Heb ik Recht op gratis Koffie en Thee op de Werkplek?

Heb ik Recht op gratis Koffie en Thee op de Werkplek?
Een gratis kopje koffie of thee op het werk maakt je dag weer net wat plezieriger. Maar heb je eigenlijk wel recht op dat gratis kopje warme drank?

Bestaat het recht op gratis koffie of thee op de werkvloer?

Nee. Wettelijk bestaat er geen verplichting voor werkgevers om überhaupt koffie of thee aan te bieden, laat staan gratis koffie en thee. Als werknemer heb je dus ook niet automatisch het recht op koffie en thee op de werkvloer, tenzij het in je cao is opgenomen. Inderdaad, in sommige cao’s staat dat werknemers wel recht hebben op gratis verstrekking van thee of koffie. Check dus altijd je cao!

Koffie of thee op de werkplek: hoe zit dit nu precies?

Het aanbieden van thee of koffie op de werkvloer is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Het aanbieden van deze twee drankjes is dus niet verplicht, maar werknemers waarderen het wel als de werkgever het toch doet.

Kiest je werkgever ervoor om thee of koffie aan te bieden? Hij of zij heeft dan twee mogelijkheden.

1. Werknemers krijgen gratis koffie of thee
Je werkgever hoeft de kosten voor koffie en thee niet mee te nemen in de werkkostenregeling (wkr). Ze vallen dan onder, wat de belastingdienst noemt, nihilwaardering.

Het kan ook zo zijn dat je cao al aangeeft dat je recht hebt op gratis koffie of thee. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in de bouw werkt. Bijvoorbeeld: als je buiten moet werken, met een temperatuur van onder de 5 graden, dan is je werkgever verplicht om je thee en koffie aan te bieden.

2. Werknemers krijgen koffie of thee, maar betalen er zelf voor
Het is mogelijk dat je werkgever een eigen bijdrage vraagt voor koffie of thee. Die is meestal aan de lage kant en wordt verrekend via je loon.

Ik werk thuis. Vergoedt mijn werkgever koffie of thee?

Je werkgever mag jouw koffie of thee vergoeden als je thuis werkt. De kosten vallen dan onder de thuiswerkvergoeding die je van je werkgever krijgt. De thuiswerkvergoeding bedraagt momenteel (2024) maximaal €2,35 per dag.

Is mijn werkgever wel verplicht om water aan te bieden?

Ja. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om al hun werknemers water aan te bieden. Dit mag water uit de kraan zijn of uit een waterautomaat. Ook goed om te weten: je werkgever mag je geen kosten vragen voor het aangeboden water.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Primaire en Secundaire Arbeidsvoorwaarden toegelicht

Werk gevonden? Vergeet niet met je nieuwe werkgever te onderhandelen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in je contract.
Michiel van der Avoird 21 aug 2020

Ontslagbrief Schrijven | 6 tips & voorbeeld

Een ontslagbrief schrijven doe je niet lichtvaardig. Wil je je baan en werkgever met een gerust hart verlaten? Gebruik deze leidraad.
Michiel van der Avoird 23 aug 2020

Hoe meld je je Ziek op een goede Manier?

Je voelt je ziek en je bent dus niet in staat om te werken. Natuurlijk moet je werkgever dit weten, maar hoe licht je die in op een goede manier?
Inge Stakenborg 4 jan 2024

Auto van de Zaak? Dit zijn jouw Rechten en Plichten

Wat zijn je rechten en plichten als je in een auto van de zaak rijdt? Leer meteen meer over het gebruik, het onderhoud, de verzekering en de aansprake...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check