Nieuwe baan: Voordelen en Nadelen

Nieuwe baan: Voordelen en Nadelen
Denk je erover om van baan te wisselen? Aan een nieuwe baan zitten zowel voor- als nadelen.
Should I stay or should I go? zong The Clash al in de jaren ’80. Deze vraag stelt iedere werknemer zichzelf op een gegeven moment in zijn carrière: blijven of vertrekken? Aan een nieuwe baan kleven zowel voordelen als nadelen. Die gaan we in dit artikel af, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen nieuwe baan

Hink je nog op twee gedachten? Lees dan eerst op je gemak de voordelen van een nieuwe baan door. Kijk of ze op jouw situatie van toepassing zijn en neem ze mee in je beslissing.

Weg met sleur

Iedere dag hetzelfde liedje. Je staat op, gaat naar je werk, daar zit je je tijd uit en je gaat naar huis. Die sleur kan aardig opbreken. Een nieuwe baan brengt in ieder geval wat leven in de brouwerij. Je moet nieuwe dingen leren en leert andere mensen kennen. Zo’n doorbreking van de sleur kan ontzettend goed zijn voor je. Zeker als je je werk op de automatische piloot doet en er weinig voldoening uithaalt.

Maar let op: je werk is niet altijd de oorzaak van de sleur. Als je dan verwacht dat een nieuwe baan alles gaat oplossen, kun je weleens bedrogen uitkomen. Kijk daarom eerst naar hoe je de rest van je leven invult. Is er ruimte voor opwinding en verrassing? Daarnaast: is je huidige baan niet op te leuken? Bijvoorbeeld door jezelf ambitieuze doelen te stellen die je na kunt jagen? Ook dat doorbreekt het patroon van sleur.

Meer salaris

Een nieuwe baan betekent in veel gevallen meer salaris. Er komt gegarandeerd een salarisonderhandeling, dus als je die goed uitvoert, is de kans groot dat je meer loon krijgt. Vraag jezelf wel af of je de baan ook zou aannemen als je hetzelfde salaris of iets minder zou krijgen. Dat zegt uiteindelijk meer over je werkplezier dan je loonstrook.

Minder reistijd

Op plek vijf van de meestvoorkomende redenen voor ontslag staat een te lange reistijd. Niet zo gek, want hoe langer je onderweg bent, hoe minder vrije tijd je hebt. Een nieuwe baan biedt je de mogelijkheid om iets dichterbij huis te vinden.

Nieuwe collega’s of manager

Een werkconflict kan reden zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je niet overweg kunt met je collega’s en/of manager, is het bijna niet uit te houden op het werk. Een verandering van werkomgeving is een oplossing voor dit probleem.

Let er wel op dat je tijdens je sollicitatiegesprek niet gaat roddelen over je oude werkgever als ze je vragen waarom je weg wil bij je huidige werkgever.

Meer groeimogelijkheden

Te weinig uitdaging en te weinig aandacht voor persoonlijke ontwikkeling staan allebei in de top zes redenen om ontslag te nemen. Niet kunnen doorgroeien kan heel demotiverend werken. Een nieuwe baan met doorgroeimogelijkheden wakkert je ambitie weer aan.

Sowieso is een nieuwe baan een impuls voor je persoonlijke ontwikkeling. Je moet jezelf weer uitdagen en nieuwe vaardigheden aanleren.

Nadelen nieuwe baan

Denk je dat al je problemen voorbij zijn als je een nieuwe baan aanneemt? Lees dan de nadelen van een nieuwe baan goed door. Realiseer je dat een nieuwe baan niet alleen maar positief is. Waarschijnlijk valt je op dat de voordelen die we zojuist noemden, net zo goed een nadeel kunnen zijn. Het hangt volledig van je mindset, situatie en persoonlijkheid af.

Je moet opnieuw beginnen

Zeker in het geval van een carrièreswitch begin je weer onderaan de ladder. In je oude functie wist je precies wat je moest doen, nu ben je een brok onwetendheid. Je hebt (nog) geen vaste plek in de kantine, geen favoriete collega en geen werkroutine. Dat moet je allemaal opnieuw opbouwen. Ben je daar klaar voor?

Je moet afscheid nemen van je collega’s

Het is best gek als je erover nadenkt, maar waarschijnlijk zie je je collega’s meer dan je vrienden, familie, partner of kinderen. Als je een goeie band met ze hebt opgebouwd, kan het erg zwaar zijn om afscheid van ze te nemen. Collega’s bepalen ook voor een groot deel je werkgeluk. Het is nog maar de vraag of je op een nieuwe plek net zulke fijne collega’s krijgt als hier.

Ga je het toch doen? Zo neem je op een goeie manier afscheid van je collega’s.

Minder zekerheid

Je huidige baan is misschien saai, maar je weet wel precies waar je aan toe bent. Je hebt wellicht een vast contract, een prima salaris en alles gaat zo zijn gangetje. Een nieuwe baan zet dat leven volledig op zijn kop. Je krijgt weer een tijdelijk contract. Kom je wel door je proeftijd? Wat als de mensen niet aardig zijn? Wat als je nieuwe baan toch tegenvalt? Je gaat een hoop onzekerheid tegemoet.

Tegelijkertijd: niets in het leven is zeker. Ook je huidige baan kan om wat voor reden dan ook stoppen. Dus als je het aandurft, moet je die nieuwe baan gewoon proberen.

Andere omstandigheden

Ben je iemand die gedijt op regelmaat en routine? Dan is een nieuwe baan aardig stressvol. Er komen een hoop veranderingen op je af. Andere werktijden, meer reistijd en/of een andere route, andere collega’s, andere werkzaamheden... alles is anders. Voor de een is dat fantastisch, de ander ervaart vooral stress.

Ook je nieuwe baan wordt een oude baan

Wat het eerste jaar nog een nieuwe baan is, wordt ook ooit een oude baan. Als je weg wil bij je huidige werk vanwege werksleur, realiseer je dan dat je over een paar jaar weer op hetzelfde punt staat. Je kunt dan natuurlijk opnieuw een nieuwe baan vinden. Maar misschien loont het ook om de sleur die je ervaart aan te pakken en te voorkomen. Al dan niet met behulp van een loopbaanadviseur.

Wanneer is het echt tijd om je baan op te zeggen?

Twijfel je nog steeds of je je baan moet opzeggen en een nieuwe baan moet zoeken? We maakten een handig overzicht met signalen die vertellen dat het tijd is voor een nieuwe baan. Bijvoorbeeld als je continu klaagt over je werk of als je werk-privébalans volkomen zoek is.

Ben je eruit dat je een nieuwe baan wil? Lees dan ons artikel over hoe je een baan vindt die bij je past.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Welke Conceptuele Vaardigheden doen het goed op je CV?

Je wil op je cv aantonen dat je conceptuele vaardigheden hebt. Maar welke zet je erop? En wat zijn het eigenlijk precies?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Bezorger?

Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024
 
check