Is Tweede Pinksterdag een Vrije Dag?

Is Tweede Pinksterdag een Vrije Dag?
Is Tweede Pinksterdag een vrije dag? Dit kan per beroep of sector verschillen. Ontdek of je moet werken of een toeslag krijgt.

Welke bedrijven geven verlof op Tweede Pinksterdag? En welke niet?

De meeste bedrijven vieren Tweede Pinksterdag als vrije dag. Maar het is niet wettelijk vastgelegd dat Tweede Pinksterdag een vrije dag moet zijn. Voor bepaalde sectoren gelden dan ook zekerheden en uitzonderingen. Bekijk dit overzicht maar eens:

  1. Scholen en overheidsinstellingen zijn in elk geval gesloten. Werk je voor een school of overheidsinstelling? Dan ben je zeer waarschijnlijk vrij.
  2. Voor sommige beroepen geldt dat Tweede Pinksterdag geen vrije dag is. Denk bijvoorbeeld aan politie of medisch personeel.
  3. Werk je in een winkel? Winkels hebben zich te houden aan de Winkeltijdenwet. Die stelt dat winkels niet op Tweede Pinksterdag open mogen zijn. Soms krijgen winkels hier wel een ontheffing voor van de gemeente. Informeer dus goed bij je werkgever hoe dit voor jullie winkel zit.

Hoe weet ik zeker of ik vrij ben met Tweede Pinksterdag?

Raadpleeg je cao. Hierin staat meestal of je met Tweede Pinksterdag vrij bent. Val je niet onder een cao of is er helemaal geen cao aanwezig? Kijk dan in je arbeidscontract of neem de bedrijfsregels door. Als je bedrijf een HR-afdeling heeft, kun je ook daar eventueel vragen naar het beleid. Informeer dan ook meteen naar de volgende zaken:

  • Krijg je doorbetaald tijdens een feestdag zoals Tweede Pinksterdag?
  • Krijg je een toeslag als je op Tweede Pinksterdag toch moet werken?

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Tweede Pinksterdag?

Werkgevers zijn wettelijk niet verplicht om hun werknemers door te betalen op officiële feestdagen. Ook hier geldt dus: overleg dit met je werkgever.

Ik moet werken op Tweede Pinksterdag. Krijg ik dan een toeslag?

Je werkgever is wettelijk niet verplicht om je een toeslag te geven als je op Tweede Pinksterdag werkt. Sommige werkgevers betalen wél een toeslag en soms zelfs dubbel, maar ook dit hangt af van de afspraken die vooraf gemaakt zijn. Raadpleeg daarom voor de zekerheid altijd eerst je cao, arbeidscontract of bedrijfsreglement voor je op Tweede Pinksterdag gaat werken.

Wat is Tweede Pinksterdag eigenlijk?

Pinksteren is een christelijke feestdag. Christenen vieren dan de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen en andere gelovigen. Eerste en Tweede Pinksterdag vallen onder Pinksteren en zijn officiële feestdagen in Nederland. Tweede Pinksterdag wordt ook wel Pinkstermaandag genoemd.

Kort samengevat komt het hierop neer:

  • Pinksteren valt elk jaar op een zondag en maandag.
  • Eerste Pinksterdag is op zondag.
  • Tweede Pinksterdag is op maandag.

Op welke datum valt Tweede Pinksterdag in 2024?

In 2024 valt Tweede Pinksterdag op maandag 20 mei. Wil je weten welke andere officiële feestdagen we in Nederland vieren? Bekijk dan ons overzicht van de officiële feestdagen van Nederland.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check