Is Koningsdag een Vrije Dag?

Is Koningsdag een Vrije Dag?
Vrij op Koningsdag? Dit hangt onder meer af van het beleid van je werkgever. Ontdek meteen welke regels van toepassing zijn.

Is Koningsdag een wettelijk verplichte vrije dag?

In de Nederlandse wet is niet vastgelegd dat Koningsdag een verplichte vrije dag is. Werkgevers zijn dus eigenlijk vrij om zelf te bepalen of hun werknemers dan vrij zijn. De regels over het verlof verschillen echter per bedrijf en soms zelfs per sector.

Welke bedrijven bieden verlof op Koningsdag? En welke niet?


  • De meeste bedrijven bieden hun werknemers een vrije dag op Koningsdag.
  • Werknemers bij overheidsinstellingen zijn vrijwel altijd vrij op deze dag.
  • Personeel bij politie of defensie en medewerkers van ziekenhuizen blijven meestal diensten draaien.
  • De horeca blijft vaak juist open. Dit omdat veel mensen vrij zijn op Koningsdag en er dan juist meer omzet gegenereerd kan worden.
  • Veel winkels zijn open op Koningsdag. Wel kan er sprake zijn van aangepaste openingstijden.

Hoe weet ik of ik vrij ben op Koningsdag?

Neem je arbeidscontract of cao door. Hierin staan meestal afspraken over je vrije dagen op feestdagen. Zijn de afspraken daarover niet duidelijk of zie je zelfs helemaal geen bepalingen over vrije dagen? Informeer dan bij je werkgever. Als je bedrijf een HR-afdeling heeft, dan kun je daar terecht met je vraag.

Ik moet werken op Koningsdag. Krijg ik een toeslag?

In je arbeidscontract of cao staat ook of je recht hebt op een toeslag als je op Koningsdag moet werken. Je krijgt misschien een percentage van je loon of je krijgt een extra bedrag naast het loon. Dit verschilt vaak per cao.

Onthoud dat werkgevers wettelijk niet verplicht zijn om toeslagen te betalen aan werknemers die op officiële feestdagen moeten werken. Afspraken maken hierover doe je daarom in goed overleg met je werkgever.

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Koningsdag?

De meeste bedrijven betalen hun personeel door op Koningsdag. Maar ook hier zit geen wettelijke verplichting aan vast: werkgevers kiezen er zelf voor om dit zo te doen. Check daarom in je arbeidscontract of cao of een doorbetaling ook voor jou geldt.

Waarom vieren we Koningsdag?

Op Koningsdag, 27 april, vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander. In het hele land vinden dan feestelijke activiteiten plaats. Denk onder meer aan vrijmarkten, braderieën, festivals of (speciale) tentoonstellingen. De koning zelf bezoekt tijdens Koningsdag elk jaar een andere gemeente.

Op welke dag van de week valt Koningsdag 2024?

Koningsdag 2024 valt op een zaterdag. Als Koningsdag in een ander jaar op een zondag valt, dan wordt het altijd toch op een zaterdag gevierd.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Officiële Feestdagen in Nederland - een Overzicht tot 2030

Wat zijn de officiële feestdagen in Nederland? Bekijk ons heldere overzicht tot 2030
Inge Stakenborg 30 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020
 
check