Kort Verzuim: Wat zijn je Rechten als je Ziek bent?

Kort Verzuim: Wat zijn je Rechten als je Ziek bent?
Welke rechten heb je als je ziek bent? Specifieker, hoe zit dit precies bij kort verzuim? We nemen je mee in de verschillende fases van het proces.

Je rechten bij ziekmelding

Als eerste en misschien wel belangrijkste tip: verdiep je eerst in hoe je je moet ziekmelden bij je werkgever. Dit moet namelijk volgens de regels van het bedrijf. Deze regels staan in je arbeidscontract, in je cao of in het bedrijfsreglement.

Soms hebben bedrijven een ‘verzuimreglement' of ‘verzuimprotocol'. Daar kun je de regels zeker in vinden. Je weet dan ook meteen waar je recht op hebt.

Een tweede tip: meld je op tijd ziek. Zeker als je in een ploegendienst werkt of als je in jouw functie nagenoeg onvervangbaar bent. Zo krijg je werkgever de kans om op tijd vervanging te regelen.

Meld je je op een andere manier ziek dan het bedrijf voorschrijft? Pas hiermee op, want bij een eventueel conflict met je werkgever kan dit jou tegenwerken. Volg de regels dus netjes op en je staat straks mogelijk het sterkst in je recht.

Wat mag je werkgever niet doen als je je ziek meldt?

  1. Je werkgever mag sowieso geen medische informatie van je vragen. Dit heeft te maken met bescherming van je privacy. Je werkgever mag dus niet vragen naar wat je klachten zijn.

  2. Weet je werkgever (toevallig) wel wat je klachten precies zijn? Hij mag dit dan niet schriftelijk vastleggen.

  3. Je werkgever mag ook geen diagnose stellen of een behandeling voorstellen. Een mening geven over je klacht of ziekte is ook niet toegestaan.

  4. Je werkgever mag je ziekmelding niet weigeren. Doet hij of zij dit toch? Verzoek hem dan schriftelijk om je ziekmelding te accepteren. Gebruik hiervoor eventueel de voorbeeldbrief van het juridisch loket.

  5. Je werkgever mag je niet verplichten om op het werk te verschijnen als je je ziek meldt.

  6. Je werkgever mag je niet verplichten om thuis te blijven als je ziek bent.

Op welke vragen moet je wél antwoord geven als je je ziek meldt?

  • Hoe ben je bereikbaar? Geef op waar je verblijft tijdens je ziekte en op welk telefoonnummer je werkgever je kan bereiken.

  • Hoelang denk je dat je ziek bent? Geef op wanneer je denkt dat je weer beter bent en dus weer aan de slag kunt. Geef eventueel een schatting van het aantal dagen dat je ziek bent. Je werkgever weet dan in elk geval waar die ongeveer aan toe is.

  • Heb je nog lopende afspraken of werkzaamheden die overgenomen moeten worden? Geef aan welke afspraken en werkzaamheden van jou moeten worden overgenomen. En eventueel door wie. Het kan zijn dat je werkgever je vraagt om afspraken zelf te annuleren.

  • Heeft je ziekte te maken met een arbeidsongeval? Deze vraag hoef je alleen maar te beantwoorden met een ‘ja' of ‘nee'.

  • Heeft je ziekte te maken met een verkeersongeval? Deze vraag hoef je alleen maar te beantwoorden met een ‘ja' of ‘nee'. De werkgever wil vaak wel weten wie dan de veroorzaker was van het ongeval. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de verzekering.

  • Val je onder het vangnet van de Ziektewet? Geef aan of je onder de Ziektewet valt. Maar let op: je hoeft niet aan te geven onder welke categorie je precies valt.

  • Wanneer hebben we weer contact? Geef aan wanneer je jouw werkgever weer een ‘update' geeft over je afwezigheid door ziekte. Zo weet je werkgever toch een termijn inschatten waarin jij weer aan de slag kunt.

Je werkgever schakelt een bedrijfsarts in. Mag dit zomaar?

Je werkgever mag je vragen om de bedrijfsarts te bezoeken. Of de bedrijfsarts bezoekt jou. De bedrijfsarts mag je werkgever niets vertellen over je klachten, ook dit is vanwege je privacy. De arts mag je werkgever wel vertellen óf je echt ziek bent en hoelang je ziekteperiode waarschijnlijk gaat duren. De arts mag ook advies geven aan je werkgever over welk aangepast werk je eventueel kunt doen.

Je bent het niet eens met de bedrijfsarts. Wat nu?

In principe moet je altijd het advies opvolgen van de bedrijfsarts. Ben je het niet eens met de arts? Je mag dan vragen om een second opinion, bijvoorbeeld door een andere bedrijfsarts. Dit vraag je aan bij je huidige bedrijfsarts (de arts met wie je het dus niet eens bent). Je werkgever betaalt voor de kosten van de bedrijfsarts, dus ook voor de kosten van de bedrijfsarts waar je een second opinion bij inwint.

Je werkgever vraagt je om aangepast werk te doen. Mag dit zomaar?

Je werkgever mag je vragen om aangepast werk te doen. Sterker nog: voor je werkgever geldt zelfs de verplichting om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. Deze verplichting is geregeld via de Wet verbetering poortwachter (Wvp).

Je werkgever moet ook zorgen voor een aangepaste werkplek, als dit voor het aangepaste werk noodzakelijk is. Ook je werkuren moeten er mogelijk op aangepast worden.

In het uiterste geval moet je werkgever bij een ander bedrijf passend werk voor je regelen. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer het door je werkgever aangepaste werk toch ongeschikt voor je blijkt en er geen ander passend werk is binnen het bedrijf. Soms kan de arbodienst of een reïntegratiebedrijf je werkgever hierbij helpen.

Vind je werkgever passend werk voor je in een ander bedrijf? Je bent dan verplicht om dit werk aan te nemen.

Je weigert om aangepast werk te doen. Wat zijn dan je rechten?

Als je geen aangepast werk wilt doen, dan moet je hiervoor goede redenen opgeven. Je redenen mogen ook niet ingaan tegen het advies van de bedrijfsarts die je werkgever eventueel heeft ingeschakeld. Je werkgever kan besluiten om je geen loon meer te betalen. Je kunt zelfs ontslagen worden.

Loondoorbetaling bij ziekte: heb je hier recht op?

In principe heb je recht op doorbetaling van je loon tijdens je ziekteperiode. En dit geldt vooral als je een tijdelijk of vast contract hebt. Check sowieso wat hierover in je arbeidscontract of cao staat.

Hoeveel loon krijg je doorbetaald bij ziekte?

De wet zegt dat je werkgever je minstens 70% van je brutoloon moet betalen als je ziek bent. Maar let op, sommige bedrijven hanteren wachtdagen. Bijvoorbeeld: je werkgever betaalt je dan pas door na één of twee ziektedagen.

Ben je uitzendkracht of oproepkracht? Je hebt dan mogelijk geen recht op doorbetaling van het loon als je ziek wordt.

Hoe zit het met je vakantie(dagen) als je ziek bent?

Als je ziek bent, mag je op vakantie gaan. Althans, als je eventuele bedrijfsarts dit ook goedkeurt. Bespreek ook met je werkgever welke dagen als ziektedagen en welke dagen als vakantiedagen moeten worden geregistreerd. Meer weten over het recht op vakantiedagen als je ziek bent? Lees hier alles over in ons artikel ‘Heb je recht op vakantiedagen bij ziekte'.


Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is Calamiteitenverlof en wat valt eronder?

Calamiteitenverlof of kort verzuimverlof betekent dat je voor een korte periode verlof mag opnemen. Maar wat valt precies onder dit type verlof?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Vanaf welke Leeftijd mag je werken?

Vanaf je 13e mag je werken, maar dit betekent niet dat je alle soorten werk mag doen. Ontdek welke bijbanen je wél mag hebben als je onder de 18 bent...
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Welke Gegevens mag je Werkgever over je verzamelen?

Je werkgever verzamelt bepaalde gegevens van je, bijvoorbeeld voor je loonstrook. Maar welke gegevens mag hij of zij verzamelen? En welke niet?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check