op Hemelvaart. De openingstijden kunnen wel aangepast zijn.
  • Horecapersoneel werkt meestal ook op Hemelvaart, omdat op deze dag veel omzet gemaakt kan worden. Veel mensen zijn immers vrij en gaan dan een dagje uit.

Hoe weet ik of ik vrij ben op Hemelvaartsdag?

In je arbeidscontract of cao staan afspraken over je verlof op feestdagen. Je kunt het ook checken in het bedrijfsreglement. Vind je geen afspraken over vrije dagen terug? Vraag aan je werkgever of je vrij bent op Hemelvaartsdag. Je weet dan zeker waar je aan toe bent.

In sommige cao's kan vermeld staan dat Hemelvaart een verplichte vrije dag is. Dit betekent dat je dan geen vrije dag hoeft op te nemen. Het is ook mogelijk dat je op Hemelvaart moet werken, maar dat je werkgever je in ruil daarvoor een andere vrije dag aanbiedt.

Ik moet werken tijdens Hemelvaart. Krijg ik een toeslag?

Als er in je arbeidscontract of cao staat dat je recht hebt op een toeslag op Hemelvaart, dan hoor je deze toeslag te krijgen. Meestal gaat het om een bepaald percentage dat je bovenop je loon krijgt. Het is ook mogelijk dat je een extra vast bedrag krijgt. Hoe dan ook, de hoogte van de toeslag en de voorwaarden kunnen per cao verschillen.

Staat in je documenten niets over een toeslag? Ga er dan vanuit dat je geen toeslag krijgt als je tijdens Hemelvaart werkt. Doe navraag bij je werkgever als je het niet zeker weet.

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Hemelvaartsdag?

Het recht op doorbetaling is ook niet wettelijk vastgelegd. Check daarom altijd de afspraken in je arbeidscontract of cao. Overleg altijd met je werkgever als je geen afspraken kunt terugvinden of als er zaken onduidelijk zijn.

Waarom vieren we Hemelvaart?

Hemelvaart (of Hemelvaartsdag) is een christelijke feestdag. Op deze dag wordt de opstanding van Jezus en zijn terugkeer naar de hemel gevierd.

Op welke datum valt Hemelvaart 2024?

In 2024 valt Hemelvaart op donderdag 9 mei. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, om precies te zijn veertig dagen na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check